KRIM POLICIJA ISTRAŽUJE NASELJE

Je li kamenolom uzrok kataklizme i razlog ogromnog broja žrtava? Tisuće tona srušilo se na naselje

Foto: Eko akcija
1/10
05.10.2024.
u 11:32

Nekoliko tisuća tona iz tog kamenoloma je napravilo strašan udar na cijelo naselje. Na teren je stigla i kriminalistička policija koja istražuje klizište.

Je li kamenolom u šumi iznad Donje Jablanice koji je otvoren nakon rata u BiH, jedan od uzroka ogromnog broja žrtava kataklizme koja je sinoć pogodila sjeverni dio Hercegovine nakon obilne kiše? To pitanje prvi su otvorili članovi Eko akcije, ali istu sumnju imaju i nadležne institucije u BiH. Kamenolom se nakon sinoćnjih obilnih kiša sručio na naselje Donja Jablanica, a riječ je o materijalu teškom nekoliko tisuća tona. Potvrdio je to Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH u razgovoru za N1 te pojasnio: 

"Nekoliko tisuća tona iz tog kamenoloma je napravilo strašan udar na cijelo naselje. Voda je s tim kamenjem preplavila drugi dio naselja. Kamenolom je napravio branu, a voda se potom slila u jednu dolinu. Ljudi pričaju da se sve dogodilo u svega nekoliko minuta, bilo je oko dva sata u noći...", kazao je ministar te apostrofirao da je nužno utvrditi  na koji način funkcionira kamenolom i kako je došlo do nemilog događaja.

"Činjenica je da kamenolom bio veliki problem. Priroda je utjecala svojom snagom, ali ovo što imamo sada na terenu izgleda užasno", potresen je ministar. Na teren je stigla i kriminalistička policija koja istražuje klizište. javljaju mediji. Nakon tragedije u Donjoj Jablanici u sjevernom dijelu Hercegovine koje je zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu jutros stižu i službene informacije o žrtvama: pronađeno je 16 tijela nastradalih kako je potvrdio MUP, dok mediji javljaju i o 17-om pronađenom na području Jablanice.

POVEZANI ČLANCI:

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, u intervjuu za BHRT je rekao kako podaci o kamenolomu iznad Donje Jablanice ne postoje u evidencijama nadležnog federalnog ministarstva. "Vlasnik je navodno obitelj Hondžo. Evidentno je i ne treba biti istražitelj da bi se zaključilo kako se na ove žrtve koje su poginule obrušilo brdo i zbrisalo s lica zemlje naselje. U Buturović Polju je bila bujična poplava, ali samo one ne bi izazvale ovakvu katastrofu. Čije je odgovornost, to treba ispitati. Ministrica me informirala da u evidenciji federalnog ministarstva ne postoji podatak o radu tog kamenoloma”, objasnio je premijer. Nadalje, istaknuo je kako je još uvijek nejasno je li on eksploatiran u posljednjih 10 godina ili nije jer i izjave mještana su oprečne.

Službeno je prijavljen nestanak 12 osoba u Donjoj Jablanici, dok mediji navode kako se radi o više desetina slučajeva. Pripadnici Civilne zaštite, vatrogasaca, Gorske službe spašavanja i drugih službi pokušavaju doprijeti do kuća za koje se strahuje da kriju najveći broj nestalih u poplavama i odronima koje su u noći na petak pogodile općine Jablanicu i Konjic, te još nekoliko srednjobosanskih općina. Pretražuje se i Neretva budući je bilo dojava da su bujice odnijele najmanje jednoga muškarca prema toj rijeci.

Cesta se urušila u Neretvu, Konjic potpuno odsječen 

U Buturović Polju u konjičkoj općini jedna je osoba poginula, a traga se za još četiri osobe. U Fojnici u Središnjoj Bosni pronađeno je troje utopljenih. Promet glavnim magistralnim pravcem prema Mostaru je i dalje u prekidu budući se urušio jedan dio ceste u rijeku Neretvu. Veliki je broj naselja u ovoj općini i susjednome Konjicu koja su još uvijek odsječena od svijeta.

POVEZANI ČLANCI:

Pomoć Bosni i Hercegovini najavila je Europska unija kao i brojne druge zemlje. Iz Hrvatske su prema mjestu katastrofe krenuli i pripadnici GSS-a, njih 11 iz iz stanica Dubrovnik, Orebić i Šibenik. U ekipi je i potražni pas Zara iz Orebića. Materijalna šteta je stravična, kadrovi koje gledamo prikazuju urušene prometnice, mostove, željezničku prugu, dok su mnogobrojne kuće doslovno izbrisane s lica zemlje. Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> FOTOGALERIJA Apokaliptični prizori iz zraka na Donju Jablanicu: Čitavo selo zatrpano golemim nanosima kamena, pijeska i mulja

1/12

Komentara 5

NE
Nemanadimak
12:26 05.10.2024.

Drzave i tvrtke su dizali profit od kamenoloma gradjani su dobili kamenje po selu. Tko je kriv? Pa naravno gradjani posto se nisu na vrijeme odselili. Drzava i tvrtke ce malo sutra od profita platiti nastalu stetu i odstetu za izgubljene zivote.

Avatar Marko
Marko
11:51 05.10.2024.

Ipak je to Bosna i bosanci.Trebaće neko vrijeme da shvate.Kod nas bi Benčićka i Kekin već urlikale...

BH
BHHrvat
12:24 05.10.2024.

Samo da ponovim, najčitanije njemački list nije objavio ništa o poplavama u bih... Eto toliko o Evropi i njihovom novinarstvu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije