Ulaskom Hrvatske u EU i naši proizvođači voćnih proizvoda morat će se uskladiti s europskim direktivama. Pojednostavnjeno, i dalje ćemo moći prstom u pekmez, ali više ne i u marmeladu. Barem ne u marmeladu kakvu danas poznajemo, primjerice onu ukusnu od šipka, marelice ili miješanog voća.
Nove etikete i sastavi
Europska unija, naime, marmeladom priznaje samo proizvode od agruma, odnosno citrusnog voća – mandarine, limuna, naranče i limete.
– Europsko zakonodavstvo, prema kojem moramo uskladiti svoju proizvodnju, diktira nam i promjene. Tako ćemo svoje poznate marmelade koje nisu napravljene od citrusnog voća ulaskom u EU morati nazivati džemovima, a novi naziv za sadašnji džem bit će ekstra džem. Pekmez kao naš nacionalni proizvod, primjerice onaj najpoznatiji i najrašireniji – od šljiva, i dalje će ostati pekmez – rekla nam je direktorica kontrole kvalitete i laboratorija u gornjostubičkoj trgovini Dona mr. sc. Blanka Vrančić, koja je i članica Povjerenstva za izradu pravilnika o kvaliteti marmelada, džemova i želea.
Naša sadašnja marmelada ili, u budućnosti, džem radi se isključivo od pasiranog voća i zakonski propisani minimum udjela voća minimalno je 35 posto. Udio ukupnih šećera, dakle i onih iz voća i onih dodanih, izraženih kao suha tvar, mjereno refraktometrom, u marmeladi dosad je bio najmanje 67 posto, dok je po novom pravilniku propisano da udio šećera u džemu morati iznositi najmanje 60 posto. Uz pasirano voće, u marmeladu, odnosno džem dodaje se i pektin, tj. tvar za želiranje, i limunska kiselina ako je to potrebno. Sadašnji džem, odnosno u budućnosti ekstra džem, radi se od djelića ili cijelih plodova voća, a udio voća mora iznositi minimalno 45 posto. I tu se smanjuje udio šećera te, umjesto 65 posto, po novom zakonu mora biti najmanje 60 posto šećera. Također se dodaje pektin i limunska kiselina prema potrebi.
Do isteka zaliha...
Pekmez je proizvod koji se radi isključivo od cijelih plodova voća i bez ikakva dodatka šećera, tvari za želiranje i limunske kiseline. Najčešće se radi od šljiva jer šljiva ima najbolji balans između šećera i kiselina. Što se tiče proizvodnje marmelade od citrusa, i tu je udio voća oko 35 posto, no zbog specifičnosti on je propisan za svaki agrum posebno.
Pravilnik o izradi izaći će za šest mjeseci, a novi propisi počet će se primjenjivati danom ulaska Hrvatske u EU. No, proizvodi koji se ranije proizvedu i dalje će se u trgovinama moći prodavati sve dok se ne prodaju sve zalihe...
luena 1 - bas sam se nasmijao na racun clanka i jos vise euroskepticara. Sta ce jos napisati ako na staklenki sa Dzemom procitaju JAM . Reci ce da su dosli jamiti na hrvatsko trziste. Bas zabavno !