Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SPORA KATASTROFA'

'Jelenska zombi bolest' širi se Amerikom, mogla bi prijeći i na ljude? 'Još nije dovoljno istražena'

Delnice: Jeleni lopatari u park šumi Japlenski vrh
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
28.12.2023.
u 22:56

Chronic wasting disease (CWD) koje uzrokuju prioni, inače bjelančevine koje se prenose među vrstama i napadaju stanične bjelančevine koje se uglavnom nalaze u mozgu, već godinama stvaraju problem u Sjevernoj Americi

U posljednje vrijeme sve veća pozornost usmjerena je na relativno novu bolest koja se širi među jelenima, i to nakon što je smrt po prvi puta potvrđena i u američkom najpoznatijem prirodnom rezervatu Yellowstoneu ovog listopada. Radi se, naime, o Chronic wasting disease (CWD), bolesti koja primarno napada jelene, losove i sobove, a zbog njihovog karakterističnog ponašanja bolest se često naziva i ''jelenskom zombi bolesti''.

Chronic wasting disease (CWD) koje uzrokuju prioni, inače bjelančevine koje se prenose među vrstama i napadaju stanične bjelančevine koje se uglavnom nalaze u mozgu, već godinama stvaraju problem u Sjevernoj Americi, nakon što je prvi put otkrivena među jelenima 1960-ih, prenosi The Guardian. Prioni nakon što dođu do mozga i živčanog sustava uzrokuju promjene u ponašanju životinja pa se njih možda vidjeti kako teturaju, sline i imaju prazan pogled. Osim toga, ova bolest je kobna za sve kod kojih se pojavi, a ne postoje ni nikakva cjepiva ni lijekovi. 

Epidemiolog Michael Osterholm koji je ranije istraživao kravlje ludilo pak je objasnio kako je CWD ''spora katastrofa''. Problem s CWD-om je u tome i što je ovaj patogen vrlo teško iskorijeniti jednom kad dođe u neki okoliš. Godine može provesti na površini ili u blatu, a znanstvenici vjeruju kako je i visokootporan na dezinficijense, radijaciju, formaldehide ili čak i spaljivanje na 600°C. 

No, ono što je vrlo zabrinjavajuće je to što postoji bojazan da bi se ova bolest mogla proširiti čak i na ljude.

POVEZANI ČLANCI:

- Izbijanje kravljeg ludila pokazalo je kako i preko noći može doći do kaosa ako virus prijeđe s jedne vrste na drugu, poput s domaćih životinja na ljude - objasnio je dr. Cory Anderson koji trenutno istražuje transmisiju CWD-a. 

Voditeljica Laboratorija za transmisivne spongiformne encefalopatije Hrvatskog veterinarskog instituta Karmen Branović-Čakanić pak je za Jutarnji list objasnila kako se ova bolest 2016. pojavila i na tlu Europe, točnije u Norveškoj, a ubrzo je dokazana i u Švedskoj i Finskoj. Iako EU trenutno s oprezom motri situaciju, Branović-Čakanić je mišljenja kako zasad nema dokaza da bolest predstavlja opasnost za ljude. 

- Zoonotski potencijal nije još dovoljno dobro istražen. Do danas nije bilo prijavljenih slučajeva infekcije CWD-om kod ljudi. Međutim, neke studije na životinjama sugeriraju da CWD predstavlja rizik za određene vrste primata koji nisu ljudi, a jedu meso životinja zaraženih CWD-om ili dolaze u kontakt s mozgom ili tjelesnim tekućinama zaraženih jelena ili losova. Od 1997. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da je važno spriječiti uzročnike svih poznatih prionskih bolesti da uđu u ljudski prehrambeni lanac - objasnila je.

>> VIDEO Početak katastrofe: Prije tri godine razorni potresi pogodili Banovinu

Ključne riječi

Komentara 4

OT
otrovnijezik
08:02 29.12.2023.

Kako nema lijeka ni cjepiva. Pa sve to ide kao kovid, prvo životinje pa ljudi. Treba hitno upregnuti Pfizer i za dva mjeseca je problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije