NAPETOST NA POLUOTOKU

Još jedna zemlja uputila upozorenje: 'I mi ćemo poslati naše vojnike u Ukrajinu'

Soldiers take part in an anti-terror attack drill, in Seoul
Foto: SOO-HYEON KIM/REUTERS
1/6
25.10.2024.
u 09:22

Predsjednik Yoon izjavio je kako Južna Koreja „neće ostati po strani“ dok Sjeverna Koreja podržava destabilizaciju globalne sigurnosti, što bi moglo dovesti do promjene politike.

U javnosti i dalje vlada neizvjesnost oko pitanja jesu li sjevernokorejski vojnici stigli u Rusiju. Ruski predsjednik Vladimir Putin izbjegao je komentirati tvrdnje o dolasku sjevernokorejskih trupa, naglašavajući da Moskva sama odlučuje kako će upravljati svojim sporazumom o obrani s Pjongjangom

Prema informacijama Guardiana, snimka koju je objavio NK News navodno prikazuje sjevernokorejske vojnike u zelenim uniformama kako primaju osnovne zalihe u vojnom kampu na ruskom istoku, pripremajući se za uključivanje u rat u Ukrajini. Vijesti da je Pjongjang poslao 3000 vojnika šokirale su Ukrajinu, SAD i Europu, dok u Južnoj Koreji izazivaju posebnu zabrinutost zbog vojnih i političkih posljedica u regiji.

Sjeverna Koreja ovim potezom želi osigurati potrebna financijska sredstva i potencijalno dobiti rusku tehničku pomoć u razvoju interkontinentalnih balističkih projektila i podmornica, čime bi značajno ojačala svoju vojnu moć i prijetnju susjedima. Guardian dodaje kako bi broj sjevernokorejskih vojnika na ratištu mogao porasti na 12.000, uključujući posebno obučene elitne snage poznate kao Olujni korpus.

Južna Koreja, koja se pridružila sankcijama protiv Rusije i pružila humanitarnu pomoć Ukrajini, izrazila je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog sjevernokorejskog angažmana u Ukrajini, upozorivši da bi taj potez mogao dodatno povećati napetosti na Korejskom poluotoku. Guardian prenosi kako je Južna Koreja pozvala Moskvu da prekine „ilegalnu suradnju“ sa Sjevernom Korejom i najavila mogućnost slanja vojnih savjetnika i vojnika u Ukrajinu radi razmjene obavještajnih podataka o sjevernokorejskim taktikama.

VEZANI ČLANCI: 

Pod konzervativnim predsjednikom Yoonom Suk Yeolom Južna Koreja pojačala je suradnju s ukrajinskim saveznicima, no ostaje oprezna prema izravnom naoružavanju Ukrajine, navodeći dugogodišnju politiku nepružanja oružane pomoći zemljama u aktivnim sukobima. Međutim, povećana prisutnost Sjeverne Koreje na fronti stavlja pritisak na Južnu Koreju da razmotri mogućnost vojne pomoći Kijevu. Predsjednik Yoon izjavio je kako Južna Koreja „neće ostati po strani“ dok Sjeverna Koreja podržava destabilizaciju globalne sigurnosti, što bi moglo dovesti do promjene politike.

Analitičari ističu kako bi angažman Sjeverne Koreje omogućio Kim Jong-unu testiranje borbene spremnosti svojih vojnika i oružja u stvarnim uvjetima, dok bi bliska suradnja s Rusijom dodatno osnažila sjevernokorejski nuklearni program, što bi dugoročno moglo imati ozbiljne posljedice za sigurnost Južne Koreje.

>>> FOTO Putin ima 14 jasnih meta: Ako doista posegne za nuklearnim oružjem, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Soldiers take part in an anti-terror attack drill, in Seoul
1/26

Komentara 18

GN
GNKDZ1986
11:15 25.10.2024.

Gladan narod sjeverne Koreje će pobjeći u EU čim mu se ukaže prilika.

PR
predragbabic1
10:12 25.10.2024.

dakle, Sjeverna i Južna Koreja će ratovati na ukrajinsko-ruskoj teritoriji i na taj način sačuvati svoje civile i objekte. Pametno

B2
bordon 2
10:21 25.10.2024.

Svijet je poludio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije