zakon o sportu

Jovanović: Nećemo uvoditi cenzuse za izvrsne sportaše

Željko Jovanović (1)
Patrik Macek/PIXSELL
18.04.2013.
u 17:14

Pravo na naknadu mogli bi iskoristiti i oni sportaši koji su dobro zaradili tijekom svojih karijera

Trebaju li sportaši stariji od 45 godina koji su osvajali olimpijske medalje, primati zakonsku naknadu bez obzira na to koliko su novaca u karijeri zaradili ili ne, bio je kamen smutnje tijekom rasprave o izmjenama Zakona o sportu koje su u Saboru u prvom čitanju. Laburist Mladen Novak predložio je zadržavanje imovinskog cenzusa jer smatra da će pravo na naknadu iskoristiti i oni sportaši koji su u karijeri dobro zaradili. Nepravednim smatra i da sportaši to pravo ostvaruju već sa 45 godina starosti, dok obični građani na mirovinu moraju čekati 20 godina dulje.

- Ne želim nikoga apostrofirati, ali smatrate li da je jedan Nikola Dragaš u svom sportu mogao zaraditi koliko Ivanišević, Kukoč ili Rađa - rekao je Novak.Njegov prijedlog podržao je i HDSSB-ovac Zoran Vinković koji je rekao da su oni koji su se bavili atraktivnim sportovima mogli zaraditi mnogo više od prosječnih građana.

- Siguran sam da oni neće iskoristiti to pravo, ali bi zbog moralnosti ipak u zakonu trebalo ostaviti imovinski cenzus - rekao je Vinković i dodao kako bi kao uvjet trebalo dodati trajno prebivalište u Hrvatskoj i plaćanje svih obaveza prema državi.

HSU-ov Željko Šemper podsjetio je kako su neki sportaši tijekom karijere imali prijavljeno prebivalište u drugim državama s manjim poreznim stopama, a sporna mu je i visina naknade za sportaše u visini prosječne plaće. Kaže kako obični građanin koji do 65. godine ima 40 godina staža i uz prosječnu plaću mirovina mu ne može biti veća od 3.000 kuna.

Ministar Jovanović oštro je odgovorio da nikakav cenzus ne dolazi u obzir.

- Ovo što predlažemo je nagrada za izvrsnost, za promociju Hrvatske. Gotovo nijedan građanin Hrvatske nije dao toliki doprinos da država bude prepoznata u svijetu i tu nikakvi cenzusi ne dolaze u obzir - zaključio je Jovanović. 

>> Jovanović Ćiri: Neka pročita Zakon o sportu dok je na odmoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije