ZAŠTIĆENA OZNAKA

Još jedan hrvatski proizvod pod zaštitom EU-a: Podrijetlom je s Korčule, a organiziraju se i natjecanja u pečenju

Dubrovnik: Lumblija, tradicionalni kolač je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 17:32

Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom. Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu

Svega dan nakon što je Europska komisija objavila kako su EU zaštićene oznake zemljopisnog porijekla, odnosno izvornosti dobili meso istarskog/istrskoga boškarina i samoborska češnjovka/češnofka, stiže potvrda i za zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla za lumbliju. Riječ je o tradicionalnom kolaču otoka Korčule, okruglog oblika, dobivenog pečenjem dizanog tijesta.

Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom. Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu, aromatična po dodanim mirodijama i harmonična, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede ističući kako se za izradu lumblije koriste glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto.

- Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati mljeveni rogač - dodaju te kako EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva lumblija pokrenuli su, doznajemo, Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka. Tradicija izrade tog kolača ne samo da je zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, već se u smislu popularizacije tog proizvoda organiziraju i natjecanja u pečenju lumblije i to većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule, ali i degustacije i upoznavanja sa tradicionalnom gastronomskom ponudom ovog područja.

Hrvatska sada ima 38 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv Lumblija, registrirani su i nazivi proizvoda:

Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice', Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina i Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka.

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije