Problem nije nov

Provala u središte zagrebačke policije otvorila niz pitanja: Kako i gdje se deponira corpora?

Heinzelova
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
05.04.2016.
u 23:27

O oduzetim predmetima skrbi tijelo koje vodi postupak pa se oni sele od policije do DORH-a i sve do suda

Provala u središte zagrebačke kriminalističke policije otvorila je niz pitanja, a jedno od njih je i kako se i gdje se čuva corpora. Riječ je o predmetima, u ovom slučaju 280.000 eura i dva kilograma zlata, oduzetih zbog sumnji da potječu iz kaznenog djela. I dok će istražitelji sada propitkivati i način pohranjivanja i čuvanja takvih dokaza, pokušavajući otkriti je li Sektor organiziranog kriminaliteta PUZ-a pogriješio čuvajući toliki novac u jednom slabo osiguranom sefu, neki bivši djelatnici MUP-a kažu da je riječ o problemu koji nije od jučer.

– Još 2005. s kolegom sam napravio projekt koji se ticao čuvanja corpore. Plan je bio da se u Hrvatskoj oformi pet, šest centara gdje bi se takve stvari čuvale. U adekvatnim prostorima i s adekvatnim osiguranjem. No projekt je stao jer za njega nije bilo volje, znanja ni novca. MUP treba odrediti što su mu prioriteti. A za adekvatno pohranjivanje i čuvanje corpore moraš imati ljude koji znaju u čemu je problem i moraš osigurati novac za to. Ako se nastavi ovako raditi, pitanje je dana kada će sudovi početi propitkivati vjerodostojnost nekih dokaza koji se na ovakav način pohranjuju i čuvaju – kaže Željko Cvrtila, bivši šef krim policije u MUP-u.

Inače, prema ZKP-u, privremeno se oduzimaju predmeti koji mogu poslužiti pri utvrđivanju činjenica u postupku, a o njima vodi računa, što znači pohranjuje ih, osigurava i čuva ih, tijelo koje vodi postupak. Drugim riječima, takvi predmeti ovisno o fazi postupka prelaze od policije preko tužiteljstva do suda. U DORH-u se corpora čuva u posebnoj prostoriji, a ista je stvar i sa sudom, s tim da se, primjerice, što se tiče zagrebačkog Županijskog suda, oduzeti novac, posljednjih godina uplaćuje na zaseban bankovni račun. No i oni su to počeli raditi tek nakon što im je, kao što je sada slučaj i s policijom, novac ukraden iz prostorije u kojoj se do tada pohranjivao. Oduzeti predmeti veće vrijednosti vlasniku se vraćaju čim se ustanovi da ne postoje razlozi za njihovo oduzimanje. No vlasnik ima rok u kojem predmete mora preuzeti jer će u protivnom završiti u – proračunu.

>> Krađa u MUP-u: Dominić, Burušić, Žugel i Jurenec odstupili, Dolački udaljen

Komentara 20

Avatar jebb
jebb
00:10 06.04.2016.

Ja to ne razumijem..., takvu aljkavost. Milanovic je ostavio uredjenu drzavu, sredili su kaos koji su nasli, i sad bi to trebalo ici k'o po loju! Ha, ha, ha... Kako stvari stoje, za pocetak, drzava ce morati zaposliti zastitarske tvrtke da cuvaju policiju..., ponajvise od samih sebe. Bravo Milance, vi stvarno jeste bili najbolja vlada koju je Hrvatska ikad imala! A karakteru koji je to izjavio treba dati Nobelovu nagradu za bezobrazluk i aroganciju.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:49 05.04.2016.

Zaključak priče - jel se onda tak more i zagubit il podmetnut dokaz i kom to najviše odgovara ???

Avatar ciklama
ciklama
01:28 06.04.2016.

*prdačina i od vlade i od policije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije