Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anonimna komunikacija

Jeste li znali za ovu aplikaciju? Možete prijaviti nepropisno parkiranje, ali i još mnogo toga

Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
18.11.2022.
u 11:49

Za svaku dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara procjenjuju je li potrebno žurno postupanje ili je odbijaju kao nevažnu

Postoji jako velik broj aplikacija koje građani mogu preuzeti na svojim pametnim telefonima, a među njima je i ona putem koje se mogu prijaviti prekršaji i sve drugo u nadležnosti policije. Kako navodi Revija HAK, riječ je o aplikaciji MUP-Sigurnost i povjerenje koje se može instalirati na Android, iOS i OS Windows Phone.

Dojave se mogu poslati u nekoliko koraka. Događaj se fotografira ili snimi, a poželjno je imati uključene geografske koordinate. Sadržaj se pošalje centralnom portalu MUP-a, a ako to želi, građanin može upisati komentar ili opis događaja te nastaviti anonimno komunicirati s policijskim službenicima.

Za svaku dojavu, policijski službenici operativno-komunikacijskih centara procjenjuju je li potrebno žurno postupanje ili je odbijaju kao nevažnu. 

Aplikacija je dostupna od 2015. godine. Prema statistici za 2019. godinu, navodi Revija HAK, putem aplikacije podnijete su 56.142 dojave, u 2020. godini 50.050 dojava, u 2021. godini 51.740 dojave, a u 2022. godini do sada 53.463 dojave

Građani, naime, mogu policiji anonimno dojaviti događaj koji možda usmeno ne bi dojavili ili možda nisu u mogućnosti obaviti poziv iz sigurnosnog razloga. Dojave zaprima i obrađuje Operativno-komunikacijski centar policije MUP-a RH ili policijske uprave ukoliko je geolokacija odmah poznata. Nakon  zaprimanja, procjenjuje se postoje li elementi prekršaja ili drugih kažnjivih radnji i jesu li u prijavi navedeni svi potrebni podaci. Takva dojava šalje se u daljnji rad nadležnoj policijskoj postaji temeljne ili prometne policije ili drugoj određenoj službi prema njenoj nadležnosti. 

Dojave se ne kategoriziraju, no iz MUP-a je potvrđeno kako se one većinom odnose na nepropisno parkiranje.

VIDEO Ovom parkiranju nema kraja: Ni nakon 10 minuta nije se uspio parkirati u rikverc...

 

Komentara 5

DS
dado_sk
13:42 18.11.2022.

Nekoliko sam prijava napravio jer ima ljudi koji su pametni i parkiraju mi ispred garaže i misle da ja neću nikuda i kako imaju pravo na to jer nema mjesta na parkingu. Svaki su put došli i to najduže samm čekao 45 min. Pohvala za sisačku policiju i aplikaciju

DO
domolub
23:45 18.11.2022.

ma da mi I plate baś me zaboli,je r je to murijin poso,

JP
josip.pivar11
13:53 18.11.2022.

Traže se žbiri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije