Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštra reakcija

Javni servis pretvorili u stranački, čeka se odgovor Europske komisije

Slovačka
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
03.07.2024.
u 09:15

Bojimo se da novi zakon ima samo jedan cilj – preuzeti punu kontrolu nad emitiranjem, prenijeli su mediji izjavu Sone Weissove, koja je govorila uime zaposlenika javnog servisa

Nakon što je slovački predsjednik Peter Pellegrini potpisao, kao što je i najavio, kontroverzni zakon o ukidanju javnog servisa Radio i televizija Slovačke (RTVS), pandana hrvatskom HRT-u, Slovačka je dobila novu državnu radioteleviziju s novim imenom – Slovačka televizija i radio (STVR). Izazvalo je to oštru reakciju oporbenih stranaka, medijskih organizacija, Europske radiodifuzijske unije i, naravno, samih zaposlenika državne televizije. Svi upozoravaju na isto – vlada želi javne medije staviti pod svoju kontrolu i utjecati na uređivačku politiku. Vide to kao izravnu prijetnju slobodi medija. Zakonom se RTVS (Radio i televizija Slovačke) zamjenjuje Slovačkom televizijom i radijem (STVR).

”Politički aktivizam”

Direktor RTVS-a Lubosz Machaj je smijenjen, a novog šefa novoosnovane institucije izabrat će vijeće u kojem su i članovi koje je imenovala ministrica kulture Martina Šimkovičová te saborski zastupnici. Ministrica, koja je i sama bila televizijska novinarka, pohvalila se da se vraća pridjev “slovačka” u naziv novog javnog servisa, kao deklaracija nedvosmislene nacionalne i državotvorne prirode javne televizije. Tvrdi da je RTVS izgubio objektivnost i uravnoteženo izvještavanje. Ministrica je javni servis prozvala za “politički aktivizam” i nedostatak objektivnosti u izvještavanju požalivši se da prostor dobivaju samo “mainstream mišljenja”, a ostalo se zanemaruje. Nije nevažan detalj da je Šimkovičová, prije nego što je postala ministrica, radila kao suvoditeljica internetskog TV kanala koji je promovirao proruske stavove i širio dezinformacije o pandemiji COVID-19 i cijepljenju. Nakon kritika oporbe i civilnih organizacija, iz ureda predsjednika Pellegrinija stiglo je priopćenje u kojem se navodi da zakon nije protuustavan i da nema govora o kršenju medijskih sloboda.

Nakon najave ukidanja javnog servisa u Slovačkoj su organizirani prosvjedi, a i atentat na premijera Roberta Fica dovodio se u vezu s kontroverznim zakonom jer je atentator, 71-godišnji književnik, navodno spominjao nezadovoljstvo vladom i napadom na slobodu medija. Pellegrini uporno odbacuje optužbe da provodi “orbanizaciju” medija po uzoru na Mađarsku, gdje je sličan način ušutkavanja trajao desetak godina, dok je Slovačkoj, upozoravaju njegovi kritičari, trebalo svega nekoliko mjeseci. Vladajuća trostranačka koalicija tvrdi da će novi zakon zapravo ojačati pluralizam i načela demokracije i slobode govora. No oporba traži da se istraži nije li taj zakon u suprotnosti s novim Zakonom o slobodi medija EU, koji je i osmišljen kako bi zaštitio medijski pluralizam i neovisnost, a trebao bi stupiti na snagu do kraja godine.

– Danas je parlament definitivno ukinuo slobodni javni medij RTVS koji će od 1. srpnja zamijeniti pitomim STVR-om. To je sramota za vladajuću koaliciju i za Slovačku. No ne možete ušutkati ni nas ni slobodne medije! Osporavat ćemo ovaj zakon na Ustavnom sudu – rekao je Michal Simecka, šef najveće oporbene stranke Progresivna Slovačka i bivši potpredsjednik Europskog parlamenta.

Anketa Medium Freedom Polla provedena u EU od 13. do 24. ožujka pokazala je da je većina ispitanika bila zabrinuta zbog trenutačnog stanja slobode medija, a najveću zabrinutost iskazali su upravo Slovaci, njih čak 65 posto, a druga je bila Mađarska sa 62 posto.

– Bojimo se da novi zakon ima samo jedan cilj – preuzeti punu kontrolu nad emitiranjem – prenijeli su mediji izjavu Sone Weissove, koja je govorila uime zaposlenika javnog servisa. No to je, upozoravaju novinari, i pritisak na privatne medije i druge kulturne i demokratske institucije. Novi nadzorni odbor STVR-a sastojat će se od devet članova, od kojih će pet imenovati parlament, a četiri ministarstvo.

”To bi vladajućoj većini prenijelo učinkovitu kontrolu nad odborom, a time i glavnim direktorom, što bi dovelo do brze politizacije novih javnih televizijskih i radijskih kanala”, pisalo je u reakciji Međunarodnog instituta za tisak (IPI). Reagirao je već i glavni direktor Europske radiodifuzijske unije (EBU) Noel Curran, a Udruga njemačkih novinara (DJV) pozvala je u Europsku komisiju da pokrene postupak protiv Slovačke jer se radi o ozbiljnom kršenju temeljnih vrijednosti Europske unije.

Peticija protiv zakona

Oko 1200 zaposlenika RTVS-a potpisalo je peticiju protiv zakona koji je u parlament stigao ipak u nešto blažem obliku od prvotnih najava, no i takav je, tvrde, neprihvatljiv. RTVS je u dosadašnjem obliku nastao 2011. nakon spajanja Slovačke televizije i Slovačkog radija, sa sjedištem u Bratislavi. Nakon dolaska Jaroslava Reznika za generalnog direktora 2017. godine, kojeg je predložio tada vladajući SNS, došlo je do trvenja u informativnim redakcijama i odlaska desetak novinara 2018., a sve više prostora u programu zauzimali su stranački dužnosnici SNS-a. No posljednja istraživanja govorila su da su vijesti RTVS-a bile najobjektivnije.

Ključne riječi

Komentara 1

PL
plotto
11:05 03.07.2024.

Inače se ne bune kad Soroševci preuzimaju javni servis u državama EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije