POVRATAK MATICI

Josipović se vratio, SDP želi ujediniti ljevicu

Ivo Josipović i Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
12.04.2019.
u 19:14

Bivši predsjednik države i šef SDP-a potpisali sporazum o priključenju Naprijed Hrvatska Partiji

Bivši predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik SDP-a Davor Bernardić potpisali su jučer sporazum o priključenju Naprijed Hrvatska SDP-u. Time je de facto mala stranka Naprijed Hrvatska prestala postojati, a njeni članovi od jučer se mogu, ako žele, priključiti SDP-u. I Bernardić i Josipović potpisivanje sporazuma ocijenili su “početkom okrupnjavanja svih progresivnih snaga u društvu”, a ovu godinu godinom okupljanja za SDP.

Nisu razgovarali o pozicijama

– Treba završiti parcelizaciju ljevice, treba objediniti njene snage i njezinim okrupnjavanjem oduprijeti se dominaciji desnih stranaka. Nadamo se da će i druge stranke slijediti ovaj primjer – kazao je Ivo Josipović ne otkrivši na koje to točno snage misli.

Međutim, neslužbeno se u vodstvu SDP-a već čuje kako se u toj stranci nadaju da će im se do kraja godine po uzoru na Naprijed Hrvatska, priključiti i Hrvatski laburisti, a žele partnerski odnos i s Novom ljevicom.

I Bernardić i Josipović odbacili su nagađanja kako je ova fuzija rezultat Josipovićeve ambicije da bude SDP-ov kandidat za predsjednika države što se u zadnje vrijeme počelo često spominjati.

– Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore – kazao je Josipović te dodao kako razgovori s Bernardićem o ujedinjenju nisu bili borba za fotelje te kako su se o svemu dogovorili u pet minuta. Kako gleda na opciju da Josipović bude ponovno SDP-ov kandidat za Pantovčak upitan je i Bernardić koji je kazao da će se o toj temi u stranci odlučivati nakon izbora za Europski parlament.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– U SDP-u vidim puno jakih kandidata koji mogu konkurirati na tim izborima. I Josipović, možda Tonino Picula, Zoran Milanović, Fred Matić. U SDP-u klupa je toliko široka da imamo velik broj potencijalnih predsjedničkih kandidata. Tko će to biti, odlučit ćemo nakon izbora za Europski parlament – kazao je Bernardić.

Bivši predsjednik Josipović odgovarao je i na pitanje zbog čega je prije nego sa SDP-om njegova stranka pregovarala i sa strankom Glas, došla do zaključenja sporazuma, da bi se potom, preko noći, predomislila i ipak pokrenula pregovore s Iblerovim trgom. Kaže kako upravo u SDP-u sada vidi središe okrupnjavanja lijevih političkih snaga, a ujedinjenje sa SDP-om mu je najlogičniji potez jer su većinom članovi Naprijed Hrvatska, kaže, socijaldemokrati. U početku su, dodao je, možda i naivno mislili da im je bolje ujedinjenje s manjom strankom, a s Glasom su imali i slične poglede i ideje. Danas kaže da bez SDP-a nema promjena u Hrvatskoj, a razlike između Naprijed Hrvatske i SDP-a u programskom su dijelu, drži, minimalne.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

“Mirna reintegracija”

Svoju stranku Josipović je, podsjećamo, osnovao ubrzo nakon što je izgubio predsjedničke izbore 2015. godine. Iako ga je stranka tada zvala da se vrati upravo u SDP, Josipović je to odbio, a s Naprijed Hrvatska natjecao se i na parlamentarnim izborima, no nije uspio proći ni prag.

Danas ta stranka ima nešto više od 1000 članova, uglavnom upravo “azilanata” iz SDP-a i jučerašnjim potpisivanjem sporazuma ne znači da će oni sada svi automatizmom prijeći u SDP, već će odluku o tome donijeti svaki član za sebe.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će ih doista poslati zahtjeve za učlanjenje u SDP, ali i hoće li sve lokalne organizacije i ogranci koji će o učlanjenju i odlučivati primiti sve koji zahtjev i pošalju.No čini se da se u tu “mirnu reintegraciju” u SDP-u za sada uklapaju jedino članovi Naprijed Hrvatska. I da u godini okupljanja nema mjesta za ukidanje suspenzija četvorici članova Predsjedništva SDP-a.

– To sada nije tema – kazao je jučer Bernardić na pitanje hoće li se suspenzije četvorci 
poništiti. 

Komentara 14

Avatar Idler 3
Idler 3
19:44 12.04.2019.

"...svih progresivnih snaga u društvu..."...i-jaaaaa-ha-ha-ha...😂

DU
Deleted user
20:51 12.04.2019.

O moj Bože ZAMPORION se vratio! To se više neda niti slušati niti gledati pfuj.

DU
Deleted user
19:47 12.04.2019.

Hoće li i predsjedništvo stranke Naprijed Hrvatska preći u predsjedništvo SDPa ili im je ovaj zabio nož u leđa a ništa novo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije