Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVOVSKA ANAKONDA

Kako je pronađena najveća zmija na svijetu? Znanstvenik otkrio detalje: 'Pozvalo nas je pleme...'

Divovska anakonda
Screenshot
23.02.2024.
u 13:39

U istraživanju je sudjelovao i nizozemski biolog Freek Vonk, koji je prije nekoliko dana na svojoj Facebook stranici objavio noviju snimku susreta s novootkrivenom vrstom divovske zmije.

Velika vrsta anakonde, za koju se smatra da je najveća na svijetu, uhvaćena je duboko u amazonskoj prašumi Ekvadora, a otkrio ju je tim znanstvenika sa Sveučilišta Queensland.

Grupa znanstvenika, predvođena profesorom Bryanom Fryjem, otkrila je ovu gotovo deset milijuna godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani (Waorani) dok su snimali seriju "Pole to Pole" s glumcem Willom Smithom, koja se emitira na National Geographicu putem Disney+ platforme, a vodi je dobitnik Oscara.

"Veličina ovih veličanstvenih stvorenja bila je nevjerojatna", izjavio je Fry u priopćenju za medije. "Jedna ženka anakonde koju smo susreli bile je dugačka nevjerojatna 6,3 metra."

Poziv vođe plemena Huaorani da tim znanstvenika uđe u njihov teritorij u ekvadorskoj Amazoniji bio je "jedan od samo nekoliko odobrenih od 1958. godine", rekao je Fry za USA TODAY u četvrtak. "Naš tim dobio je rijedak poziv − istražiti regiju i prikupiti uzorke populacije anakonda", dodao je.

Vođa plemena Penti Baihua vodio je Fryjev tim u desetodnevnu potragu za anakondama, koje su za plemenske članove bile svetinja. Tim je koristio kanue niz rijeku u regiji Bameno, gdje su otkrili "nekoliko anakonda kako vrebaju u plićaku, pripremajući se za lov", rekao je Fry.

VEZANI ČLANCI:

Zatim su uhvatili nekoliko primjeraka vrste koju su nazvali sjeverna zelena anakonda (Eunectes akayima). "Ključno za razumijevanje ovog otkrića je razlika u geografskom području različitih vrsta anakonda", istaknuo je Fry za USA TODAY.

Amazonija ima dva odvojena sliva. Veći sliv na jugu, koji obuhvaća Brazil, Boliviju, Peru i dijelovi Francuske Gvajane, dom je južne zelene anakonde. Manji sliv na sjeveru, koji se odnosi na Kolumbiju, Ekvador, Gvajanu, Surinam, Trinidad, Venezuelu i dijelovi Francuske Gvajane, dom je novootkrivenoj sjevernoj zelenoj anakondi.

Profesor Fry je rekao da se vrsta sjeverne zelene anakonde odvojila od južne zelene anakonde prije gotovo 10 milijuna godina i genetski se razlikuju za 5,5 posto. "To je prilično značajno - da to stavimo u perspektivu, ljudi se razlikuju od čimpanzi samo oko 2%. Ovo otkriće je vrhunac moje karijere", kazao je.

Fry je izjavio da pleme Huaorani priča i o drugim anakondama u tom području, koje su navodno duže od 7,5 metara i teže oko 500 kilograma. Sin vođe plemenea, Marcelo Tepeña Baihua, navodno ima ožiljke od zmije takve veličine. "Ožiljci su jasno od ogromne zmije. Kažu da ta nije bila čak ni najveća koju su ikad vidjeli," rekao je Fry. "Dakle, jasno je da su zmije na teritoriju plemena Huaorani zaista najveće od svih anakonda."

Inače, u istraživanju je sudjelovao i nizozemski biolog Freek Vonk, koji je prije nekoliko dana na svojoj Facebook stranici objavio noviju snimku susreta s novootkrivenom vrstom divovske zmije. "Na snimci je najveća anakonda koju sam ikada vidio", napisao je, dodavši da ima glavu veličine njegove.

VIDEO Poskok je najopasnija zmija u Hrvatskoj, evo koje su još otrovne: Nemojte ovo raditi ako vas ugrizu

Komentara 1

MA
majeltomoguce
16:21 23.02.2024.

Ono što je jako tužno je to što mi za koju godinu više nećemo znati da li su ovakvi videi autentični ili ih je napravila AI. Jednostavno ćemo morati vjerovati medijima koji se bore za apsolutnu slobodu govora - a to znači da mogu i lagati! Izgubit ćemo pojam sa realno stanje svijeta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije