Osobito nediscipliniran i nekulturan

Je li motociklist iz Splita dobio najveću novčanu kaznu ikad u Hrvatskoj?

U prometnoj nesreći u Splitu motocikli naletio na pješaka, dio ceste zatvoren za sav promet
Ivo Cagalj/PIXSELL
30.08.2024.
u 10:15

Za sedam prekršaja i zbog prometnog recidivizma, iako nema položen vozački ispit, dobio je i godišnju "nagradu" zabrane upravljanja svim vozilima

Je li Splićanin Marin K. (28) dobio najveću novčanu kaznu u prometu u Hrvatskoj, znat ćemo samo ako nam netko javi da zna i za veću. Upravljajući motociklom Yamaha, nanizao je sedam prekršaja pa mu je Petra Dujmović Vranješ, sutkinja Općinskog prekršajnog suda u Splitu, izrekla kaznu od ukupno 5250 eura. Još je dobio i godišnju "nagradu", zabranu upravljanja motornim vozilima svih kategorija u trajanju od 12 mjeseci.

Takvu kaznu nije lako zaslužiti, ali sporna scena trajala je nekoliko desetaka sekundi. U svibnju 2022. u 11.43 sati na motociklu je u Hektorovićevoj ulici u Solinu pretjecao kolonu vozila (kazna od 390 eura) te na raskrižju s Ulicom Antuna Gustava Matoša nije na dovoljnoj udaljenosti od raskrižja zauzeo položaj u prometnom traku za željeni smjer kretanja (90 eura). Zatim je naglo povećao brzinu kretanja postižući gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora, što je izazvalo proklizavanje kotača (130 eura), skrećući udesno prošao je raskrižjem unatoč crvenom svjetlu na semaforu (1700 eura, a propisana je od 1320 do 2650 eura), a pri prestrojavanju nije upotrijebio pokazivač smjera (30 eura). Osim toga, ni prometna dozvola za motocikl nije mu važeća od 30. lipnja 2021. (260 eura). Sedmi prekršaj mu je i najteži jer je motociklom upravljao "prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom bilo koje kategorije" i za to je dobio kaznu od 2650 eura, što je najveća moguća novčana kazna.

 

Tu bi kaznu Marin K. trebao platiti u roku od tri mjeseca, ali ako u tom roku plati dvije trećine, smatrat će se da je platio cijelu kaznu. Inače, on se nije odazvao sudskom pozivu radi ispitivanja iako je prethodno u zakonskom roku podnio prigovor na prekršajni nalog splitske policije. U činjenju prekršaja uočila ga je policajka te je u izvješću napisala da je pretjecao barem sedam, osam vozila, pa je iz traka za skretanje ulijevo naglo povećao brzinu i skrenuo udesno gdje je prošao na crveno... Sutkinja je od Ministarstva pravosuđa i uprave dobila i izvod iz prekršajne evidencije iz kojeg je vidljivo da je Marin K. prometni recidivist jer je višestruko osuđivan za prometne prekršaje. Između ostaloga, dakako, jer je vozio bez položenog vozačkog ispita, bez važeće prometne dozvole, a i zbog prolaska na crveno. Sutkinja u obrazloženju presude nije precizirala što se krije iza toga da je višestruko osuđivan, ali za zabranu upravljanja vozilima od 12 mjeseci morao je barem treći put biti zatečen kako vozi bez vozačke ili prolazi na "crveno".

Zbog višestruke kažnjavanosti te počinjenja nove serije prekršaja sutkinja je zaključila kako se kod Marina K. radi o naročitoj prometnoj nedisciplini i pomanjkanju prometne kulture. Mora platiti i troškove postupka od 30 eura, pri čemu je sutkinja vodila računa da je okrivljenik "lošeg imovnog stanja" iako je zaposlen, neoženjen i bez djece. Pitanje je kako će onda u roku tri mjeseca po pravomoćnosti platiti kaznu, a nastavi li tako voziti, očigledno je da sljedeći put može očekivati zatvor i do 60 dana.

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

U prometnoj nesreći u Splitu motocikli naletio na pješaka, dio ceste zatvoren za sav promet
1/14

Komentara 7

OT
otrovnijezik
11:30 30.08.2024.

Kazna je sitnica jer nije imao pravu iskaznicu i jer nisu znali tko je on. Inače takvi ubiju čovjeka ili ga naprave invalidom pa dobiju nešto sitno uvjetno.

CR
crocro
11:13 30.08.2024.

Ovaj tip je izravno ugrožavao osbnu sigurnost ostalih sudionika u prometu, njihov život, zdravlje i imovinu. To bi bio valjani razlog za oduzimanje sredstva izvršenja i slanje na licitacijua novac u državni proračun. Zar niso sada nedavno čitali kakao su austrijanci pojačali kažnjavanje ali i obavezno oduzimanje sredstva izvršenja koje ide na licitaciju. Tako se to radi, ali kod nas treba poginuti nekoliko nedužnih ljudi, da bi se poduzele neke minimalne mjere a ne drastične Sve u cilju zaštite počinitelja a ne nedužnih i nevinih ljudi kojima takav tip oduzme život ili zdravlje. (Čačić, Horvatinčić i dr.) Samo drastične kazne i oduzimanje sredstva izvršenja koje ide na licitaciju, može pomoći. Kda on zna da se ponaša objesno u prometu i ako zna da će mu vozilo biti oduzeto i prodano na licitaciji, onda će razmisliti hoće li se tako ponašati. Samo se mora trenutačno događati, policija čeka uz motocikl ili automobil dok ne dođe labudica i vozač se pozdravlja sa svojim vozilom i nikada ga više ne vidi, suci mora odmah oderati kaznu ili poslati u zatvor. Samo odmah, tako da se ne može presvući prije zatvora. To pali, ostalo je stimulacija za buduće počinitelje.

TM
trade_mark
10:46 30.08.2024.

2650 eura? pa to je ništa za sve ovo što je napisano u tekstu. ovo bi trebalo biti NAJMANJE 10,000 eur i oduzimanje motora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije