POBIJA PREDRASUDE

Izbjeglički val rezultirao s 24.000 novih radnih mjesta u njemačkom javnom sektoru

njemačka zastava
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
11.08.2016.
u 15:07

U Njemačkoj živi oko 16 milijuna građana sa stranim korijenima, pri čemu u ovu kategoriju spadaju i stranci s njemačkim državljanstvom

Izbjeglički val u Njemačkoj potaknuo je otvaranje novih 24.000 radnih mjesta u javnom sektoru, uglavnom u školama, piše njemački dnevnik "Handelsblatt" od četvrtka.

– Radna mjesta povezana s velikim brojem novopridošlih izbjeglica otvorena su uglavnom u školama, ali i u policiji, pravosuđu i javnoj upravi – piše "Handelsblatt", pozivajući se na informacije ministarstva financija 16 njemačkih saveznih pokrajini.

Istodobno, studija Zaklade Bertelsmann iz Gueterslohea pokazala je kako su građani stranog podrijetla sve češće poslodavci. – Broj radnih mjesta u poduzećima kojima su vlasnici stranci povećao se od 2005. do 2014. za 350.000 te sada iznosi 1,3 milijuna – stoji u studiji pod nazivom "Poduzetnici sa stranim korijenima su motor zapošljavanja u Njemačkoj" predstavljenoj u četvrtak.

Studija istodobno pobija predrasude o strancima kao poduzetnicima isključivo u sektoru gastronomije i maloprodaje. Prema najnovijoj studiji, u tom sektoru strani poduzetnici zapošljavaju tek 28 posto radnika. 

Prema studiji Zaklade Bertelsmann, poduzetnici stranih korijena s 2167 eura bruto mjesečno zarađuju 40 posto više nego građani stranog podrijetla koji su zaposleni.

U Njemačkoj živi oko 16 milijuna građana sa stranim korijenima, pri čemu u ovu kategoriju spadaju i stranci s njemačkim državljanstvom. Građana stranog podrijetla bez njemačkog državljanstva je oko 7,5 milijuna.

>> Demokršćani traže oštrije mjere: 'Ukinite dvostruko državljanstvo za strance'

Komentara 5

DA
Darko22
15:37 11.08.2016.

Ne čudi me da je val kriminalaca prisilo Njemačku da poveća broj ljudi koje zapošljava u područjima pravosuđa, policije i školama.

DO
Dongfeng
17:53 11.08.2016.

Novo dno novinarstva. Kakav spin politicari i novinari rade. Zamislite da su novine 1991. godine pisale kako je dobro da je izbio rat jer se povecala zaposlenost u javnom sektoru (vojsci). Nijemci otvaraju vise radnih mjesta u skoli jer imigranti ne pricaju njemacki, otvaraju vise mjesta u policiji jer imigranti drasticno povecavaju kriminal, a iz istog razloga se povecao broj radnih mjesta u pravosudju. U javnoj upravi se pak povecao broj radnih mjesta jer je potreban veci broj birokrata s obzirom na milijune prijava za azil. Vidio sam nedavno i anketu prema kojoj vise od 2/3 Nijemaca misli da Merkelina imigrantska politika nema veze s terorizmom. Sto se dogodilo s tim Nijemcima? Ako se ovako nastavi za 20 godina ce istocnoeuropske drzave koje ne pustaju imigrante (ili u njih imigranti ne zele) biti najnaprednije europske drzave.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
16:08 11.08.2016.

24000 parazitska "radna mjesta" koja ništa ne doprinose

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije