Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUN

Jeste li znali da se na otoku Pagu krije maslina još od Isusovih vremena

Sime Zelic/PIXSELL
28.09.2023.
u 17:03

Najstarija maslina u Lunu prema procjenama stručnjaka ima više od 2.000 godina. Ipak, ova izdržljiva maslina uspješno se prilagodila svim uvjetima, a njezina snaga i vitalnost očaravaju sve koji je posjete.

Na slikovitom otoku Pagu, gdje kameno tlo susreće plavu morsku pučinu, nalazi se prava prirodna magija - najstarija maslina u Lunu. Ova iznimna maslina s ponosom se uzdiže iznad kamenitog pejzaža već stoljećima, svjedočeći o vremenu i povijesti ovog predivnog otoka, što ju čini pravim čuvarom vremena, s pričama koje bi nam mogla ispričati.

Lun je malo ribarsko selo na zapadnom dijelu Paga, gdje se život odvija u harmoniji s prirodom. Kroz vjetrove i oluje, kroz mirise soli i sunca, ova maslina izdržala je sve što joj je stoljeća donijela. Starija je od mnogih civilizacija i kraljevstava, i svaki njezin udarac kore odiše povijesti.

Sigurno se pitate kako se zna da je stara dvije tisuće godina? Starost masline se, prema dugogodišnjim istraživanjima, procjenjuje tako što deblo svake masline, u prosjeku, godišnje raste po jedan milimetar u širinu, u svim smjerovima. Ponekad naraste malo više, ili manje, ali prosjek je milimetar godišnje. S obzirom da deblo ove masline ima promjer od četiri metra, što znači dvije tisuće milimetara od središta na svaku stranu, to nam govori da je stara dvije tisuće godina, koju godinu manje ili više. Što znači da je, otprilike, niknulo u vrijeme kad je Isus hodao zemljom.

Što se uroda tiče, on varira iz godine u godinu, ovisno o nametnicima poput maslinove mušice, koja je u lunjskim maslinicima česta, kao i o vremenskim uvjetima jer se tisućljetne lunjske masline ne zalijevaju, već svu potrebnu vodu crpe iz škrtog kamenitog tla. Poznato je i da ove masline nisu oduvijek davale plod kakav danas daju.

Ova maslina nije samo zbirka grana i lišća, već zlatna niti koja povezuje Pag s njegovom prošlošću. Zato, ako ikad posjetite otok Pag, ne propustite priliku da upoznate ovu najstariju maslinu u Lunu. Njeno prisustvo pružiti će vam osjećaj vremenske dubine i povezanosti s prirodom. Ovdje, u ovom selu, povijest, priroda i legende isprepliću se u prekrasnoj harmoniji, a najstarija maslina u Lunu ostaje njezin vjerni svjedok. Osim što je turistička atrakcija, ova maslina je i podsjetnik na važnost očuvanja prirode i svijesti o zaštiti našeg okoliša kojem već danas možete pridonijeti i vi.

Pridružite se i vi akciji „Klikni i posadi stablo“ i postanite dio najvećeg ekološkog projekta Rezolucija Zemlja.

Sve što trebate napraviti je na ovom linku popuniti ime, prezime i e-mail adresu a mi se obvezujemo za svakog potpisnika zasaditi jedno stablo.

Nakon prijave na e-mail ćete dobiti lokaciju naše zajedničke šume i „dokument“ Rezolucija Zemlja s vašim digitalnim potpisom za uspomenu.

Rezolucija Zemlja: Pridruži se

 

Komentara 10

LE
Levanto
07:57 11.10.2023.

Po cilom Jadranu ima tako starih maslina. To su sadili stari Grci.

Avatar Aurel
Aurel
22:18 10.10.2023.

čitav mediteran je prepun maslina starih 2-3 tisuće godina. na kreti i u izraelu ima ih starih i po 4 tisuće godina...

JF
Jure_Francetić
13:33 11.10.2023.

Neznam zašto se i od koga krije, pa ipak smo mi katolička zemlja a ne muslimani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije