13.12.2015. u 10:15

Remi je bolji no poraz, neka Karamarko traži da Petrov bude premijer, a on potpredsjednik Vlade za domovinsku sigurnost

Baš ne vjerujem u opći zaključak da su "ljudi već izgubili živce" i da žele trenutno formiranje nove vlasti u Hrvatskoj. Naši ljudi, čini mi se, još uvijek uživaju u cijeloj ovoj strci u kojoj političari paničare i svakog se dana sve više ogoljuju i pokazuju da nema tog dna do kojega se nisu spremni baciti samo da osvoje vlast. I što su sve spremni ugroziti i uništiti u toj borbi. Kao, primjerice, u slučaju bitke za zastupnika Raškovića, čije će se posljedice osjećati jer će sposobne obavještajne službe (a Srbija ima takve) analizom objavljenog prilično lako rekonstruirati čime je sve Rašković doprinosio, a bogme i tko je iz hrvatskog obavještajnog sustava komunicirao s Raškovićem.

I iz Srbije, primjerice. Iz koje stižu izjave kako znaju da Hrvati još otprije devedesetih imaju u Srbiji "deponiranih" agenata. I koji su sada ugroženi. No, što je taj rizik u usporedbi s borbom za taj jedan glas zastupnika? Pa ga je HDZ bio spreman aktivirati, a SDP onda spreman javno denuncirati. A kakvim okarakterizirati kad vlada jamči Primoštenu za kredit od 10 milijuna kuna, a zastupnik Petrina prijeđe na stranu Milanovića? A kakvim ocijeniti tajming USKOK-a za podizanje optužnice protiv Bandića, baš uoči odlučujućeg vikenda u kojemu Milanović pokušava prikupiti i, možda, odlučujuća dva glasa Bandićevih zastupnika?

To kao "batinu", a dan prije je Vlada i Zagrebu dala jamstvo za 190 milijuna kuna kredita, što je, valjda bila "mrkva" ponuđena Bandiću. Kako se bitka intenzivira, realno je očekivati da će se pokrenuti i novi niz politički prljavih poteza i igara. Gube se živci, ali raste i spremnost protagonista da plate još veću cijenu. Milanoviću se jače žuri, dok Karamarko djeluje tromije. Agresivnijim pristupom Milanović, međutim, nije (još) uspio razbiti Most, osim što je pridobio otpadnike. Sve njih. Tom će taktikom i nastaviti. Nema drugog puta, nakon što je službeno odbio ideju Mosta o tripartitnoj vladi, kao što je odbio zahtjev da on ne bude premijer. Karamarko, pak, sada naprotiv mora ubrzati. Milanović je blizu ostvarenja cilja da prikupi 76 ruku barem za konstituiranje Sabora RH kad već ne može za Vladu.

Dok se Karamarko eventualno dogovori s Mostom, Milanović bi već mogao dovršiti "uvrtanje" ruku još ponekom zastupniku. Dakle, valja požuriti, a tako je i Mostu. Jer, propast će i njima cijela akcija ako, zajedno s HDZ-om, na kraju završe u – oporbi. A onda mogu zajedno tek pjevati "klapske pjesme". Izgledno bi se tada iz Petrovljeva Mosta ispilio prema pobjedničkoj strani još pokoji saveznik, dok bi HDZ bio dugo izvan igre jer bi pred njim, smještajem u oporbu, bilo barem šest mjeseci bavljenja samim sobom, do unutarstranačkih izbora. S obzirom na to da u svim opcijama Milanović želi rastrgnuti Most, a HDZ im mora njegovati homogenost, za Petrova bi izbor trebao biti jednostavan. SDP je ispao, HDZ je ostao. A ako Karamarko još pristane biti drugi čovjek Vlade, recimo potpredsjednik za domovinsku sigurnost, što bi sasvim odgovaralo njegovu iskustvu i znanjima – eto kombinacije. Bolje remi nego poraz, zar ne?

A premijer – pa može to biti i Petrov. Nadalje, s funkcijom glavnog čovjeka nacionalne sigurnosti, Karamarko bi ostao u igri, a ako bi mu uspješno krenula, recimo, i borba protiv mita i korupcije, možda bi postao i popularan. Pa bi tako učvrstio i svoju poziciju pred unutarstranačke izbore. Sve druge kombinacije vode i Karamarka i HDZ prema porazu. U slučaju ponavljanja izbora s istim HDZ-om Karamarko se ne treba nadati dobru, a i Petrov, kojega mediji već sad ruše, treba se zapitati koliki će rejting imati za dva-tri mjeseca?

>> 'SDP je odbijanjem prijedloga o tripartitnoj vladi odbio i Most, do utorka se mogu predomisliti'

>> HDZ odgovorio Milanoviću: Vladu ne zanima rješavanje problema, već samo fotelje i privilegije

>> 'S ovakvim HDZ-om kakav je danas SDP ne može surađivati u nekoj tripartitnoj vladi'

Komentara 7

DU
Deleted user
12:08 13.12.2015.

Vjerujem da je Karamarko svjestan i zna koji politički potezi bi mu još jedino mogli povećati izglede da dovede HDZ na vlast i da se, suprotno sve češćim glasovima u javnosti, održi na čelu stranke. Legitimno je navijati za neku od strana, ali bi doza objektivnosti znatno poboljšala dojam o ovom tekstu.

Avatar juricamesko
juricamesko
16:59 13.12.2015.

gos.Ivankoviću izbor Mostu je bio jednostavan od prvoga dana.nije Milanović u svome pristupu ništa promijenio od one čuvene "ili mi ili oni.oni se između ostalog odnosilo i na Most. predatoru Milanoviću i partiji je sasvim svejedno tko je na drugojoj strani Most ili Hdz. za mentalnog komunista to su još uvijek unutarnji neprijatelji i nikakav Alex Braun to nikada neće niti može promjeniti.tako se i ponaša od izborne noći kupuje ,trguje,razbija,korumpira i denucira sve koji nisu s njim.Karamarko je cijele ove izbore bio miran,dostojanstven i pouzdan pa i ako ne uspije sastaviti vladu ništa se strašno neće dogoditi niti njemu niti Hdz ali hoće se strašno dogoditi ako slučajni premijer ostane na vlasti.dogoditi će se strašno Hrvatskoj i o tome Most ako je iole savjestan treba voditi računa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije