Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinske sestre

Kad mi one dođu kao da me sunce ogrije, znače mi više od lijeka

'Zagorje, Oroslavje, Ivana Veverec (u sredini) sa svojim medicinskim sestrama, Vlatkom Mrzljak (lijeva) i Irenom Jaković-Škvorc (desna), snimio: Mladen Kukas'
'Photoshop'
12.05.2010.
u 14:30

Ono što rade ove sestre je zbrinjavanje rana, kupanje bolesnih, uzimanje materijala za laboratorijske pretrage, donose lijekove, mjere šećer, tlak...

Uz današnji Međunarodni dan sestrinstva na razne se načine obilježava značaj medicinskih sestara, čiji je rad često u sjeni onog liječničkog. Za nedavnog prvog sastanka sestara koje djeluju na području Krapinsko-zagorske županije u sklopu zdravstvene njege bolesnika u kući, a takvih u Zagorju ima 44, ispostavilo se da malo tko zna tko su opće te sestre.

Česti nesporazumi

– Često dolazi do nesporazuma i u isti koš se trpaju zdravstvena njega bolesnika u kući, patronažna služba i pomoć u kući. Patronažna služba ima za cilj preventivno djelovanje, promicanje zdravlja i sprječavanje bolesti, a pomoć u kući projekt je koji provodi Ministarstvo u suradnji s gradovima i općinama. Zdravstvena njega bolesnika u kući, ono što mi radimo, počinje kada je bolest već prisutna, nakon izvedenih potrebnih intervencija u bolničkim centrima. Kod takvih bolesnika provode se konkretni postupci, zbrinjavanje kroničnih rana, kupanje nepokretnih ili teško pokretnih bolesnika, uzimanje materijala za laboratorijske pretrage i slično – kaže Vlatka Mrzljak, medicinska sestra zdravstvene njege bolesnika u kući, jedna od organizatorica prvog susreta tih sestara u Zagorju. Koliko je značajan posao sestara zdravstvene njege bolesnika u kući uvjerili smo se i sami. Posjetili smo jednu od korisnica njihovih usluga, Ivanu Veverec (81) u Oroslavju. Živi sama, teško je pokretna, te boluje od raznih bolesti. Za sestre koje joj dolaze u posjet dva puta tjedno, a to su najčešće Vlatka Mrzljak, te ponekad Irena Jaković-Škvorc, ne pronalazi dovoljno riječi pohvale. – Ja sam presretna i svima zahvalna, od doktorice koja mi je to predložila, države koja takvo što podržava, do ovih predivnih sestara.

Sve mi riješe

Ne samo da mi riješe sve praktične stvari, od naručivanja i dostave lijekova, mjerenja šećera, krvnog tlaka, nego se uvijek lijepo porazgovaraju sa mnom, a meni to znači više od bilo kakvog lijeka. To je kao da vas ogrije sunce, kao da mi je u tami došlo svjetlo. Te žene su predivne, nikada nisu pokazale nekakve svoje probleme, nervozu, uvijek su dobro raspoložene, vesele, ljubazne, uvijek imaju toplu ljudsku riječ za mene – kaže Ivana Veverec. Vlatka Mrzljak u polušali dodaje da se ne kaže uzalud da je dobro imati medicinsku sestru za ženu. Naime, toliko se ispričaju radeći svoj posao da, kada dođu kući, više ne mogu pričati. Inače, pravo na korištenje ovakve usluge zdravstvene njege predlaže liječnik.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije