MOGLI ZARADITI I DO SEDAM MILIJUNA EURA

Iz Kine uvozili ilegalne i otrovne pesticide, lijepili im lažne etikete, pa ih prodavali kao prave

Europol
18.07.2024.
u 14:55

Zabranjeni pesticidi korišteni su u različitim poljoprivrednim objektima, od kojih su neki bili smješteni u zaštićenim područjima, poput Nacionalnog parka Doñana.

Ilegalni pesticidi bili su meta dviju velikih akcija koje su policije provele u više zemalja EU uz pomoć Europola. U prvom slučaju istraživala se  tvrtka koja je iz Kine uvozila ilegalne pesticid, a zatim ih distribuirala dalje, krivotvoreći logo jedne multinacionalne  i poznate tvrtke. Tu ilegalnu trgovinu  istraživale su rumunjska i talijanska policija uz asistenciju Europola i Eurojusta.

U drugom slučaju, španjolska i portugalska policija istraživale su španjolsku tvrtku koja je iz Portugala uvozila pesticide koji su zabranjeni u Španjolskoj, što su pokušali zamaskirati lažnim deklaracijama na proizvodima. Krivotvoreni pesticidi se uglavnom prodaju na crnom tržištu. Jeftiniji su od originala i učinkoviti su, no i znatno štetniji na okoliš, a često mogu biti i opasani za zdravlje ljudi, što je opasnost, koju kako upozorava Europol, potrošači često zanemaruju. Utvrđeno je da su osumnjičenici tako u Španjolsku uvezli oko 12 tona otrovnih supstanci, koje su zabranjene u Španjolskoj, ali i u većini EU. Procjenjuje se da su osumnjičenici na tom ilegalnom poslu mogli zaraditi oko sedam milijuna eura.

Što se tiče krivotvorenih pesticida koji se uvoze iz Kine, oni su nađeni u Padovi još u siječnju 2022., a istraga koja je pokrenuta  u okviru operacije Silver Axe, otkrila je da je riječ o replikama originalnih proizvoda koji su sadržavali veće količine aktivnog sastojka lambda-cihalotrina. Utvrđeno je je da se uvozom ilegalnih pesticida bavila kriminalna mreža koja je djelovala u Italiji i Rumunjskoj. Lažne ili čak pesticide koji su zabranjeni u EU, pod lažnim etiketama su uvozili iz Kine i Singapura. Svi lažni pesticidi koji su tako uvezeni, bili su zabranjeni u EU zbog visoke razine toksičnosti.

Tijekom združene policijske operacije pretraženo je desetak lokacija zbog sumnje u porezne prevare i krivotvorenja, te je uhićena jedna osoba. U Europolu kažu da su trenutačno pod istragom dvije tvrtke i četiri osobe koje su sumnjiče  da su ilegalne pesticide prekrili nazivima proizvoda i tvari koje su registrirane u Španjolskoj jer su tako pokušali stvoriti privid da je riječ o legalnoj robi. Da bi prikrili trgovinu ilegalnim pesticidima, kupovali su i legalne, a španjolske vlasti  su nakon zaplijene ilegalnih pesticida i njihovog testiranja, otkrile  da među ostalim sadrže i klorpirifos, organofosfatni insekticid koji je u EU zabranjen od 2020. 

Zabranjeni pesticidi korišteni su u različitim poljoprivrednim objektima, od kojih su neki bili smješteni u zaštićenim područjima, poput Nacionalnog parka Doñana. Taj nacionalni park jedan je od najznačajnijih u Španjolskoj, pa uporaba ilegalnih pesticida predstavljala značajnu prijetnju staništu, močvarama i rezervama podzemne vode u parku.

GALERIJA Pali šverceri duhana: Uvezli 80 tona, oštetili državu za milijune

1/6

Komentara 1

DU
Deleted user
15:08 18.07.2024.

Ha ha, odličan! Jer legalni pesticidi su zdravi, provjereni, med i mlijeko, koji samo pozitivno utječu na vaše zdravlje... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije