Otkriva bivši agent

Kako smo vrbovali ljude da postanu izdajnici

tajni agenti,dalekozori
ABACAUSA/Press Association/PIXSELL
04.06.2013.
u 07:37

Najteži dio posla jest uvjeriti budućeg agenta da ignorira domoljublje i da prekrši zakone svoje zemlje

U američke knjižare danas stiže dugo najavljivana knjiga Jasona Matthewsa, bivšeg djelatnika CIA-e, u kojoj će javnosti otkriti zanimljive detalje iz svog više od trideset godina dugog rada u inozemnim predstavništvima te hvaljene, ali i često osporavane središnje obavještajne agencije. Svoj prvijenac nazvao je "Crveni vrabac", a jedna je od najintrigantnijih tema njegove knjige vrbovanje stranih državljana koji dostavljaju informacije CIA-i.

– Za mene je to uvijek bio najteži, najodgovorniji, ali i najizazovniji dio posla jer je osobu potrebno uvjeriti da ignorira vlastite stavove o domoljublju, prekrši zakone svoje zemlje i postane izdajica. Nema nijednog djelatnika CIA-e koji neće privatno priznati da je to osjetljiv zadatak jer se radi isključivo s ljudima i sve ovisi o njihovoj želji za suradnjom – komentirao je Matthews i priznao je da regrutiranim doušnicima nije lako obećati da nikad neće biti otkriveni jer u moderno doba sofisticirane tehnologije nitko nije potpuno zaštićen.

Delikatan posao

Agenti CIA-e na terenu nadziru i rad vlastitih građana, posebno diplomacije i vojske jer i njih žele vrbovati druge tajne službe. Djelatnici su najčešće zaposlenici američkih veleposlanstava u svijetu, ali i mnogih drugih tvrtki ili agencija i rijetko se zna njihova prava funkcija. Matthews tvrdi da nema priručnika koji će agenta naučiti kako uvjeriti nekoga da postane izdajica ili, pristojnije rečeno, suradnik strane tajne službe.

– Ako je moguće, dobro je za početak razviti prijateljstvo s potencijalnim suradnikom. Morate znati što će motivirati čovjeka i koje su njegove slabe točke. Tek kad posložite mozaik i procijenite da je sazrelo vrijeme, može se krenuti u akciju. Nedavno je u Moskvi otkriven navodni časnik CIA-e koji je protjeran, ali to je za agenciju bolje i jeftinije nego da je njegov rad krenuo krivim putem ili da je otkriven pravi špijun.

Matthews otkriva da se CIA oslanja na četiri osnovne ljudske motivacije opisane akronimom MICE. To su novac (money), ideologija, savjest (conscience) i ego. Tome bi trebalo, u šali dodaje, dodati i slovo S kao oznaku za seks kojim se također koriste mnoge tajne službe u svijetu iako to nije pouzdana tehnika za regrutiranje novog kadra.

– Ako je novom špijunu motiv novac, posao može biti jednostavan. Vi mu date novac, a on za vas ukrade tajne. Ponekad i to krene po zlu. S onima koji su motivirani ideologijom želja za suradnjom razvija se godinama. To su ljudi koji ne vjeruju u svoju vladu ili ih je taj sustav zlostavljao, a česti su i oni koji se osvećuju nadređenima zbog kojih su izgubili karijeru, kaže autor. Oni koji su motivirani svojom savješću mogu si umisliti da su mesije pa traže načine da iskupe svoje grijehe ili nepravde sustava u kojem žive, a često i sve zlo na svijetu. Agent motiviran egom blagoslov je i prokletstvo.

Špijunska igra

– Ako ga ispravno hvalite i dižete u nebesa, on može biti odgovoran, motiviran i usredotočen. No jednom kad s njime uspostavite takav odnos, ne možete ga zaustaviti jer će tražiti stalno istu i veću pažnju. Ego je jedan od najjačih ljudskih pokretača, kaže Matthews.

Matthews, koji je umirovljen iz CIA-e, ali je i dalje aktivan u privatnim agencijama, naglašava da je špijunska igra savršeno područje za ispitivanje ljudskog stanja. Agenti su gospodari povjerenja, izdaje, straha, ljubavi i mržnje.

>>Rusija naredila deportaciju CIA-ina agenta uhićenog u Moskvi

Komentara 1

DU
Deleted user
21:03 09.12.2014.

ko izda p izda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije