O Kistanjima

Josipović: Neki žele vratiti 'kotač povijesti', no jači smo od zla

Ivo Josipović (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2013.
u 13:38

- U našoj lijepoj domovini svi naši građani imaju ovdje svoj dom. Gosti su turisti i poslovni partneri koji dolaze iz inozemstva

- Incident koji se dogodio u Kistanjima posljedično je vezan na pojavu govora mržnje u Hrvatskoj. Nažalost ima onih koji bi 'kotač povijesti' vratili, ali mi smo demokratsko društvo koje je jače od zla i od mržnje i pravna država će obaviti svoj posao. Nemili događaj u Kistanjima je u obradi policije i DORH-a kao što je to bio i govor mržnje gospodina Mamića - rekao je predsjednik Ivo Josipović za Infobiro te dodao da smo kao država predani demokratskim načelima, "jednakosti svih naših građana, pravima manjina i te vrijednosti nećemo napustiti".

Predsjednik RH Ivo Josipović pozvao je sve javne djelatnike, od političara, preko medijskih do sportskih djelatnika, da prestanu s iznošenjem govora mržnje te da zajednički ustanu u zaštitu ustavnih načela Republike Hrvatske.

- Naravno da su gospodarstvo i standard građana prve teme, ali očito ima onih koji bi nametali druge teme, posebice koji bi provocirali međunacionalne sukobe, pa evo i generirali nasilje, i mislim da takvim političarima i politikama i takvim javnim djelatnicima treba jasno reći "ne" i da ona ustavna načela koja su temelj hrvatske državnosti moramo odlučno zaštititi - rekao je Josipović nakon održanog predavanja "Regonalna sigurnost i suradnja" u Središtu za sigurnosnu suradnju RACVIAC.

Naglasio je kako se svi moraju sjetiti da su jednakost građana, prava nacionalnih manjina i politika demokracije glavna ustavna načela kojima se treba voditi u javnom i političkom životu. Kad je riječ o eskalaciji govora mržnje kojem svjedočimo u zadnje vrijeme, a i fizičko nasilje kod Kistanja, predsjednik poručuje kako je krajnje vrijeme da svi koji utječu na javno mnijenje, a posebno na mlade ljude, daju jasnu poruku koje su naše vrijednosti i kako ih trebamo čuvati.

- U našoj lijepoj domovini svi naši građani imaju ovdje svoj dom. Gosti su turisti i poslovni partneri koji dolaze iz inozemstva, ali svi naši građani i građanke, bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, su jednakopravni članovi zajednice u kojoj živimo. Zato pozivam političare, javne djelatnike u medijima, sportu, u obrazovanju i svim mogućim područjima rada da razumiju da nam je stabilnost, mir, demokracija, slobode i ljudska prava temelj naše države i da zanj svi moramo raditi - rekao je Josipović.

Potvrdio je da će ovaj tjedan sazvati sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu s fokusom na temu dužničke krize građana.

- Bit će riječi, govorit će istaknuti stručnjaci, o razlozima, genezi, o tome kako izaći iz toga, a ja ću isto tako predložit nekoliko vrlo praktičnih mjera kako se ta kriza može ublažiti. Mi je ne možemo uklonit čarobnim štapićem, ali jedno društvo i država koja je socijalna država mora imati načina da tu krizu ublaži - rekao je Josipović.

Na predavanju u RACVIAC-u, predsjednik je naglasio kako regija ne može pobjeći od prošlosti u kojoj je bilo i ratova ali i perioda dobre suradnje. Naglasio je da je Domovinski rat bio obrambeni, ali je i dodao kako svaki rat ima dvije strane, onu časnu i hrabru te onu razarajuću te je u tom smislu rekao kako svi koji su odgovorni za ratne zločine za njih moraju i odgovarati. Dodao je kako je Hrvatska danas odgovorna i stabilna članica međunarodne zajednice u kojoj će susjedi iz regije imati pouzdanog partnera.

>>Milanović: Crnokošuljašima se dopušta da klijaju na neistini!

>>HDZ-ovac Antić: Troje od sedmero uhićenih djeca su SDP-ovaca

Komentara 8

OB
-obrisani-
14:45 18.03.2013.

Postovani! Josipović: Onima koji koriste govor mržnje treba jasno reći 'ne' * Tocno! Ali nadam se da to isto vrijedi i za gradjane srpske nacionalnsti ciji dio jos uvijek ne prihvaca Hrvatsku Drzavu Josipovicu. Lijep pozdrav!

YU
yututu
16:11 18.03.2013.

."...lep naš region ..."

Avatar MK
MK
13:56 18.03.2013.

Josipović: Onima koji koriste govor mržnje treba jasno reći 'ne' ...da je Milan Paroski nakon svoga govora ikada od USKOK-a i DORH-a cuo jasan "NE", ili da je Ministar Zeljko Jovanovic nakon ispada sa "pljuvanjem na ono sto se vidii u ogledalu" cu jasan "NE" - ovo danas nebi bila fars. ...Zdravko Mamic se ispricao za to sto je rekao! ...Zeljko Jovanovic i Milan Paroski nikada nisu! Je to "nova pravednost"?! Su tako pred zakonom svi isti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije