USKOK u Banovini

Kačunić: Baldasar natječaj namjestio svom sponzoru!

Ivo Baldasar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.09.2014.
u 20:02

Ivo Baldasar: 
Besmislica. Izloženi smo pritisku nezadovoljnog ponuđača

USKOK istražuje je li splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pogodovao tvrtki Valleus koja je pobijedila na natječaju za plodouživanje Turističke palače. Najbolju ponudu dala je tvrtka F-Toursa International – 37.000 eura mjesečno – ali je diskvalificirana i izabrana je ponuda Valleusa, 8000 eura lošija.

Valleus je nedavno osnovana tvrtka, bez boniteta i s jednim zaposlenim. Iako nije vlasnik, sumnja se kako iza nje stoji Stipe Mađor, vlasnik Mađor Company, tvrtke koja je dala jamstvo Valleusu za ovaj natječaj. Riječ je o čovjeku koji je sponzorirao Baldasarovu predizbornu kampanju i dobio mjesto u NO-u Stanouprave.

Manjkava dokumentacija

Ponuda F-Toursa odbačena je uz obrazloženje da je dostavila manjkavu dokumentaciju. Potvrda o nekažnjavanju njezina vlasnika Gorana Kačunića nije imala datum, a bio je sporan i bonitet građevinskih tvrtki koje su se natjecale zajedno s F-Toursom. Međutim, Kačunić ističe kako zakon traži da potvrda o nekažnjavanju bude „odrediva“, a njegova jest jer je napisana upravo za taj natječaj, a i Ministarstvo graditeljstva potvrdilo je kako je bonitet uredan. – Svi ti dokazi upućuju na to da je natječaj namješten za tvrtku Valleus. Kompletan dokazni materijal predali smo USKOK-u i DORH-u i podnijeli kaznenu prijavu protiv svih odgovornih osoba – ističe Kačunić i dodaje kako je nakon podnošenja prijave izložen Baldasarovu političkom progonu, koji mu svakodnevno šalje inspekcije. Ističe kako ni on ni itko od njegove djece nikad nije bio član ni jedne političke stranke niti su ih financirali tijekom kampanja.

– Želeći me diskreditirati, Baldasar je izjavio kako je F-Tours bio sponzor u njegovoj kampanji, što nije istina. On javno govori direktne laži. Izjavio je i kako ga već dulje vrijeme reketarim, zbog čega sam podnio novu prijavu – kaže Kačunić. On i njegova obitelj od Grada unajmljuju 1600 četvornih metara štekata i 400 kvadrata poslovnih prostora. Splitu nisu dužni ni kune. Zapošljavaju 218 ljudi, od čega 95 studenata u sezoni. – U mojih 25 godina poslovanja kao privatnik nijednog dana mojim zaposlenicima nisu kasnile plaće. Na ime najma, parafiskalnih nameta, spomeničkih renti, prireza, poreza Gradu mjesečno uplaćujem više od 350.000 kuna – kaže Kačunić.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

'Kerumovi vijećnici' za to neće dići ruku

Epilog ove priče bit će na sjednici Gradskog vijeća, koje treba potvrditi odabir komisije. Baldasar nema većinu i bez pet glasova HGS-a ništa od plodouživanja tvrtke Valleus, a Željko Kerum je izjavio kako njegovi vijećnici za to neće dići ruke. Nakon toga, gradonačelnik može poništiti natječaj ili vratiti u igru ponudu F-Toursa. – Ponuda F-Toursa je toliko raskošna da donosi tri puta veću zaradu gradu nego kada bi se sam upustio u obnovu palače. Grad bi bio totalno neodgovoran kada bi odbio takvu ponudu. Čudim se što se Baldasar, kao očito apsolutno nesposoban gradonačelnik koji još ništa nije učinio za Split, bavi ovakvim radnjama dok nam grad stagnira i nazaduje – zaključuje Kačunić.

Baldasar ističe kako je Povjerenstvo razmatralo sve ponude na temelju natječajne dokumentacije i pod jednakim uvjetima. Ponuda Tvrtke F-tours odbačena je jer nije ispunjavala dva uvjeta iz natječaja te tvrdi da tu nema ničeg spornog. Što se tiče Kačunićeve tvrdnje kako ga politički progoni i demonstrira silu, Baldasar kaže kako komunalni redari po službenoj dužnosti obavljaju kontrolu svih zakupnika javnih površina.

Umjetna polemika

– Izloženi smo velikim pritiscima i emotivnim reakcijama jednog nezadovoljnog ponuđača i grupe oko njega, ako izuzmemo političare i politički kontekst stvoren oko ovoga. Jasno je da je riječ o osobi koja pokušava stvoriti polemiku kako bi si osigurala poseban položaj. Gradski vijećnici trebali bi moći objektivno i odgovorno razmotriti prijedlog Povjerenstva, izvan svih pritisaka i špekulacija – poručio je Baldasar, koji odbacuje tvrdnje da je namjestio natječaj za Stipu Mađora.

– O natječaju je odlučivalo Povjerenstvo, u čijem sastavu nisam bio, ali kao gradonačelnik sam upoznat i odgovoran za poštovanje zakona. Natječaj je javno objavljen i svatko se imao pravo prijaviti. Insinuacije o navodnom pogodovanju odabranom ponuđaču, na osnovi toga što poznajem gospodina Mađora, čija je tvrtka osigurala garanciju kojom je tvrtka Valleus pristupila natječaju, kao što uostalom poznajem i većinu ostalih poduzetnika koji su se javili ili zato što je jedan od mnogobrojnih donatora kampanje, besmislene su – tvrdi Baldasar.

>>Baldasar: Prvom splitskom odredu i ne treba riječ partizanski

>>Baldasar: Kolege u Zagrebu misle da je SDP slučajno na vlasti u Splitu ili da smo slabe pameti!

Komentara 9

CE
cenzura
21:03 24.09.2014.

Još jedan kukurikavac na putu za Remetinac!!!

L0
luena 01
20:30 24.09.2014.

Besmislica?... aha i zupanica Merzel je govorila,.ma ajte molim vas ,sto isto znaci kao i besmislica....

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
20:24 24.09.2014.

Sve pošteniji od poštenijeg...komuniste....nema nikog poštenijeg od komuniste ili antifašiste...kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije