o padu BDP-a

Josipović: Nužne su nam investicije i jačanje gospodarstva

ivo josipović (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
01.12.2012.
u 15:08

Osim pada BDP-a, Josipović se osvrnuo i na kreditni rejting Hrvatske, stanje državnog proračuna te trenutnu klimu u poduzetništvu

- Pad BDP-a je loša vijest, možda za stručnjake očekivana. Naravno da to nikome nije drago čuti. Izlaz je samo jedan: investicije, poticanje gospodarstva, micanje administrativnih barijera. Ne samo za velike investicije nego i za mala gospodarstva - komentirao je u subotu predsjednik RH Ivo Josipović tijekom primanja građana na kavu u svom uredu.

Osim pada BDP-a, Josipović se osvrnuo i na kreditni rejting Hrvatske, stanje državnog proračuna te trenutnu klimu u poduzetništvu.

- Ima naravno i problema na strani države, a sasvim sigurno ima i određenog mentaliteta koji se previše oslanja na državu i previše očekuje od nje - rekao je Josipović koji vjeruje da država prije pozivanja u pomoć MMF-a mora učiniti sve što je u njenoj moći da bi se ojačalo gospodrastvo te investicije.

- Pričekajmo, nemojmo biti pesimisti. Kada je riječ o MMF-u više sam puta ponovio da je to naprosto stvar procjene što nam se više isplati. Prema tome, nemojmo ni od toga praviti neki posebni bauk - pojasnio je Josipović.

Upitan o polemici između ministra financija Slavka Linića i čelnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivice Mudrinića, Josipović je rekao da je situacija kompleksna.

- Riječ je o kompleksnom problemu u kojem ima, naravno, problema na strani države. Sasvim sigurno ima i određenog mentaliteta koji se previše oslanja na državu i previše očekuje od države, ali ta vrsta slabosti gospodarstva ne ekskulpira državu da učini sve što je u njenoj moći da što više ojača investicijsku klimu i uvjete gospodarenja - drži predsjednik.

Josipović je odbio komenitrati rad vlade na smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj jer, kako kaže, nije na njemu da ocjenjuje ministre no dodao je kako treba promjeniti negativne trendove. Ništa određeniji nije bio niti pri pojašnajvanju situacije s proračunom. Novaca ima koliko ima, a način na koji se raspoređuje ovisi i državnim potrebama, populistički je utvrdio Josipović.

>>Josipović: Novi sukob SDP-a i HNS-a znak je ozbiljne krize u Vladi

Ključne riječi

Komentara 32

ER
Erhard
15:48 01.12.2012.

@GETNEXT Josipovic je rekao ono sto svi zamo. Posto on nije kreator ekonomske politike nij ni odgovoran. Za tebe mislim da bi bilo bolje da se ostavis crnih i crvenih i da nam das neku pametnu ideju, ako je imas. Ako nemas molim da se maknes, jer glupi komentaru nisu nam potrebni. trebamo kokretna rjesenja, bez obzira tko je na vlasti.

OB
-obrisani-
15:49 01.12.2012.

Ukinuti i sabor i stranke i udruge, vratite nam diktaturu proletarijata. Ako već ne znamo kako graditi bolju budućnost.

GE
GETNEXT
15:44 01.12.2012.

koja je razlika između josipovića, milanovića. karamarka i ostalih spodoba? nikakva....sve ih veže zajednički nazivnik: glupetanje do iznemoglosti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije