BITKA PO ŽUPANIJAMA

Jelić uzeo HDZ-u Šibensku županiju, HDZ osvojio 15 županija, SDP-u dvije

Izborni stožer nezavisnog kandidata za župana Šibensko-kninske županije Marka Jeliæa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
31.05.2021.
u 12:25

Varaždinska županija okrenula je leđa Čačiću te je prvi put na čelo te županije došao HDZ

Varaždinska županija okrenula je leđa Radimiru Čačiću (72 godine) te je prvi put na čelo te županije došao HDZ.

Povjerenje da iduće četiri godine vodi Varaždinsku županije dobio je 47-godišnji Anđelko Stričak, koji se sam predstavio kao “ratnik i političar”. Umalo je izbore izgubio i šef IDS-a Boris Miletić, koji je mjesto župana osvojio sa samo 54 glasa više od SDP-ovca Danijela Ferića koji bi, zbog tako male razlike, mogao biti i jedan od većih gubitnika ovih izbora da nije riječ o političaru srednje generacije koji će vjerojatno imati priliku i za pobjedu na nekim od idućih izbora.

Niska izlaznost u Istri

Nakon 20 godina, s mjesta župana Bjelovarsko-bilogorske županije odlazi i Damir Bajs (56 godina), kojega je s trona skinuo Marko Marušić, jedan u nizu mladih HDZ-ovih političara (36 godina ima i šef je područnog mirovinskog ureda) koji su odskočili na ovim izborima. Ernest Petry (47 godina, direktor Elektrolike) vratio je Ličko-senjsku županiju u krilo HDZ-a, odakle ju je nakratko istrgnuo Darko Milinović nakon razlaza s tom strankom. Petry se inače i na izborima 2017. borio protiv Milinovića kao nezavisni kandidat, a neko vrijeme bio je i u HNS-u. U HDZ se učlanio uoči ovih izbora.

Manje je stresno bilo u Karlovačkoj županiji, gdje HDZ ima svoju drugu županicu, arhitekticu Martinu Furdek-Hajdin, inače godinama prvu osobu za prostorno planiranje u Karlovcu.

U Zagrebačkoj županiji s lakoćom je zadržao mjesto župana Stjepan Kožić, i to kao HDZ-ov kandidat. Kožić je prije branio boje HSS-a ili pak bio nezavisni. U Vukovarskoj županiji mandat je potvrdio Damir Dekanić (HDZ). Motivacija za izlazak na izbore bila je prilično niska u Istri i Zagrebačkom prstenu, svega je 28 posto birača glasovalo, a najveća u Ličko-senjskoj županiji, gdje je izašao svaki drugi birač s pravom glasa.

HDZ je ostao na ovim izborima bez jedne od svojih utvrda – Šibensko-kninske županije, u kojoj je kandidat grupe birača i dosadašnji kninski gradonačelnik Marko Jelić uvjerljivo u utrci za župana pobijedio Gorana Pauka.

Čelnik Mosta Božo Petrov pak nije uspio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s trona skinuti HDZ-ova Nikolu Dobroslavića. Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić uspio je malo zagorčati život HDZ-ovu Blaženku Bobanu, koji nije uspio pobijediti u prvom krugu u utrci za splitsko-dalmatinskog župana, još jedne HDZ-ove utvrde. Boban je u drugom krugu dobio 30.887 glasova više od Ostojića.

Komadina potvrdio mandat

I HDZ-ov kandidat za zadarskog župana Božidar Longin na ovogodišnjim lokalnim izborima nije uspio pobijediti u prvom krugu. A u drugom krugu i u toj županiji zamalo se dogodio scenarij iz susjedne Šibensko-kninske županije jer je Longin kandidata grupe birača Ivicu Žuvelu dobio za nešto manje od 1500 glasova.

SDP-ovac Zlatko Komadina pak morao je na ovim izborima, za razliku od prijašnjih na kojima je pobjeđivao već u prvom krugu, u drugi krug, gdje se sučelio s Garijem Cappellijem iz HDZ-a, no taj sraz nije bio nimalo neizvjestan, Komadina je uvjerljivo potvrdio još jedan svoj mandat na čelu Primorsko-goranske županije. HDZ-u pak nisu naštetile afere bivšeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića jer je kandidat te stranke Ivan Celjak uvjerljivo u drugom krugu ponovno tu županiju “obojio u plavo”.

Darko Koren iz Mreže uspio je obraniti svoj mandat u Koprivničko-križevačkoj županiji. HDZ je tako osvojio 15 županija, što je jedna više nego prije četiri godine. SDP je ostao na dvije županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije