SINOĆ OBOREN REKORD

Iz DHMZ-a otkrivaju kakvo nas vrijeme očekuje u idućim tjednima: 'Ne može se isključiti pojava još kojeg toplinskog vala'

Iako je u Dubrovniku iznimna vrućina turisti hrabro obilaze gradske znamenitosti
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
20.08.2024.
u 12:52

I danas i sutra u poslijepodnevnim satima mogući su pljuskovi, ne samo na već spomenutom području nego i u drugim dijelovima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pritom oni mogu biti izraženiji, no mala je vjerojatnost da će se ponoviti jučerašnji scenarij, kažu nam dežurni prognostičari DHMZ-a

Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je sinoć dio Hrvatske, a najviše kiše palo je na području Zagreba, Karlovca, Modruša, Plaškog, Slunja... Probleme s velikom količinom kiše imali su i u Glini gdje je palo 83 litre te u Kutini (52 litre po metru četvornom), a u Graberju, koje se nalazi pokraj Gline, palo je 60,7 litara kiše. Na mjernoj postaji Zagreb-Maksimir izmjereno je 89,9 litara kiše po metru četvornom, što je do sada najveća izmjerena dnevna količina oborine na toj postaji od 1949. godine. No najviše kiše palo je na mjernoj postaji Modruš (Karlovačka županija), gdje je u 24 sata izmjereno 123,4 litre kiše. 

Dežurni prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objasnili su nam kako se kretala jučerašnja oluja. Kažu kako je linija intenzivnih pljuskova s grmljavinom, koja je pristizala s juga i jugoistoka, između 17 i 21 sat zahvatila područja Pokuplja, Banovine i Moslavine. Grmljavinski sustavi sporo su se kretali, brzinom između 30 i 40 km na sat pa je lokalno pala veća količina kiše u kraćem vremenu. I u nastavku noći padala je kiša praćena grmljavinom, ali intenzitet oborine uglavnom je bio slabiji. Sveukupno, količina kiše koja je pala u 24 sata bila je neravnomjerno raspoređena, palo je između 20 i 90 mm kiše.


 
– I danas i sutra u poslijepodnevnim satima mogući su pljuskovi, ne samo na već spomenutom području nego i u drugim dijelovima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pritom oni mogu biti izraženiji, no mala je vjerojatnost da će se ponoviti jučerašnji scenarij – kazali su nam u DHMZ-u. Iako je stiglo blago osvježenje, to ne znači da je ljetu kraj te da smo gotovi s toplinskim valovima za ovu godinu.  

– Od četvrtka pa sve do kraja tjedna bit će pretežno sunčano uz postupan porast temperature zraka, dani će na Jadranu biti vrući, a u unutrašnjosti još u četvrtak vrlo toplo. Dugoročna prognoza vremena upućuje na iznadprosječnu temperaturu zraka sljedećih nekoliko tjedana. U takvim okolnostima ne može se isključiti pojava još kojeg toplinskog vala, barem kraćeg – kažu nam u DHMZ-u. 

FOTO Pogledajte posljedice nevremena u Glini: Voda se uglavnom povukla, no vatrogasci su na terenu

Iako je u Dubrovniku iznimna vrućina turisti hrabro obilaze gradske znamenitosti
1/31
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije