Odakle informacije?

Je li Milanović Bajiću prijavio Bandića?

3
Pixsell
05.06.2013.
u 12:43

Premijer nije smio informacije službeno dobiti, a nije dobro ako informacije iz DORH-a cure, pa ni do premijera

Bi li Državno odvjetništvo trebalo pozvati predsjednika Vlade Zorana Milanovića da i njima prenese sve što zna o korupciji u Zagrebu?

Ne da se pokolebati

Komentirajući izbor Zagrepčana za gradonačelnika, Zoran Milanović rekao je kako ga Ustav i zakon obvezuju da to poštuje, ali solidarizirati se s tim i tome pljeskati neće, rekao je premijer odlučno te dodao: "To ne valja, to je klijentelizam, to je korupcija. I u okviru svojih ovlasti koje su ograničene o tome ću javno govoriti. Tu se pokolebati ne dam jer neke stvari i znam."

Premijer nije rekao otkud mu ta saznanja o korupciji, iz službenih ili neslužbenih izvora, o kakvim je saznanjima riječ, u vezi s kojim slučajem i na koje se vremensko razdoblje odnose, u novije vrijeme ili prije, recimo prije četiri godine kad je za Bandića kao kandidata za gradonačelnika govorio da je najbolje što SDP može dati. I konačno, najvažnije – je li predsjednik Vlade o svojim saznanjima o korupciji upoznao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Sva ta pitanja uputili smo Vladi, ali odgovor nam do zaključenja izdanja nije stigao.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu trebalo pozvati premijera da im kaže sva svoja saznanja, osim ako on to već nije učinio.

– Svaki građanin koji ima saznanja o kaznenom djelu ima obvezu provjeriti opravdanost svojih sumnji u za to nadležnom tijelu. Ono što je premijer javno rekao trebao je prenijeti DORH-u, a ne javnosti. Osobito je to njegova dužnost kao predsjednika Vlade i diplomiranog pravnika. A moje je mišljenje da takve sumnje i nisu za javnost – prokomentirao je Puhovski te dodao da je nevažno je li Milanović o tomu govorio kao predsjednik SDP-a i/ili Vlade.

Za odvjetnika Branka Šerića Milanovićev govor o korupciji u Zagrebu politički je govor.

– To je bio poslijeizborni govor. To je pitanje osobne procjene, netko će govor premijera Milanovića ocijeniti politički nekorektnim, a netko politički korisnim. Tko sam ja da to ocjenjujem? Da sam političar, odgovorio bih vam, a ovako, dio sam pravosuđa i moram biti odmjeren. Možda predsjednik Vlade ima te informacije, a možda ih nema. Ipak, trebao bi argumentirati svoje navode – misli odvjetnik Šerić.

I DORH smo pitali jesu li od predsjednika Vlade dobili neke informacije, odnosno hoće li ga pozvati da im prenese svoja saznanja, ali odgovor nije stigao do zaključenja izdanja.

Što će poduzeti Bandić?

DORH smo pitali i jesu li ikad izvještavali premijera o svojim aktivnostima u vezi sa slučajevima koji bi se ticali gradonačelnika Milana Bandića ili Grada Zagreba. Što se ne smije dogoditi, kazao je i odvjetnik Šerić. Možda informacije koje premijer ima iz istog ili drugog izvora i DORH već ima. Ali nije dobro ako informacije cure makar i do premijera. Što će učiniti po tom pitanju, pitali smo i Bandića, no odgovor nam nije stigao.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije