BIVŠI PREDSJEDNIK

Josipović o sukobu Milanovića i Banožića: Odluka ministra je neracionalna

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
21.10.2021.
u 18:06

Država mora funkcionirati na dogovoru i suglasju najviših državnih tijela, a posebno u elementima gdje postoji sunadležnost, istaknuo je Josipović

Sukob između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića oko prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula ne jenjava, a cijelu situaciju za Večernji list komentirao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Josipović sslaže kako ministar, formalno, može donijeti ovakvu odluku upravo zahvaljujući lošim formulacijama iz zakona kojim su se išle ograničavati ovlasti predsjednika. Iako, šire tumačenje normi moglo bi dovesti i do drukčijeg zaključka. No dodaje kako ovo je primarno političko pitanje  i pitanje mudrosti i fer odnosa u vrhu vlasti.

- Država mora funkcionirati na dogovoru i suglasju najviših državnih tijela, a posebno u elementima gdje postoji sunadležnost. Zato je odluka ministra neracionalna jer nepotrebno generira tenzije posebno, jer su i predsjednik i načelnik Glavnog stožera OS držali da zapovjednik PZB treba ostati u službi - poručio je bivši predsjednik. 

Podsjeća oduvijek zagovara da se one izvorne ovlasti predsjednika, a tu spada i funkcija vrhovnog zapovjednika operacionaliziraju i ne kljaštre na zakonskoj razini. To obesmišljava funkciju predsjednika što je, nažalost, bila i jest, kaže, intencija sa strane vlada, a i u dijelu javnosti.

Na prijetnje predsjednika Milanovića da možda neće biti imenovanja dok se ovo ne riješi kaže kako je to logika tuk na utuk lošoj odluci ministra te kako se nada da se to neće dogoditi. Naprosto, Vlada i predsjednik moraju se vratiti na put suradnje. U suprotnome, imat ćemo, kaže Josipović, ozbiljnu a potpuno nepotrebnu političku krizu.

VIDEO: Zoran Milanović o ministru Banožiću i smjeni brigadira


 


 

Komentara 25

KI
kizz111
18:54 21.10.2021.

šta je i ovaj bio predsjednik

AB
abendblatt
19:33 21.10.2021.

MIlanovicu, za tebe je vrijeme da odes u mirovinu, ne sramoti Hrvatsku svojim ulicarskim vokabularu mi svadjalackim karakterom, podnesi ostavku.

MK
MKinkognito60
20:05 21.10.2021.

Interesantno, ne razumijemijem u ovoj priči jednu stvar, zakon propisuje nešto i sve drugo nije po zakonu. Milanović je negirao zakon o VS, mislio sam kako je to zbog toga jer je bio HDZ-ov. Sada ignorira zakon jer ga pimjenjuje ministar HDZ-ov. Još bolje Josipović koji je bi bredsjednik kao kandidat iste političke opcije kao i Milanović podržava Milanovića. Što je trebao ministar, nekoga komu je istekao mandat i postao je nerasporđen i bez ovlasti ostavit kao zaboravili na časnika. Dolazi prijedlog koji je kao po zakonu ali samo kao jer može se produžiti za godinu dana. 2,5 mjeseci može biti namještaljka kako bi netko pljuvao po MORHU, ministar je prejekao i umirovio časnika. E neka mi sad netko kaže tko je u pravu ministar ili Milanović.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije