Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarske žrtve

Očevi, majke, sinovi, kćeri... – uspomene na žrtve rata bit će dostupne jednim klikom

storyeditor/2022-11-16/PXL_041122_96613462.jpg
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
18.11.2022.
u 07:30

Novi projekt startupa Spiritus – 'Vječno hvala'. Obitelji stradalnika mogu preuzeti aplikaciju i samostalno dodati podatke o svojim najmilijima koji su stradali u Domovinskom ratu

Mladen Amstrong bio je obiteljski čovjek. Iza njegova naizgled oštrog crnog brka iskočio bi strastveni čitatelj i ljubitelj poezije. Početkom 90-ih, Mladen je postao branitelj koji je i u ratu ponosno pričao o svojoj kćeri, prvakinji u tekvondou. A Predrag Jurčec, tamnokosi mladić šeretskog osmijeha, vazda je bio u trapericama. Vatreni navijač Dinama imao je 20 godina kada je svoje članstvo u Bad Blue Boysima, na samom početku rata, zamijenio pristupanjem MUP-u Republike Hrvatske.

Životne priče i više od toga

Mladen i Predrag na popisu su 2717 vukovarskih žrtava, a memorijale svih njih može se od Dana sjećanja pronaći na mobilnoj aplikaciji Spiritus. Riječ je o poznatom hrvatskom startupu koji groblja pretvara u digitalne muzeje, spajajući modernu tehnologiju i uspomene. U spomen na sve one koji su dali život za našu domovinu, posebno mjesto u Spiritisu imat će, tako, hrvatski branitelji, ali i civilne žrtve iz Domovinskog rata.

– Dan pada Vukovara povijesna je tragedija koja je odnijela brojne živote. Ipak, kada pričamo o njima, često govorimo samo o brojkama poginulih i nestalih, a da o njima ne znamo ništa. Bili su to očevi, majke, sinovi, kćeri, prijatelji, i svi su oni imali svoju životnu priču. Heroji ne smiju ostati samo broj pa smo zato pokrenuli inicijativu, za koju smatramo da je od povijesne važnosti, pod nazivom "Vječno hvala". Cilj projekta je vječno sačuvati uspomene na sve žrtve Domovinskog rata – započinje Dino Jerković, jedan od osnivača Spiritusa i projekta "Vječno hvala".

Obitelji stradalnika mogu preuzeti aplikaciju i samostalno dodati podatke o svojim najmilijima koji su stradali u Domovinskom ratu.

– Svaka obitelj koja je imala žrtvu u Vukovaru može na jednostavan i jedinstven način postati njihov Čuvar uspomena. Učinit će to tako da u našu tražilicu upišu imena člana svoje obitelji i u nekoliko minuta prođu naš verifikacijski proces, a potom mogu objaviti njihove fotografije i životne priče, a uskoro i više toga – opisuje Jerković.

Kako naglašavaju iz Spiritusa, sadržaj za svaku uspomenu bit će u potpunoj kontroli obitelji preminulih, a oni će tijekom cijelog procesa biti tu kao pomoć. Svaka obitelj moći će tako besplatno unijeti pojedinosti po kojima su njihovi najmiliji bili posebni – njihove fotografije, zanimljive životne priče, zgode i nezgode po kojima će biti vječno upamćeni.

Mlada hrvatska tvrtka u ovom projektu s plemenitim ciljem ima pomoć velikih organizacija. Među prvim je partnerima projekta organizacija ACAP, udruga hrvatsko-američkih profesionalaca, i One Croatia, zajednica hrvatskih udruga od Japana, Kanade do Australije. Te dvije organizacije već dulje vrijeme sudjeluju u humanitarnim projektima za pomoć Hrvatskoj, a u ovom slučaju svojim resursima pomažu da se projektom "Vječno hvala" prikupi što je više moguće životnih priča.

– Startup Spiritus na moderan, inspirativan i jednostavan način povezuje nove generacije hrvatskih građana s našom povijesti i braniteljima koje nikada ne smijemo zaboraviti. Neizmjerno nam je drago da ova inicijativa počinje upravo na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, grada koji je simbol otpora i slobode koju danas slavimo i uživamo – izjavio je dr. Steven Pavletić, predsjednik ACAP-a, neprofitne američke udruge iz Kalifornije.

Važan dio projekta je i poznati hrvatski povjesničar Borna Marinić koji već čitavo desetljeće samostalno prikuplja životne priče heroja Domovinskog rata.

– Istražujući Domovinski rat, usmjerio sam se na prikupljanje životnih priča poginulih hrvatskih branitelja. Moja namjera bila je dati tim žrtvama dostojanstvo, lice, a ne da ih se tretira kao broj ili mrtvo slovo na nekom spomeniku. U tome uspijevam i njihove priče prezentiram kroz portal Domovinskirat.hr te emisiju Domoljubne minute na HKR-u. Drago mi je da se pojavila tvrtka Spiritus koja je krenula raditi u istom smjeru na jedan novi, moderniji, a opet pristupačan način. Vjerujem da će se uspomena na ljude koji su ugradili živote u temelje društva u kojem živimo uspješno održati zahvaljujući ovoj aplikaciji – kaže Borna Marinić.

Priča vrijedna sjećanja

Tvrtka Spiritus i ostali partneri projekta pozivaju sve građane da pomognu ovom projektu s, kako ističu, povijesnim potencijalom.

– Ako ste poznavali jednog od 2717 poginulih, podijelite njihovu sliku ili životnu priču, a uskoro ćete moći to napraviti i za sve heroje. Počinjemo s herojima Vukovara, a potom ćemo se fokusirati na sve žrtve Domovinskog rata. Iskreno vjerujemo da svaka osoba koja je ikad živjela ima barem jednu priču vrijednu sjećanja. Mi je želimo vječno sačuvati i tako im zahvaliti na žrtvi – zaključuje Dino Jerković.

Video - Vukovarski vodotoranj simbol je obrane Vukovara: Pogođen je s više od 600 projektila, ali nikada nije srušen!

Komentara 2

JA
Jania
20:53 18.11.2022.

Vječna hvala braniteljima i čuvarima sjećanja.

HR
hrvoje56
07:51 18.11.2022.

Duboko poštovanje i iskrena zahvalnost poginulima i stradalima kao i istinskim braniteljima. Tragično je i žalosno da preživjeli, i oni koji su ostali iza poginulih šute kao zaliveni i nemaju što reći, s obzirom na situaciju u zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije