Predsjednik u BiH

Josipović: BiH se mora prilagoditi na ulazak Hrvatske u EU

21. godišnjica krvavog uskrsa (1)
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
15.04.2012.
u 17:07

- Hrvatska i BiH se moraju dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi - kaže Josipović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je vlasti Hrvatske i BiH da ubrzaju pripreme kako se ulazak Hrvatske u Europsku uniju ne bi negativno odrazio na gospodarstvo i odnose dviju zemalja. Josipović je posjetio Ljubuški i Mostar te razgovarao s političarima, građanima, visokim crkvenim dužnosnicima te sudjelovao na otvorenju Parka nobelovcima u Mostaru.

U kratkom razgovoru s novinarima Josipović je rekao da su danas odnosi Hrvatske i BiH takvi da ne mora biti neki veliki politički razlog razmjene posjeta, da je dosta puta bio širom BiH, a isto tako i članovi Predsjedništva BiH su vrlo često u Hrvatskoj, što privatno što službeno i da to pokazuje kvalitetu međusobnih odnosa.

- Ono za što se mi u Hrvatskoj zalažemo i što treba ostvariti zajedničkim naporom, da ta promjena do koje će doći ne utječe na kvalitetu odnosa ne samo među državama nego i na poziciju ljudi, pojedinaca, građana BiH. Mi se moramo dobro pripremiti da nastavimo dobru i kvalitetnu trgovinu, razmjenu kulturnih dobara i slobodu kretanja ljudi. Zato moramo i s naše strane i sa strane BiH ispuniti neke europske kriterije i evo imamo još malo više od godinu dana da na tome zajednički radimo - naglasio je Josipović.

Gostujući u programu Radija Herceg-Bosne iz Mostara, Josipović je poručio da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve susjede. Po njegovim riječima novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za građenje nove kvalitete, a ne za nove zidove.

Potom je hrvatski predsjednik sudjelovao na svečanome otvorenju parka posvećenog nobelovcima podrijetlom iz BiH Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu čija se poprsja od danas nalaze na ulazu u novoizgrađeni park.

Hrvatskog predsjednika još očekuje posjet vladiku Grigoriji kao i sudjelovanje na otvorenju manifestacije Mostarskog proljeća koju financira i RH.

Ključne riječi

Komentara 128

KI
Kiseljak
21:49 15.04.2012.

Biti će interesantno za vidjeti kako će se regulirati odnosi sa Dodikom? Bojim se, a i za očekivati je da će oni biti u boljem položaju nego Hrvati iz BiH.

DE
DERAN
09:04 16.04.2012.

dever kako je na baušteli.....hoće li biti godišnji..pa kod svojih u bosnu ?

AA
aabbcc
21:12 15.04.2012.

. Kada RH udje u EU nece vise dolaziti Bosanci a ni Romi u nju, jer ko ce biti lud da ih zaposlii i puno placa kada ce imati stotine tisuca Hrvata na raspolaganju za samo 1.600 kn,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije