Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakova domovnica

Joško Gvardiol najpopularniji Hrvat u iseljeništvu

Gvardiol
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/29
05.03.2023.
u 20:16

Sportaši, pijanisti, dirigenti, glumci, dizajneri, predstavnici udruga – prošetali su se crvenim tepihom do ulaza u prestižni Kongresni centar Kurhaus u Bad Homburgu i pred nekoliko stotina uzvanika iz cijeloga svijeta primili nagrade i posebna priznanja

Put do Večernjakove domovnice nije bio nimalo lak za Hrvate u iseljeništvu koji su u subotu stigli u Bad Homburg kod Frankfurta na Majni kako bi u svoje ruke primili nagradu koja ih čini toliko ponosnima. Nije im bilo lako jer biti popularan i priznat u svijetu zbog posla kojim se bave ponekad je puno lakše nego dobiti priznanje od svoje domovine, naroda. Najteže je biti priznat u svojoj kući. Dobitnici 17. Večernjakova izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu Večernjakova domovnica 2023. godine u subotu su to priznanje primili.

Sportaši, pijanisti, dirigenti, glumci, dizajneri, predstavnici udruga – prošetali su se crvenim tepihom do ulaza u prestižni Kongresni centar Kurhaus i pred nekoliko stotina uzvanika iz cijeloga svijeta primili nagrade i posebna priznanja.

Joško Gvardiol Večernjakovu domovnicu dobio je prema odluci čitatelja, a žiri ga je izabrao i za osobu godine, Borna Sosa nagradu je dobio prema odluci žirija, no u Bad Homburg nisu mogli doći jer su tu večer imali utakmice. Zato je došao Andrej Kramarić, koji kaže da mu Večernjakova domovnica jako puno znači jer je potvrda da ga njegov narod smatra popularnim. Skromni Andrej, kaže, teško sebe vidi kao nekog tko je jako popularan, ali njegov nogometni talent i uspjesi govore kako je opravdao tu popularnost.

Gvardiol
1/25

Mladić koji jako dobro utire put prema uspješnoj karijeri je kikboksaš iz Wiesbadena Manuel Bodrožić koji je Večernjakovu domovnicu dobio prema odluci čitatelja.

Hrvatski sportski klubovi izvan domovine prava su žila kucavica Hrvata u iseljeništvu jer u toj hrvatskoj zajednici okupljaju se baš sve generacije, od onih najmlađih do najstarijih. FC Croatia Fermoy iz Irske relativno je mlada sportska momčad, ali ju je Večernjakov žiri prepoznato kao jednu od zaslužnih za dobitak nagrade.

Alen Miholić je u ime Croatie Fermoy preuzeo nagradu te kaže kako su u klubu svi ponosni te kako im je Večernjakova domovnica otvorila vrata prema Njemačkoj. Već su dogovorili suradnju s nekim hrvatskim klubovima u Njemačkoj među kojima je i Croatia Karlsruhe čija predsjednica Marija Jaković ustrajno radi na razvijanju kluba i vezama s ostalim klubovima u domovini i iseljeništvu.

Nagradu žirija dobila je i Croatia Stuttgart, još jedna uspješna nogometna momčad u Njemačkoj.

Čitatelji i žiri ove su godine od svih glazbenih imena u kategoriji glazbe, a bilo ih je ukupno 18, odučili dati nagradu klasičnim glazbenicima, pijanistu Ivanu Galiću iz Berlina i dirigentu Andreju Veselu iz Beča.

Gvardiol
1/33

– Lijep je osjećaj biti dio takvoga priznanja. Ponosan sam što mogu Njemačkoj, Europi i svijetu prezentirati hrvatske klavirske skladatelje, koji plijene iznimno kvalitetom, ali nikada nisu doživjeli svjetsku slavu. Zahvalan sam što nagrada takvoga značaja okuplja i daje klasičnim glazbenicima mogućnost i prostor da predstave sebe i svoj rad, rekao je Ivan Galić.

Glumac i redatelj iz Mainza Vjekoslav Katušin dobio je jedinstvenu nagradu prema odluci čitatelja i žirija jednako kao i Ivana Bukvić, dizajnerica interijera iz Berlina u kategoriji "Spektakli".

Udruga "Mala Kapela" iz Essena i Hrvatska likovna udruga CroArt Subotica iz Vojvodine dobili su nagradu u kategoriji Najuspješnije hrvatske udruge/Događaj godine

Posebnu nagradu dobio je Boris Mikšić, poduzetnik i humanitarac iz Minnesote u SAD-u. Posebno priznanje dobila je i Antonella D'Antuono, predsjednica udruge "Jedna musika" iz Molisea u Italiji.

– Dolazim iz jednog malog grada Kruča iz najmanje talijanske regije Molise u kojoj živi najstarija hrvatska manjinska zajednica, više od 500 godina. Nicola Neri napisao je "Nemojte zabit naš lipi jezik", a Večernjakova domovnica pridonosi da nas se ne zaboravi. Ova domovinska nagrada, "Hrvatski Oscar", treba biti poveznica da očuvamo vezu između hrvatskih iseljenika, istaknula je Antonella D'Antuono.

Gvardiol
1/38

Gala večer u Bad Homburgu i ove je godine bila spoj elegancije, glamura i politike, pa je gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes oslovljen kao jedan od zgodnijih sudionika. Ipak, glavna je poruka da su Hrvati u svijetu itekako važni domovini.

– Upravo su Hrvati izvan domovine najbolji promotori hrvatske tradicije, identiteta i običaja, ali i hrvatske kulture, sporta, glazbe i glume u svojim državama. Vjerujem kako čitateljima i žiriju Večernjeg lista i Fenix-magazina nije bilo lako odlučiti kome od ukupno 84 nominirana dati svoj glas – rekao je Jandroković, koji se i upisao u Zlatnu knjigu grada Bad Homburga.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kazao je kako su Hrvati poznati po tome da, kad si zadaju cilj, oni ga i ostvare. – Hrvati rade u tišini, ne daju se pokolebati, i na kraju trijumfiraju. Tako smo stvorili i obranili državu, tako danas pobjeđujemo i u miru, rekao je ministar.

Večernjakova domovnica održala se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i supokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika.

Komentara 1

TO
ToVuS
02:37 06.03.2023.

Mogli ste napisat najpopularniji kod nas u Njemačkoj haha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije