Društvo skladatelja

Josipović: Nisam nametnuo zakon i nisam pogodovao Emporionu

\'07.12.2009., Pozega - Predsjednicki kandidat Ivo Josipovic u ponedjeljak je obisao pozeski kraj. U Pozegi se sastao s celnistvom grada i pozezanima. Za vrijeme boravka u Gradskoj kuci na klaviru je
Frano Lepan/Pixsell
18.03.2012.
u 16:35

Plaća u ZAMP-u: 
Zaradim od 11 do 31 tisuću kuna brutto jer sam najizvođeniji autor ozbiljne glazbe, tvrdi predsjednik.

– Kao autor i član Hrvatskog društva skladatelja godišnje zaradim od 11 do 31 tisuću kuna bruto jer spadam među najizvođenije autore ozbiljne glazbe – poručio je to predsjednik Ivo Josipović gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”.

Nisam nametnuo Zakon

Predsjednik je tako napokon detaljno progovorio o aferi Zamp kojom ga se optužuje kako je svome prijatelju Marku Vojkoviću, direktoru tvrtke Emporion omogućio unosan posao s Hrvatskim društvom skladatelja.

– 2003. godine kada je novi Zakon donesen ja nisam bio u Saboru i nisam mogao nametnuti nikakav Zakon. Uostalom ugovor s Emporionom potpisan je deset godina prije toga – poručio je Josipović naglasivši kako je ZAMP organizacija autora koja je u mreži svjetskih organizacija i koja isplaćuje naknade za 80 tisuća ljudi.

Josipović je objasnio da potrebe za promjenom ugovora kao i traženjem neke druge tvrtke koja bi za Zamp obavljala poslove koje obavlja Emporion, nije bilo potrebno jer je Emporion svoj posao obavljao dobro.

– Tko bi mijenjao ugovor dok naplate rastu? Pa tamo djeluju najistaknutiji autori i nema razloga da bi oni dopustili da ih netko mulja – poručio je Josipović.

Predsjednik Josipović nije krio prijateljstvo s direktorom Emporiona, Markom Vojkovićem ali je naglasio kako njihov prijateljski odnos nikada nije utjecao na posao.

Na upit kako mu netko može vjerovati, Josipović je odgovorio da bi kroz 15 godina zasigurno bilo nezadovoljnih ljudi koji bi se bunili da poslovanje nije u redu i da im naknade nisu isplaćene.

– Nikada nisam imao koristi od Vojkovića osim što kao autor imam prihode – rekao je Josipović.

Da su prijatelji koji baš nikada nisu iskoristili poslovne kontakte i pomiješali ih s privatnim odnosom potvrdio je i Vojković u intervju za Večernjak.

– Naš je odnos prijateljski u pravom smislu te riječi i nikada ga nisam pomiješao s poslovnim. Iluzija je da je netko u Hrvatskom društvu skladatelja uz predsjedništvo od deset članova, nadzorni odbor, uz Skupštinu nekome pogodovao. Nemoguće je da su baš svi toliko naivni – objasnio je Marko Vojković, direktor Emporiona.

Naknada za prazan CD

Josipović je u emisiji napomenuo kako HDS izdvaja sedam milijuna kuna za socijalne potrebe, stipendira pet skladatelja, a da je slična situacija i u susjednim zemljama.

– Prvotno su bile tražene ponude i Emporion je tada izabran kao najpovoljnija ponuda. Sve do sada nije bilo prigovora na njihov rad, naplate su rasle, rezultati su bili dobri – objasnio je Josipović.

Podsjetimo, Emporion godišnje po riječima direktora Marka Vojkovića zarađuje milijun kuna.

– Obavljamo i onaj dio posla koji stvara trošak kontinuirano, a ne utječe na prihod, jer je i to u skladu s našim obvezama iz ugovora. Naš je prihod definiran po postotku od naplate – kaže Vojković.

U sustavu koji u bazi ima 2,5 milijuna autora glazbenih djela prema Josipovićevim riječima 30-tak je autora koji pišući pjesme uspiju zaraditi prosječnu plaću, dok je onih koji zarađuju niže iznose, poput njega, znato manje.

Na upit zašto se plaća naknada za prazne cd-e, stickove i ostalo Josipović je poručio kako je to simbolična naknada jer se ne može individualno pratiti tko će koja autorska djela koristi na praznim nosačima.

Komentara 287

HR
Hrvat1949
20:51 18.03.2012.

malo radi puno zaradi

OB
-obrisani-
21:12 18.03.2012.

Buenas noches, amigos croatas.

Avatar delminium
delminium
19:59 18.03.2012.

od 11 do 31 tisuću kuna? bude li više?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije