Anketom na anketu

Izmjenjuju se Kajin i Flego, ovisno je li naručitelj IDS ili SDP

anketa
Foto: VL
1/3
18.03.2013.
u 18:49

Kakvi preokreti! U studenome Kajin vodi 47 prema 4%, u siječnju u dvije ankete sa 43:21 i sa 36:29. U veljači Flego prestiže sa 31:29, sad opet vodi Kajin...

Jutarnji list objavio je u svom broju od ponedjeljka rezultate ankete koju je u Istri provela agencija Ipsos Puls. Anketa je pokazala da zajednički kandidat SDP-ove koalicije Damir Kajin sigurno grabi k cilju, jer ima prednost od 12 posto nad kandidatom IDS-a, Valterom Flegom (41 prema 29 posto). Problem je nastao kada su iz Ipsos Pulsa vidjeli prva izdanja JL-a i otkrili da su podaci – pogrešni!?

U zagrebačkom izdanju dnevnog lista potom su izašli podaci koji su znatno smanjili prednost Kajina nad Flegom, (37,3 : 32,6%). Anketom na anketu, mogao bi se nazvati već pravi rat političkih stranaka, koje, kako se približavaju datumi izbora, ubrzano plasiraju ankete.

Upozorili i uredništvo

Problem je što su podaci koje objavljuju naručitelji isuviše različiti pa jača sumnja o namještanju rezultata. Priča o Kajinu i Flegi te anketama počinje u studenome 2012. godine kada portal Ipress.hr objavljuje neslužbeno istraživanje prema kojemu Kajin sa 47% vodi ispred Flege (4%). SDP provodi anketu u siječnju ove godine, objavljuje je JL i tu Kajin dobiva 43%, a Flego 21%. Istodobno anketu objavljuje i “21. stoljeće”, tu Kajin osvaja 36,1%, a Valter Flego 29%!? Prije mjesec dana svoju anketu naručuje i IDS pa su rezultati (Hendal Internationala), opet drukčiji – Flego sa 30,6% glasova prestiže Kajina (29,4%). Kajin promptno reagira i na presici tvrdi:

“Anketi je bio cilj vršiti pritisak na premijera Milanovića i demotivirati izlazak građana Istre na birališta”. I, napokon, nakon toga dolazi opet SDP-ova, već spomenuta anketa koja u JL-u ima “dva rezultata”, dakle pokazuje očito pretjeranu prednost Kajina nad Flegom od 12%, a u jutarnjem izdanju od 4,7%.

No, jesu li barem ti, “jutarnji” podaci točni, pitat će se zbunjeni čitatelji? Autor teksta se ispričao zbog pogreške, a Dragan Bagić iz Ipsos Pulsa kaže da “Ipsos Puls nije izvor ni prvih ni drugih podataka objavljenih u JL-u”. Kaže da su ipak oni drugi podaci točni. Potvrđuje, međutim, da su upozorili naručitelja i uredništvo JL-a da su prvi postoci bili pogrešni.

Po sjećanju ili po želji?

– Po tome što su bili bez decimala, zaokruženi, čini mi se kao da ih je netko novinaru po sjećanju prepričavao – smatra Bagić. No, je li naručitelj ankete bio SDP, Bagić ne otkriva, premda potvrđuje da jest riječ o političkoj stranci. U razumijevanju ove zbrke pomoglo bi kada bi mediji uvijek, pri objavljivanju anketa, isticali i naručitelja.

Poznavatelji kažu da je “bildanje” postotaka za naručitelja moguće, no da se u zadnjim anketama postoci ipak “unormale”. Da manipuliranja ima, posumnjalo se i u slučaju prijevremenih izbora u Drnišu, ankete su HDZ-u davale 38, a osvojio je 65% glasova!?

>>V. Flego: Sposobnost i stručnost. Po tome se razlikujem od Kajina

Komentara 3

MO
modovisisajteMaraschino
19:00 18.03.2013.

“Postoje tri vrste laži: laž, besramna laž i statistika.” Dizraeli

Avatar pula125
pula125
19:51 18.03.2013.

Za nas u Istri Kajin je politički mrtav a znate li zašto? Zato jer mi nedamo IDS a on nije član. iDS je pojam Istre a ne Kvisling Kajin

SI
sinaj
19:54 18.03.2013.

EPH, Butković, ništa čudno. Bilo bi čudno da je drukčije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije