ZANIMLJIVA OPCIJA

Je li ovo nova obećana zemlja za Hrvate? Nije nam daleko: 'Plaća 2000 eura, a niži je standard'

Heatwave in Romania
ANDREEA CAMPEANU/REUTERS
19.10.2024.
u 10:02

Mladić, nezadovoljan životom u Hrvatskoj, zatražio je savjet za preseljenje od korisnika Reddita koji žive u inozemstvu, a u komentarima su mu se javili brojni iseljeni Hrvati

Život u Hrvatskoj često je izazovan, posebno za samce koji se suočavaju s visokom cijenom života. Jedan od njih, mladić koji radi kao analitičar podataka, podijelio je svoje frustracije na Redditu, istaknuvši kako njegova plaća od 1400 eura mjesečno ne pokriva troškove života kakav želi. Nakon što odbije stanarinu i režije, ostaje mu vrlo malo novca za druge životne potrebe.

"Nezadovoljan sam standardom u Hrvatskoj i htio bih otići u inozemstvo neko vrijeme. Također, cijeli život sam u Zagrebu i volio bih promijeniti okolinu dok sam još mlad", napisao je. Zatražio je potom savjet od korisnika Reddita koji žive u inozemstvu, a u komentarima su mu se javili brojni iseljeni Hrvati.

U koje strane drzave se najlakše zaposliti?
byu/hancii35 inCroIT

Jedan od komentatora, pomalo iznenađujuće, savjetovao mu je da preseli u Rumunjsku. "Prijatelj radi isti posao kao ti, samo s engleskim jezikom. Ima gotovo 2000 eura neto plaće i šef mu je rekao da mu treba povećati plaću barem 20 posto jer je valjda ispod tržišne", napisao je jedan korisnik, dodajući da su u Rumunjskoj troškovi života znatno niži nego u Hrvatskoj.

Nizali su se i drugi komentari. Mnogi mu poručuju da ode u Nizozemsku. "Nizozemska je super što se tiče posla, plus fora s poreznim olakšicama za strance prvih pet godina. Nažalost, velika nekretninska kriza te je stan jako teško pronaći. Nije nemoguće, ali izrazito teško", pišu. "Kad sam krenula raditi, dobila sam neku početnu plaću (za IT sektor) koja je skoro duplo veća nego pol tog kaj se nudi u Hrvatskoj kad pogledam oglase. Živim s dečkom i dijelimo troškove i nije jeftino, ali život u dvoje je toliko bolji od života sam kaj se tiče troškova", iskustvo je još jedne korisnice Reddita.

VEZANI ČLANCI:

Jedan od prijedloga je i Irska. "Imam iskustvo iz Irske. Prvo si nađi posao pa ćeš onda smještaj i ostalo. Probaj u nekim poznatijim firmama direktno preko njihovih stranica, no nemoj misliti da si jedini koji tamo traži posao. Tamo je i gužva što se tiče smještaja. Samo šalji zamolbe i dobro se pripremi za razgovor. Sretno”, poručio je.

Na popisu se našla i Švicarska. "Evo ja sam u Švicarskoj i samo za info – od sljedeće godine će biti neograničen ulazak Hrvata u Švicarsku za razliku od ove i prošle godine. Samim time lakši je dolazak jer nema prepreke radne vize", podijelio je jedan dobre vijesti.

Iako se predlaže niz različitih zemalja, brojni komentatori savjetuju slično. Potrebno je, kažu, prvo pronaći posao, a tek nakon toga rješavati stan i papirologiju. Također, LinkedIn, Xing i slične mreže su ključne za umrežavanje i pronalaženje posla. I, konačno, pripremite se na to da pronalaženje posla i stana može potrajati i da ćete možda morati biti fleksibilni, naglašavaju Redditovci.

FOTOGALERIJA Ovo je najveće umjetno jezero u Hrvatsko: Upravo je ispražnjeno, pogledajte što se skrivalo ispod površine

Heatwave in Romania
1/28

Komentara 6

Avatar Denis_Plamenac
Denis_Plamenac
10:42 19.10.2024.

Uvjeren sam da se naši ljudi ne nalaze toliko u materijalnoj krizi (jasno je da ima i onih kojima je i na taj način teško) koliko u duhovnoj paralizi i mentalnom zatvoru. Zato je teška sudbina onog čovjeka kojemu je na pameti samo ono što nema, koji se uvijek uspoređuje s onima koji imaju više; koji sve što čini mjeri novcem, a kvalitetu života mu određuju (loši) potezi uvijek nekih drugih ljudi. Taj završi daleko od svog doma i, zainteresiran samo za sebe, utvara si da je manje nesretan.  

Avatar rubinet
rubinet
10:25 19.10.2024.

Ne, hvala. Ostajem u Hrvatskoj. I moja djeca. Tko želi raditi i nije lijen, može naći pristojan posao i ovdje.

BJ
bjmaro
10:44 19.10.2024.

Mislim da je najjeftinije u Moldaviji i Albaniji ,ako je to kriterij ovog gospona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije