Dan državnosti

Josipović i Kosor ne mogu se dogovoriti oko proslave obljetnice

kosor
Goran Stanzl/Pixsell
VL
Autor
Jasmina Popović
15.06.2011.
u 19:51

Premijerka je planirala da se cijela godišnjica obilježi samo u Vukovaru, a Josipović je smatrao da bi "dvodijelna" svečanost – i u Vukovaru i u Zagrebu – dodatno naglasila važnost 20. obljetnice hrvatske države

Hoće li Hrvatska ove godine imati dvije proslave 20. godišnjice Dana državnosti: jednu kakvu bi želio predsjednik Josipović i drugu po želji premijerke Kosor? Ili će premijerka pobijediti sa svojim programom? Ili će se naći kompromis kako bi se obje ideje uklopile u jednu proslavu?

Za sada se još ne zna kakav će konačni program biti, predsjednik i premijerka očito su se razišli u koncepcijama. Iz Ureda predsjednika premijerki je u utorak otišao službeni prijedlog programa proslave koji je među ostalim uključivao polaganje vijenaca na Medvedgradu, svečanu sjednicu Vlade u Vukovaru, odavanje počasti žrtvama Ovčare, podjelu priznanja u vukovarskoj vojarni, šetnju Vukovarom i druženje s građanima, ali i povratak u Zagreb, svečanu večeru za uzvanike, predsjednike, ne samo iz regije već i iz Italije i Mađarske te svečani koncert u HNK, kao završnicu svečanog dana. Premijerka je planirala da se cijela godišnjica obilježi samo u Vukovaru, a Josipović je smatrao, ugledajući se i na primjere nedavne proslave u Italiji i nadolazeće proslave u Sloveniji, koja će također obilježiti 20 godina svoje države, da bi "dvodijelna" svečanost – i u Vukovaru i u Zagrebu – dodatno naglasila važnost 20. obljetnice hrvatske države.

Službenog odgovora na Josipovićev prijedlog iz Banskih dvora jučer nije bilo, a kako doznajemo, ni neslužbenog dogovora između Josipovića i Kosor, no prostora za kompromis još ima jer će se Odbor za obilježavanje proslave Dana državnosti danas ponovno sastati pa će tek onda biti jasno jesu li neki Josipovićevi prijedlozi uvaženi. Iz Ureda poručuju da on ne razmišlja o paralelnoj proslavi ne samo zato što njegov Ured nema novca za to nego i zato što bi to poslalo ružnu sliku o Hrvatskoj i izgledalo bi kao da se državni vrh ni oko takve prigode ne može složiti. Znači li to da će biti po premijerkinu?

Komentara 70

Avatar alien79
alien79
00:37 16.06.2011.

A u Srbu?

Avatar cro1com
cro1com
03:19 16.06.2011.

ZAGROB!

QW
qwe
11:30 17.06.2011.

Kakva nam je država teško da se ima što tu slaviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije