VREMENSKA PROGNOZA

Stiže drastična promjena vremena! Meteorolog objašnjava što je uzrok tome

Zadar: Grad je pun turista iako je ljeto na izmaku
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Autori: vecernji.hr, Hina
26.09.2024.
u 08:04

DHMZ je proglasio žuti meteoalarm za najveći dio zemlje, što znači da je na tom području vrijeme potencijalno opasno. Žuti meteoalarm proglašen je za Zagrebačku, Gospićku i Riječku regiju, kao i za Zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, Sjevernu i Srednju Dalmaciju.

Razmjerno vjetrovito i iznadprosječno toplo s najvišim dnevnim temperaturama između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva očekuju Hrvatsku u četvrtak, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, a uz više oblaka uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu ponegdje će biti kiše, češće na širem području Rijeke. Poneki pljusak moguć je i u Dalmaciji. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju te na sjeveru zemlje i jak, lokalno s olujnim udarima. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar.

DHMZ je proglasio žuti meteoalarm za najveći dio zemlje, što znači da je na tom području vrijeme potencijalno opasno.  Žuti meteoalarm proglašen je za zagrebačku, gospićku i riječku regiju, kao i za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal, sjevernu i srednju Dalmaciju.

Prognoza za dane koji slijede

DHMZ je objavio i vremensku prognozu za petak. "I dalje vjetrovito i toplije od prosjeka za doba godine. Djelomice, u Dalmaciji i na istoku pretežno sunčano. Uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, osobito navečer i u noći na subotu. Puhat će umjeren, u gorskim predjelima i jak jugozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar. Najniža temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu između 19 i 23, a najviša dnevna od 24 do 29°C."

"U petak na kopnu malo manje vjetrovito, i dalje s južinom te još toplije - na sunčanom istoku i do 29 °C, a u gorju povremeno kiša. U subotu promjena vremena s prolaznom kišom, osjetnim padom temperature i okretanjem vjetra na umjeren sjeveroistočni. U nedjelju razvedravanje sa sjeverozapada, uz daljnji pad temperature pa će mnogima i na suncu biti svježe. Na Jadranu u petak još južina, vjetrovito i more ponegdje valovito. Jako jugo će u subotu okretati na jugozapadnjak, na sjeveru već i na buru. Najviše kiše, lokalno moguće i u obliku izraženih pljuskova, past će u promjenjivu subotu. Na sjeveru će padati već krajem petka, a na jugu u svježiju nedjelju ujutro prije razvedravanja", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Što je uzrok ove drastične promjene vremena? "Mlazna struja s Atlantika dolazi nad zapadnu Europu, a s njom je povezana velika količina nestabilnog vlažnog zraka pa ta 'atmosferska rijeka', koja će do kraja tjedna preko Portugala i Španjolske kroz Gibraltar teći po osi Sredozemnog mora prema istoku, donijeti velike količine oborina i pad temperature zraka", javlja meteorolog N1 Bojan Lipovšćak.

On navodi kako se hladan i nestabilan zrak s Atlantika premješta  sjeverno od Alpa prema istoku zbog čega se očekuje njegovo prodiranje preko alpske prepreke u petak navečer, a u subotu će utjecati na vrijeme u Hrvatskoj i dovesti do promjene vremena.

VIDEO Bulj u saboru puštao snimku Porfirijevog pjevanja

Ključne riječi

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:37 26.09.2024.

Niti jedna jedina prognoza se do sada nije obistinila ali vi nas i dalje kljukate tim "informacijama"... Sve u cilju guranja zelene agende!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije