Odbijen amandman HDSSB-a

Još neće pitati Ustavni sud o ustavnosti pitanja Građanske incijative 'U ime obitelji'

Peđa Grbin
Patrik Macek/PIXSELL
14.11.2014.
u 10:55

Odbor za Ustav jednoglasno je odbacio amandman Kluba zastupnika HDSSB-a na prijedlog odluke u povodu zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative 'U ime obitelji'.

Odbor za Ustav jednoglasno je odbacio amandman Kluba zastupnika HDSSB-a na prijedlog odluke u povodu zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative 'U ime obitelji'.

HDSSB je tražio da se, kad se već konzultira Ustavni sud o tome koliko je potpisa potrebno za raspisivanje referenduma, prilika iskoristi i kako bi se istovremeno Ustavni sud pitalo i je li njihovo pitanje o ustavnom uređenju izborne regulative postavljeno u skladu s Ustavom.

- Moj prijedlog je da ovaj amandman odbijemo. Mi smo sada samo gledali jesu li ispunjene formalne pretpostavke, a nismo ulazili u meritum odnosno dopuštenost pitanja – kazao je predsjednik Odbora Peđa Grbin te dodao kako nije ni trebalo u ovoj fazi pisati amandman na prijedlog odluke, već se moglo tražiti da se donese nova, izmijenjena odluka. HDSSB-ov Dražen Đurović kazao je da odluka ima tako formirano pitanje da Sabor u biti Ustavni sud ne pita jesu li ispunjeni formalno-pravni uvjeti za raspisivanje referenduma, nego ga pita koji su uopće to uvjeti.

 - Puno logičnije bi ga bilo pitati ispunjava li ovih oko 380 tisuća prikupljenih potpisa uvjete, a zašto usput ne pitati i je li pitanje ustavno? Tako bismo odmah dobili jasne odgovore. Teško je očekivati da će Ustavni sud moći dati egzkatan odgovor o točnom broju potrebnih potpisa, to bi trebala znati tijela državne uprave – objasnio je Đurović te dodao kako je amandman njegove stranke pokušaj da se cijeli postupak provede brže i učinkovitije. Grbin mu je odgovorio da je Ministarstvo uprave već dalo vrlo jasan odgovor o točnom broju potpisa.

 - To što vi taj broj ne prihvaćate ne znači da tijela državne uprave nisu odradila svoj posao. Ovako samo rješavamo tu dvojbu – pojasnio mu je Grbin. Odbor je nakon ove kratke rasprave jednoglasno odbio amandman. Tijekom rasprave i glasovanja nije bilo oporbenih članova Odbora.

>> Odbor za Ustav poslao na provjeru potpise za raspisivanje referenduma o outsourcingu

Komentara 8

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
11:07 14.11.2014.

U Hrvatskoj ima 3,4 milijuna punoljetnih, pravo glasa na zadnjim izborima je imalo 3,7 milijuna, a po spiskovima ima 4 milijuna, i to se samo odnosi na one s prebivalištem u Hrvatskoj. Dodatno je imalo pravo glasa 2000 ljudi bez prebivališta, a na Baukovim spiskovima je 500.000 ljudi. I sve pet i sve savršeno normalno, i biti će zanimljivo što će reći Ustavni sud u kojem sjedi Antun Palarić koji je bio šef državne uprave kad je nastalo bar pola milijuna lažnih birača.

ĆA
ćaćaća
11:29 14.11.2014.

čeka suglasje iz beograda..oni su ga i postavili da se igra s hrvatskim ustavom tj hrvatskom..uskoro bi mogao proglasiti i domovisnki rat i srpsku agresiju na hrvatsku neustavnim..

DU
Deleted user
11:43 14.11.2014.

Za ovo bi se trebalo ići u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije