NOVA PREVARA

'Mama, ispao mi je telefon': Naivna gospođa povjeravala i u par sekundi ostala bez 2200 eura

Foto: Pexels/Privatni album
1/2
08.08.2024.
u 12:36

Kada se žrtve prevare jave putem poruke na broj koji stoji uz ovakvu poruku, osoba s druge strane uglavnom vrlo brzo traži novac, a žrtve nisu ni svjesne da ne razgovaraju sa svojim članovima obitelji

''Bok mama Mobitel mi je pokvaren. Možete mi poslati poruku putem WhatsApp'', poruka je koja je ovih dana stigla na više brojeva telefona. Riječ je, dakako, o već dobro poznatoj prevari na koju neki građani nasjedaju i tako ostaju bez stotina eura. Jedan takav slučaj zabilježila je i policija brodsko-posavska. 

Kada se žrtve prevare jave putem poruke na broj koji stoji uz ovakvu poruku, osoba s druge strane uglavnom vrlo brzo traži novac, a žrtve nisu ni svjesne da ne razgovaraju sa svojim članovima obitelji. U strahu žrtve taj novac i pošalju, a da su prevarene, shvate tek nakon što ostanu bez novca. Kako je brodsko-posavska policija objavila, jedna 64-godišnjakinja upravo je na takav način nedavno ostala čak bez 2200 eura. 

Foto: Privatna arhiva

– 64-godišnjakinja je zaprimila više SMS poruka sa sadržajem: „Hej mama, ispao mi je telefon, ovo je moj broj. Možeš li mi poslati poruku na whatsapp“, no pošiljatelj poruke bila je nepoznata osoba, koja je zatražila novac. Oštećena je nastavila komunikaciju sa nepoznatom osobom uvjerena da se radi o njenom članu obitelji te uplatila oko 2.200 eura. Nakon što joj je stigla nova poruka da uplati još novca, razgovarala je s članom svoje obitelji koji joj je rekao da mu nije potreban novac i da nije slao poruke – objavila je u detaljima policija. 

Ovakve poruke stigle su na nebrojeno mnogo brojeva telefona, zbog čega upravo policija upozorava građane da budu oprezni u ovakvim situacijama. 

POVEZANI ČLANCI:

– Upozoravamo građane da budu oprezni i sumnjičavi. Ako prime slične SMS poruke da ne odgovaraju, ne slijede poveznice i ne uplaćuju novac, sve dok ne stupe u kontakt s članom svoje obitelji koji navodno traži novčanu pomoć. Također, građane ponovo podsjećamo da nikada ne dijele svoje osobne podatke, podatke o bankovnim računima, PIN-ove, lozinke za on-line bankarstvo i druge osobne podatke koje bi prevaranti mogli zlouporabiti za počinjenje kažnjivih radnji – pozivaju.

>> VIDEO Nasukana jedrilica nakon oluje u Zadru

Ključne riječi

Komentara 9

PR
pravednik2
15:51 08.08.2024.

Zašto pišu uvijek "mama imam problem? A nikada "tata imam problem"?

OT
otrovnijezik
16:19 08.08.2024.

Takvima odmah oduzeti poslovnu sposobnost i postaviti staratelja.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:56 08.08.2024.

Meni je stigla poruka sa "Zdravo", a moja djeca nikada ne govore zdravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije