Turski ubojica

Kad je smaknuo biskupa, vikao je: Ubio sam velikog sotonu!

Ubijeni biskup Luigi Padovese
REUTERS
08.06.2010.
u 17:29

"Taj urlik izvanredno se podudara s idejom o odrubljivanju glave, obreda protiv zla koji provode neke skupine islamskih fundamentalista koji žele protjerati kršćane iz Turske", piše Asia News.

"Ubio sam velikog sotonu! Allahu Akbar!", vikao je, navodno, Murat Altun (26) nakon što je ubio (3. lipnja) talijanskog biskupa mons. Luigija Padovesea (63), apostolskog vikara za Anatoliju.

"To ubojstvo se ne može pripisati Turcima i Turskoj", rekao je papa Benedikt XVI., ali novinska agencija Papinskog vijeća za misije u inozemstvu Asia News, piše kako bi se ubojstvo katoličkog biskupa u Turskoj moglo protumačiti kao "ubojstvo islamskog rituala (obreda)". "Imao sam objavu i ubio", izjavio je Murat Altun, koji je kao vozač četiri godine bio u službi Padovesea i na tom radnom mjestu je zamijenio svoga oca.

Odvjetnik mladog Turčina kaže kako je njegov štićenik umno poremećen. U Turskoj, čini se, svi oni koji napadnu nekog katoličkog svećenika bivaju proglašeni umno nesposobnima, počevši od Alija Agce, koji je pucao na Ivana Pavla II. do Turčina koji je 2007. nožem ubio talijanskog svećenika. Murat Altun, dakle, poziva se na neku navodnu vjersku objavu na osnovi koje je ubio talijanskog katoličkog nadbiskupa u mjestu Iskenderunu na jugu Turske.

Agencija Asia News govori o "ritualnom ubojstvu" islamskih fundamentalista. Neki svjedoci govore kako je biskup vikao upomoć, te kako je Murat poslije ubojstva urlao da je ubio vraga i zhvaljivao se Alahu.

"Taj urlik izvanredno se podudara s idejom o odrubljivanju glave, obreda protiv zla koji provode neke skupine islamskih fundamentalista koji žele protjerati kršćane iz Turske", piše Asia News, koja drži kako i izjava o mentalom oboljenju ubojice nije vjerodostojna.

"Malo njih vjeruje u mentalno poremećenje ubojice", izjavio je otac Domenico Bertogli, dovikar Anatolije, odnosno Padoveseov zamjenik. Ercan Eris, odvjetnik Tuske biskupske konferencije, drži kako Murat nije mogao u jednom danu postati depresivan i kako ne postoji nikakva liječnička potvrda o njegovoj mentalnoj bolesti. To što je posljednjih dana sam govorio kako je depresivan može ulaziti u pripremanu strategiju za obranu nakon ubojstva.

Očito je uvidio, ili su mu to naznačili oni koji se brinu o njegovoj obrani, kako opravdavanje maloumnošću nije uvjerljivo, pa je Murat sada počeo govoriti kako je mons. Padovese bio homoseksualac, a on, ubojica, žrtvom. Dakle, 26-godišnji Murat je ubio 63-godišnjeg biskupa u "samoobrani" od stalnih biskupovih napastvovanja. I takva obrana zasigurno neće proći. No, Asia News iznosi zabrinjavajuće pretpostavke, odnosno kako ubojstvo biskupa na tako visokom položaju pokazuje kako su islamske organizacije koje žele protjerati kršćane iz Turske počele ciljati jako visoko, a što bi moglo značiti da se osjećaju sigurnima.

Ruggero Franceschini, biskup Izmira, koji je u ponedjeljak predvodio misu na obredu pokopa u Iskanderunu, mons. Padovesea definirao je "mučenikom". U homiliji je mons. Franceschini rekao kako nasilna smrt Padovesea, koji je volio Tursku, još jednom pokazuje kako je zemlja mučeničko mjesto i za one koji je vole.

Ključne riječi

Komentara 112

AG
Agramer198
19:27 08.06.2010.

Onda se treba DOBRO i DUUUGO razmisliti prije neg kaj se takvoj zemlji dopusti ulazak u EU. Ak se takve nezgodice nastave događati sve će kršćane poklati jer ih od 80 milijuna tamo ima niti 300 000 tisuća...

Avatar trunchbull
trunchbull
20:10 08.06.2010.

Biskup počivao u miru Božjem! A ovoga idiota treba sankcionirati na primjeren način. Pošto u Turskoj nema smrtne kazne još od 1996. god., trebalo bi ga reda radi osuditi na doživotno! Po običaju, generaliziranja ima, kao i spominjanja Erdogana, koji nema veze s ovim slučajem jednoga psihopata. Erdogan je od dolaska na vlast donio dva važna zakona za zaštitu nemuslimanskog stanovništva. 1) Konvertiranje s islama na kršćanstvo i judaizam se ne smije kažnjavati. 2) Građani koji nisu islamske vjeroispovijesti trebaju biti zaštićeni kao građani Republike Turske.

OB
-obrisani-
01:17 09.06.2010.

kršćani - teško

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije