VELIKA PROMJENA VREMENA

Provjerite gdje se sve očekuje nevrijeme: U nekim područjima može doći do poplava

Foto: Ivica Galovic, Goran Kovacic/PIXSELL/DHMZ
1/6
12.09.2024.
u 07:22

Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog mogućih lokalno obilnih i izraženih pljuskova s grmljavinom i tučom za riječku, splitsku i dubrovačku regiju

Na zapadu će vrijeme danas biti pretežno oblačno, povremeno se očekuje kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji. U Slavoniji i Dalmaciji djelomice će biti sunčano, a od sredine dana stiže porast naoblake s kišom i grmljavinom, najkasnije na istoku. Vjetar će biti slab do umjeren jugoistočni i južni, popodne sjeveroistočni, na udare ponegdje jak. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, prolazno jugozapadnjak, navečer na sjeveru bura. Najviša dnevna temperatura bit će od 15 do 20, na Jadranu i u Slavoniji između 22 i 28 °C, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). 

Za cijelu su zemlju za četvrtak izdana upozorenja i to zbog kiše, grmljavinskog nevremena ili vjetra. Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog mogućih lokalno obilnih i izraženih pljuskova s grmljavinom i tučom za riječku, splitsku i dubrovačku regiju: "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu."

Niža razina upozorenja zbog istog je razloga izdana za osječku, karlovačku, gospićku i kninsku regiju. Zbog obilne je kiše narančasto upozorenje izdano za riječku regiju: "Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima."

VEZANI ČLANCI:

Ponegdje obilna kiša, zbog koje je na snazi žuto upozorenje, očekuje se i u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, splitskoj i kninskoj regiji. Osim toga, zbog vjetra je žuto upozorenje izdano za riječku, splitsku i dubrovačku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te Dalmaciju. Državni hidrometeorološki zavod jučer je izdao i posebno priopćenje zbog obilne kiše, nevremena, osjetnog pada temperature i mogućih poplava. Istaknuo je, naime, kako promjena vremena stiže danas, 12. rujna. 

"Duboka i prostrana dolina s hladnim zrakom spušta se od Islanda prema Jadranu donoseći vlagom vrlo bogat zrak s Atlantika. U zavjetrini Alpa formirat će se Genovska ciklona, BORIS (ime mu je nadjenuo EUMETNET) koja će se u petak premještati Jadranom. U petak, 13. rujna 2024., zatvara se visinska dolina, na stražnjoj strani ciklone pritjecat će izrazito hladniji zrak. Kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora nastavit će i idućih dana koji će biti umjereno i osobito na kopnu pretežno oblačni s povremenom kišom. Prognozirani pad temperature zraka na oko 1,5 km visine za 10-ak °C, koja je u jakoj vezi s prizemnom temperaturom za posljedicu će imati osjetno zahladnjenje u cijeloj zemlji", naveo je DHMZ.

Oborine će, dodaje, biti najobilnije na Jadranu i u predjelima uz njega, mjestimice vrlo vjerojatno i preko 100 mm u dva dana. Na obali i u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom često u kraćem vremenu, a moguća je i tuča. Sljedećih se dana očekuju i velike vode Mure, Drave i Dunava. 

GALERIJA Ovo nikada nemojte raditi tijekom grmljavinskog nevremena
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije