Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paško Vrcić (102):

Jeli smo pure i mlika i bili sritni kad imamo pancetu na stolu

paško vrcić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
28.10.2015.
u 10:45

Svaki dan iza ručka i večere popije bevandu: decilitar vina i decilitar vode. – To je moje piće! Rakija dolazi u obzir samo slučajno. Gutljaj, ne više!– kaže dida Paško

        Dida Paško Vrcić za mjesec dana napunit će 103 godine. U Domu za starije i nemoćne Cvjetni dom u Šibeniku već pripremaju jelovnik za veliko rođendansko slavlje, ali dida Paško u tome im baš i ne pomaže.

– Rođendane nikad nisam ni slavio dok nisam došao u dom, a ja vam cijeli život jedem sve što i svi ostali ljudi jedu. Sve volim i sve mi prija. Ali u malim količinama. Bitno je ne pretjerivati. Nikad u životu nisam tražio repete – kaže nam dida Paško koji malo slabije čuje, ali zdravlje ga izvrsno služi. Vitalan je, hoda i bez puno razmišljanja odgovara na pitanja. Svega se dobro sjeća...

Tajnu svoje dugovječnosti pripisuje upravo prehrani i rado nam je kazao što se jelo u njegovoj mladosti.

– Pure i mlika, to je bio najčešći ručak. Nekad bi se skuvalo zelja i krumpira, ponekad bi se nabavilo ribe, a meso se jelo samo u specijalnim prilikama. Janjetina samo za Sveta tri kralja, koji je najveća svetkovina u našem selu, a sritni smo bili kad bi se na stolu našla i panceta (slanina) – kaže dida Paško koji je cijeli život proveo u Konjevratima, 8 km udaljenim od Šibenika, dok nije došao u dom. Živio je s prirodom i u prirodi.

Bavio se poljoprivredom, a 12 godina radio je kao lugar.

– Hrana se pravila na maslinovu ulju, to je prije bilo jedino ulje, nisi ni imao drugog nego maslinovo – zna dida što je zdravo, a otkriva nam i što pije. Svaki dan iza ručka i večere popije bevandu: decilitar vina i decilitar vode.

– To je moje piće! Rakija dolazi u obzir samo slučajno. Gutljaj, ne više! – u svemu je umjeren dida Paško. A ono čemu pripisuje najljekovitija svojstva u svojoj prehrani jest med s kojim počinje svaki njegov dan.– Svako jutro razmutim med u 2 dl vode i nikakve mi likarije ne trebaju! – tvrdi dida Paško.  

>>    Ana ima 102 godine, a Ivan 103 – u braku su 86 ljeta!

Komentara 1

SA
santos008
11:37 28.10.2015.

Sjecam se i ja gospodin Pasko bivse drzave,davali se oni ''Gotovinski krediti'' [ oko 100 Nem. maraka ]u narodu zvani ''Bolesnicki kredit''.Da bi tobio taj kredit morao si otici [ sa 1 litar rakije ] doktoru i on ti da potvrdu da si ''neuhranjen'' i sa molbom i tom potvrdom ides u banku i dobijes ''kes-lovu''u visini 100 dm.Bila je to prava festa u kuci svi veseli zena ,dica samo onaj sto ga ''podigao'' tuzan.''Brinula'' je Yuga o svom narodu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije