VATIKAN

Je li papa Pacelli šutio o holokaustu?

31.12.2002.
u 00:00

Kakve će tajne pronaći povjesničari i znanstvenici kada od sutra počnu proučavati sve što je pohranjeno u vatikanskom Tajnom arhivu, a što je u vezi s razdobljem od 1922. do 1939. godine? To su spisi vezani uz pontifikat Pija XI. i samo dio spisa za pontifikata Pija XII. No, još je važnije, vjerojatno, ono što je budući papa Pio XII. pisao iz Njemačke kao Eugenio Pacelli dok je bio apostolskim nuncijem u Berlinu te što je činio kao državni tajnik Svete Stolice za zaustavljanje nacizma i fašizma.

Židovske zajednice već godinama zahtijevaju od Vatikana otvaranje tih pismohrana, a posebno su se protivile proglašenju blaženim pape Pija XII. jer drže da je odgovoran za šutnju Katoličke crkve o holokaustu.

Prošle je godine osnovano posebno povjerenstvo katolika i Židova za izučavanje holokausta. Premda ga je osnovao Vatikan zajedno s Međunarodnim židovskim odborom za međuvjerska vijećanja, on je prestao raditi 23. srpnja 2001. optužujući Vatikan da sprečava pristup arhivu. Vatikan je tada objelodanio da će se arhiv otvarati u četiri stupnja, a da će cijeli arhiv pontifikata Pija XI. biti dostupan od 2005. godine. No, sada je, na zahtjev pape Ivana Pavla II., otvaranje prebačeno za siječanj 2003. kako bi se što prije mogli proučiti svi spisi vezani za odnose Svete Stolice i nacističke Njemačke od 1922. do 1939., "kako bi se pridonijelo završetku nepravednih i nezahvalnih nagađanja" o Eugeniju Pacelliju, priopćio je sada Vatikan. Pacelli je od 1922. bio nuncij u Münchenu, a od 1925. do 1929. je apostolski nuncij u Berlinu. Zatim je, od 1930., bio državni tajnik Svete Stolice, sve do 1939., kad je izabran za Papu.

Što je Pacelli kao nuncij iz Njemačke pisao Vatikanu? Kako je ocjenjivao rađanje nacizma? Zašto ga se kao papu optuživalo za šutnju o holokaustu? To su osnovna pitanja koja se postavljaju Vatikanu i Katoličkoj crkvi.

U posebnome nizu knjiga pripremljena je i dokumentacija vatikanske djelatnosti "u prilog logoraša i ostalih žrtava rata bilo koje narodnosti, vjere i rase". Vatikanski izvori govore da je Pacelli, i kao nuncij i kao papa, spasio mnoge Židove, te je objavio više spisa u kojima je osuđivao rasnu diskriminaciju.

No, posebno će biti zanimljiva pisma koja je kao nuncij iz Njemačke slao u Vatikan. Tek kada se objasni kako i zašto je nešto napisano - jer ne treba zaboraviti da je nacistička policija nadzirala i diplomatsku korespondenciju - možda će se znanstvenici moći približiti istini o držanju Pacellija prema nacizmu i događajima iz toga vremena.

RIM Silvije Tomašević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije