IZ MINUTE U MINUTU

Oglasile se sirene u Izraelu. IDF: Ubili smo još jednog zapovjednika Hezbolaha

Aftermath of an Israeli strike on residential buildings in the Lebanese village Maaysrah, north of Beirut
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/REUTERS
1/23
26.09.2024.
u 23:57

Vrijeme je da se sklopi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se sigurno vrate svojim domovima”, stoji u priopćenju.

*sve više eskalira sukob između Izraela i Libanona
* SAD i drugih 10 zemalja traže da dođe do kratkotrajnog prekida vatre
*izraelski general najavio mogućnost kopnene operacije

Tijek događaja: 

23:45 - Izraelske obrambene snage izvijestile su da se sirene čuju diljem središnjeg Izraela večeras. Milijuni Izraelaca traže sklonište, tvrdi IDF, a zvukove sirena čuju i novinari Sky Newsa.


21:30 - Šef jedne od odjeljka Hezbollahovih zračnih snaga, Mohammad Surur, "eliminiran" je u izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta ovog poslijepodneva, priopćila je izraelska vojska (IDF). Glasnogovornik je rekao da je zapovjednik "napredovao i upravljao brojnim zračnim terorističkim napadima, uključujući napade bespilotnim letjelicama, krstarećim projektilima i UAV-ovima usmjerenim na narod Izraela".

Rekli su da je Surur "vodio projekt proizvodnje bespilotnih letjelica u južnom Libanonu i uspostavio mjesta za proizvodnju bespilotnih letjelica i prikupljanje obavještajnih podataka u Libanonu". IDF je rekao da će "nastaviti djelovati na potkopavanju sposobnosti Hezbollaha i rasturanju vrhovnog zapovjedništva te terorističke organizacije".


19:00 - Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je 87-godišnja Francuskinja poginula je nakon "jake eksplozije" na jugu Libanona. Izraelski ratni zrakoplovi bombardirali su Libanon, a do sada su u napadima poginule stotine ljudi, prema vlastima u zemlji.

"Zgrada u kojoj je živjela naša sunarodnjakinja srušila se nakon snažne eksplozije koja se dogodila u blizini", priopćilo je francusko ministarstvo, dodajući da nije poznato da je bilo drugih francuskih žrtava sukoba. Oko 20.000 francuskih državljana registrirano je u ministarstvu vanjskih poslova da žive u Libanonu, zemlji koju je nekoć kolonizirala Francuska i koja je zadržala jake veze s Parizom.


17:10 - Izraelske zračne snage spremaju se pomoći vojnicima u kopnenoj operaciji, rekao je njihov zapovjednik. General bojnik Tomer Bar također je rekao da će zračne snage zaustaviti svaki transfer oružja iz Irana Hezbollahu.

"U Libanonu ćemo spriječiti bilo kakvu mogućnost transfera oružja u Libanon iz Irana", rekao je, prije nego što se osvrnuo na šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha. "Nasrallahovo samopouzdanje... ovisi o opskrbi koja dolazi iz Irana", dodao je.

“Pripremamo se rame uz rame sa Sjevernim zapovjedništvom za kopneni manevar. Spremno je, ako se aktivira - dodao je. 


14:55 - Izraelska vojska izvela je napad na ciljeve u Bejrutu, a prema informacijama izraelskih medija, meta je navodno bio jedan od zapovjednika Hezbollaha. Svjedoci iz južnih predgrađa libanonske prijestolnice izvještavaju o gustim oblacima dima i odjecima eksplozija.


14:54 -  Izraelska vojska izvijestila je da izvodi napade na libanonsku prijestolnicu Bejrut


13:00 - Hezbollahov fleksibilni lanac zapovijedanja, zajedno s njegovom razgranatom mrežom tunela i golemim arsenalom projektila i oružja koje je ojačao tijekom prošle godine, pomaže mu u borbi protiv izraelskih napada bez presedana, kažu za Reuters tri izvora upoznata s operacijama libanonske militantne skupine.

Više o tome, pročitajte OVDJE


12:05 -  Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je vojsci da se nastavi boriti "punom snagom" i nije odgovorio na jučerašnji poziv na primirje, objavio je njegov ured u četvrtak, prenosi BBC, nakon što su mediji ranije pisali da je navodno dao zeleno svjetlo za primirje s libanonskom milicijom Hezbolah. Televizijska postaja N12 je u ranije u četvrtak, pozivajući se na neimenovanog zaposlenika Netanyahuovog ureda, izvijestila da je Izrael navodno dao zeleno svjetlo za prekid vatre s Hezbolahom kako bi se ispregovarao trajniji sporazum.

"Vijesti o primirju nisu istinite. To je američko-francuski prijedlog, na koji premijer nije ni odgovorio. Vijesti o navodnoj naredbi o smanjivanju borbi na sjeveru su također suprotne istini", objavio je Netanyahuov ured u odgovoru na prijedlogu 12 međunarodnih saveznika koji su se založili za sporazum o prekidu vatre.


11:40 -Turska se priprema za moguću evakuaciju svojih i stranih državljana iz Libanona, dok se tamo nastavlja prekogranična vatra između Izraela i militantne skupine Hezbolah, rekao je u četvrtak izvor iz turskog ministarstva obrane. Vojska ima "sposobnosti i resurse za provedbu bilo koje misije koja joj je dodijeljena za sigurnu evakuaciju naših građana ili stranih državljana iz Libanona", rekao je izvor tijekom brifinga."Preliminarno planiranje i pripreme za potencijalnu operaciju evakuacije su u tijeku", rekao je izvor, dodajući da je Turska već uspješno dovršila takve operacije i da pomno prati razvoj događaja u Libanonu.Izrael je u srijedu proširio svoje zračne napade na Libanon i najmanje 72 ljudi je ubijeno, prema Reutersovoj kompilaciji izjava libanonskog ministarstva zdravstva.


11:16 - Libanonski premijer Najib Mikati je izrazio nadu da će se uskoro postignuti primirje kako bi se okončale borbe između Izraela i proiranske šijitske milicije Hezbolah koje su potresle njegovu zemlju i dovele do straha od kopnene invazije.


10:08 - Hezbollah je u srijedu ispalio balistički projektil Qader-1 na sjedište Mossada u blizini izraelskog Tel Aviva, zbog čega su u tom gradu upaljene sirene za uzbunu. Hezbollah, libanska militantna grupa, izjavila je da je meta bila zgrada koja pripada Mossadu, za koji vjeruju da je odgovoran za smrtonosne eksplozije njihovih dojavljivača i voki-tokija, u kojima su prošli tjedan poginule 42 osobe, a tisuće su ranjene diljem Libanona. Izrael je potvrdio da je projektil presretnut obrambenim sustavom David's Sling te da nije bilo ozlijeđenih ni poginulih.

Više o tome, pročitate OVDJE


8:16 -  Američki senator Bernie Sanders predstavio je rezoluciju kojom se blokira prodaja oružja Izraelu vrijedna više od 20 milijardi dolara. Sanders je rekao da je slanje oružja vladi Benjamina Netanyahua bilo "nemoralno i nezakonito", dodajući da je američko oružje odgovorno za "previše civilnih žrtava u Gazi".

"Postoji brdo dokumenata koji pokazuju da se to oružje koristi u suprotnosti s američkim i međunarodnim pravom", dodao je. Sanders, koji je inače židovske vjeroispovijesti, podržava Izrael kao državu, ali je trenutni režim označio kao "ekstremistički" i napao Netanyahua zbog onoga što on smatra otporom prekidu borbi. "U svakoj fazi ovog sukoba, kada se nađe pred izborom između vojne eskalacije i diplomacije, Netanyahu je odlučio eskalirati kako bi sačuvao svoju koaliciju kod kuće", rekao je.


7:32 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u srijedu da Libanon ne može postati još jedna Gaza i pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i libanonskog Hezbollaha. "Recimo jednim jasnim glasom, zaustavite ubijanje i razaranje. Odbacite retoriku i prijetnje. Odmaknite se od ruba. Sveobuhvatni rat mora se izbjeći pod svaku cijenu", rekao je Guterres 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a. 


7:15 -  Visoki američki dužnosnici izjavili su da očekuju provedbu sporazuma o prekidu vatre "u narednim satima" duž izraelsko-libanonske granice. Rekli su novinarima da je iscrpna diplomacija iza kulisa rezultirala gotovo dogovorom između dviju strana. "Primirje će trajati 21 dan duž plave linije (crte razgraničenja koja dijeli Libanon od Izraela i Golanske visoravni, o.a ). Tijekom tih 21 dan, strane će pregovarati o potencijalnom rješenju sukoba koji traje otkako je Hezbollah pokrenuo napad 8. listopada, te postići sveobuhvatan sporazum duž plave linije koji omogućava stanovnicima da se vrate svojim domovima u i Libanon i Izrael", rekao je jedan američki dužnosnik, piše Sky News.

Dužnosnik je naglasio da se ovaj prijedlog prekida vatre odnosi samo na sjevernu granicu i da se ne proteže na Gazu gdje se nastavlja izraelska vojna ofenziva protiv Hamasa, ali da bi stanka u borbama između Izraela i Hezbollaha stvorila "prostor" za napredak u Gazi. "Kupuje se nešto vremena i prostora da se pokuša postići dogovor u Gazi u skladu s dogovorom o taocima o kojem smo razgovarali", rekao je američki dužnosnik.


6:41 - Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio je u srijedu da je područje na rubu katastrofe punih razmjera zbog eskalacije napetosti između Izraela i Hamasa te upozorio da Teheran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanon.Obraćajući se novinarima na marginama Opće skupštine UN-a, Araqchi je rekao da je Izrael prešao "sve crvene linije" i da Vijeće sigurnosti UN-a mora intervenirati kako bi se vratio mir i stabilnost.


6:00 - Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je u srijedu da prati eskalirajući utjecaj sukoba Izraela i Hezbollaha na Libanon, koji trpi velike ljudske i infrastrukturne troškove, ali je još prerano za procjenu gospodarskih učinaka. "S ozbiljnom zabrinutošću pratimo eskalaciju sukoba u području", rekao je glasnogovornik MMF-a u izjavi poslanoj e-poštom Reutersu. "Trenutni sukob nanosi velike ljudske žrtve, oštećuje fizičku infrastrukturu u južnom Libanonu i pogoršava ionako krhku makroekonomsko i društveno stanje u Libanonu."


5:00 - Sjedinjene Države i 10 njihovih saveznika pozvali su na 21-dnevni prekid vatre u diplomatskom nastojanju da spriječe izbijanje regionalnog rata.  "Momentalni" prekid vatre preko granice bi "osigurao prostor za diplomaciju prema sklapanju diplomatskog rješenja", navodi se u priopćenju zemalja od srijede.  “Situacija između Libanona i Izraela od 8. listopada 2023. nepodnošljiva je i predstavlja neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije. To nije ni u čijem interesu, ni naroda Izraela ni naroda Libanona”, priopćeno je iz zemalja među kojima su SAD, Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar.

“Vrijeme je da se sklopi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se sigurno vrate svojim domovima”, stoji u priopćenju. "Tada smo spremni u potpunosti podržati sve diplomatske napore za sklapanje sporazuma između Libanona i Izraela unutar ovog razdoblja, nadovezujući se na napore tijekom posljednjih mjeseci, koji će u potpunosti okončati ovu krizu."

Američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u zasebnoj, zajedničkoj izjavi da su postigli dogovor o pozivu na privremeni prekid vatre između Izraela i Hezbollaha "kako bi diplomaciji dali priliku za uspjeh i izbjegli daljnje eskalacije preko granice"


4:00 - Izraelska vojska priprema se za mogući kopneni upad u Libanon, izjavio je u srijedu njen najviši general. “Čujete mlaznice iznad glave” rekao je general pukovnik Herzi Halevi, načelnik Glavnog stožera, vojnicima tijekom posjeta sjevernoj granici, prema vojnom priopćenju za tisak. "Ovo je i priprema terena za vaš mogući ulazak i nastavak napada na Hezbollaha", piše CNN.

Ključne riječi

Komentara 17

ZP
Zabranjen pristup
07:53 26.09.2024.

Hocemo li pomagati libanonu kao ukrajini????

VI
Vérité Indolore56
06:58 26.09.2024.

ako Washington pušta izjave u medije, od strane navodno neimenovanih dužnosnika, u kojima se kao negoduje zbog ove izraelske eskalacije, američka vanjska politika, koja možda ide dublje od trenutačnih dužnosnika, zapravo nema nikakvih problema s ovime što Izrael radi, štoviše. Ova velika eskalacija usklađuje se u stvarnom vremenu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje financiraju, naoružavaju i politički podržavaju operacije Izraela. Pentagon je potvrdio da će Sjedinjene Države poslati dodatne trupe u regiju, uključujući nosače zrakoplova USS Abraham Lincoln i USS Harry S. Truman. Zašto? Sigurno ne da bi upozorili Izrael već da bi ga, ako zatreba, i vojno podržali, jer Izrael trenutno silovito bombardira Libanon, ali eskalacija njihove vojnike odvodi natrag u traumu i najteži poraz do sad - na "uklete brežuljke" južnog Libanona gdje za gerilske taktike Hezbollaha nema rješenja.

D1
Dinamo 1982
10:57 26.09.2024.

Ovaj rat je samo egzekucija neprilagođenih militantnih Arapa koji su protivnici Izraela. To je osvetnički rat Izraela uz obilnu podršku gotovo cijelog NATO-a protiv Hamasa i Hezbolaha. Egipat i Jordan su saveznici SAD-a, a Sirija je rastrgana građanskim ratom. Libanonskaa vojska gotovo i ne postoji kao jača sila, a Iran nema granicu s Izraelom. Izrael će sve učiniti bez obzira na tuđe civilne žrtve da u budućnosti smanji napade na svoje civile. No pobjeda će biti privremena. Ideja se ne može iskorijeniti. Ovi mrtvi arapski civili stvaraju i regrutiraju nove ljude koji će se boriti i ubijati....i tako u krug još desetljećima? Svi opravdavaju svoje postupke i izgleda da je pravi mir nemoguć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije