Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julia Gallard

Kad kraljica umre, bit će to prilika da Australija postane republika

Kraljica Elizabeta u Australiji
AFP
17.08.2010.
u 15:21

Premijerkin protivnik Tony Abott, vatreni monarhist, na to je izjavio da ne vjeruje da se takvo što može dogoditi “za života našega naraštaja”.

Australska premijerka i čelnica laburista Julia Gillard na vrhuncu izborne kampanje otvorila je temu državnog poglavara Australije.

– Kad 84-godišnja kraljica Elizabeta II. umre, ili ako kojim slučajem abdicira, bit će to zgodna prilika da se Australija proglasi republikom – rekla je jučer na skupu.

– Vjerujem da naša država treba biti republika, iako znam da Australce vežu duboke emocije za sadašnju kraljice Elizabetu. Nadam se da će još poživjeti dugo i sretno, ako se može suditi po životu njezine majke – objasnila je poslije reporterima. Elizabeta Kraljica Majka doživjela je 102 godine.

Njezin protivnik Tony Abott iz liberalne desno centrističke stranke (i koalicije) vatreni je monarhist i ne vjeruje da će Australija “za njegova života” napustiti monarhiju.

Nedavni dvodnevni posjet kraljevića Williama znatno je ojačao popularnost monarhije u Australiji.

Na referendumu 1999. Australci su omjerom 45:55 tu inicijativu odbacili.

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:57 17.08.2010.

Britanci su uvijek pazljivo dozvoljavali useljavanje u Australiju tako da budu u ogromnom broju vijerni Kruni. Prije drugog svjetskog rata skoro je bilo nemoguce useliti se u Australiju. Useljavanje iz kontinentalne Europe zapocimlje tek poslije 2 SR A to ih je potakao strah od japanske invazije u ratu. Jednom kad imigranat dobije australijsko drzavljanstvo na svim dokumentima on se uvodi pod nacionalnost australijanac. Kad naturalizirani imigrant ispunjava formulare on je prisiljen svuda upisati da je njegova nacionalnost Australijanac. Buduci da su svi dosli iz krajeva gdje se slabije zivi, nitko ne prigovara. A za sud za zastitutu nacionalnih manjina nitko ne brine ili sud nema moc ili australska vlast se pobrinula da nacionalne manjine ne postoje. Pritisak na djecu imigranata je jos veci Djeca se prisiljavaju da se angliciziraju, nema skola na maternjem jeziku ako koja postoji to se obeshrabruje. Od djece se trazu da se identificiraju s britanskim nogemetnim klubovima ako imaju interes za taj sport itd Na roditelje se vrsi pritisak da dadu djeci anglosaksonska imena ili da cak promjenu svoja. Ima toga jos, steta sto nema vece studije na tu temu. Ovo se sve provodi zakonski i legalno..... Tako ce reci American State Department. Ako covjek ode na Wikipedia i pogleda nacionalne manjine za Australiju vidjet ce da tako nesto ne postoji A ako pod istu Wikipediu ode pod nacionalne manjine za bilo koji kraj ili pokrajinu slavenske Rusije naci ce njemackom preciznoscu nacionalnost pocevsi od najvece do one najmanje koja moze ciniti samo 0,1% stanovnistva Lista ponekad cini i do 10tak nacionalnosti......... Sad koja drzava ce ici naprijed i koja je normalna? Odgovor je jasan. Za mene je to Australija

OB
-obrisani-
19:19 17.08.2010.

BRAVO! Dobra odluka Australije! Iako ne znam što čekaju baš da ona umre?

OB
-obrisani-
20:43 18.08.2010.

pun mi je k....tih glupih engleza sto svima sole pamet gde god su dosli prvo sto su uradili je pobiti sto vise,koliko je indijaca ubijeno,indijance su pobili gotovo sve pa onda aboridzine,za njih je hitler mirotvorac i uprkos svemu seru i glume ludilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije