100 godina poslije

Izložbe, predavanja, projekcije i posljednja večera na Titanicu

\'TVTITANIC_NNN_FOR_160312\'
arhivska fotografija
12.04.2012.
u 15:22

Izložbe na Pomorskom fakultetu i u Pomorskom i povijesnom muzeju posebno naglašavaju povezanost broda “Carpathia” i njegove posade s tragedijom slavnog broda

Otvorenjem dviju izložbi, na Pomorskom fakultetu i u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, sutra se u Rijeci obilježava stota godišnjica potonuća Titanica, a na brodu Arca Fiumana u riječkoj luci već je jučer počeo multidisciplinarni program “Carpathia 1912.” koji će svoje veliko finale imati u subotu “posljednjom večerom na Titanicu” . 

Izložba u velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta posvećena Titanicu i Carpathiji bit će otvorena u 17.30 sati i ponudit će posjetiteljima stručnu analizu potonuća slavnog broda s nautičkog, brodostrojarskog i aspekta pomorskih komunikacija, a tehnička obilježja Titanica moći će se usporediti s onima današnjih brodova. Usto, izložba je prisjećanje i na brod heroj Carpathiju čija je posada, među kojima je bilo 76 Hrvata, a među njima mnogo Riječana i Primoraca, prva pritekla u pomoć brodolomcima. Izložene su umjetničke slike oba broda, novinski izresci i artefakti s Titanica. 

Priču o Titanicu i Carpathiji zanimljivom izložbom koja stavlja naglasak na spasilačke napore posade Carpathije, broda koji je plovio na redovnoj liniji Rijeka - New York, ispričat će i u Pomorskom i povijesnom muzeju u 19 sati. Ondje će posjetitelji moći vidjeti i spasilački prsluk s Titanika, jedan od pet sačuvanih na svijetu, koji je muzeju poklonio Josip Car, mornar s Carpathije, medalje dodijeljene članovima posade Carpathije, razglednice. Gost je izložbe Slobodan Novaković, poznati hrvatski “titanolog”. Bit će otvorena i izložba djela slikara Claudija Franka i djece iz dječjih vrtića, a u Mramornoj dvorani muzeja bit će održan program koji su pripremili studenti Pomorskog i Pomorskog fakulteta i koncert klasičnih skladbi koje su se izvodile na Titanicu.

Na brodu Arca Fiumana u petak u 18 sati otvora se izložba rijetkih fotografija, održat će se predavanje o povijesnom značenju Carpathije za Rijeku, projekcija filma i simulator plovidbe Titanicom. Predavanje o Titanicu u subotu u 14 sati u muzeju Peek & Poke održat će Slobodan Novaković, a u 20.30 sati na gornjoj palubi Arce Fiumane bit će “posljednja večera”, uz nastup gudačkog kvarteta obitelji Valjak, a posjetitelji koji za ovu večeru moraju izdvojiti 190 kuna, obavezni su odjenuti večernje toalete i smokinge. Na donjoj je palubi broda “sirotinjska zabava” za putnike trećeg razreda, koji će za 15 kuna imati skromni meni i odslušati nastup riječke grupe Kantridersi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije