tražitelji azila

Izbjeglice zaposjele Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beču

30.10.2013.
u 13:02

Navedena izbjeglička skupina tražila je od Austrije da im omogući posao, stan i socijalno osiguranje te da se institucija političkog proširi i na ekonomski azil, što je podijelilo austrijsku javnost.

Skupina od 24-ero tražitelja azila zaposjela je u utorak navečer Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beču, prenoćivši u njenim prostorijama.

Kako nadležne austrijske službe izbjeglicama do 30. listopada, kada su morali izaći iz servitskog samostana u Beču zbog njegovog renoviranja, nisu ponudile novi skupni smještaj, nego pojedinačne, tražitelji azila u strahu od razdvajanja odlučili su otići na upriličenu podijsku raspravu na bečkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti na kojoj se je okupilo oko 200-njak studenata i po njenom završetku ostati u dvorani. Preko Twittera pozvali su javnost da im „hitno“ donesu vreće za spavanje i madrace, javljaju austrijski mediji. Napominju kako se je čelništvo Akademije usprotivilo nasilnom izbjegličkom činu, no da je izbjeglicama obećalo da neće zvati policiju.

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu prijepodne u auli Akademije, izbjeglice su izrazile želju da ostanu u Akademiji do rješenja njihovog problema odnosno pronalaženja zajedničkog smještaja, a dio profesora i studenata su se s njima solidarizirali. Očekuje se da se o izbjegličkom postupku i željama službeno očituje i rektorice Akademije Eva Blimlinger.

Čitava priča počela je još krajem prošle godine protestnim maršem četrdesetak izbjeglica, uglavnom iz Afganistana, Pakistana, Maroka i Somalije iz donjoaustrijskog prihvatnog centra za azilante Traiskirchen u Beč, dugim 36 kilometara u znak prosvjeda protiv, kako su naveli, nemogućih uvjeta življenja u tom izbjegličkom centru. Po dolasku u Beč, izbjeglice su u parku Sigmunda Freuda nedaleko bečke crkve Votivkirche postavili šatore, a nakon što je policija brzom akcijom ispraznila park, uselili su u obližnju crkvu gdje su 31 dan štrajkali glađu. Nakon obustave štrajka iz zdravstvenih razloga vrh austrijske Katoličke crkve i Caritas smjestio ih je u servitski samostan u Beču, koji sada moraju napustiti, no ne žele prihvatiti da ih se kao skupinu razdvoji, a kao razlog navode strah od progona iz Austrije.

U ljeto ove godine troje izbjeglica iz navedene skupine izgnano je iz Austrije zbog optužbi da su se bavili trgovinom ljudima.

U Austriji podnositelji zahtjeva za azil, koji se relativno dugo rješava, imaju zabranu da rade. Navedena izbjeglička skupina tražila je od Austrije da im omogući posao, stan i socijalno osiguranje te da se institucija političkog proširi i na ekonomski azil, što je podijelilo austrijsku javnost. Dok ljevica traži da se nastali izbjeglički problem riješi na socijalni način, krajnja desnica je protiv najezde azilanata koji „ucjenjuju Austriju“.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije