31.01.2014. u 12:00

Bruxelles je držao Ukrajince na distanci, a Kijev je koristio EU za vlastitu korist

Može sada EU zazivati mir u Ukrajini, no šuplje zvuče ti pozivi. Između Unije i Ukrajine nikada nije bilo prave ljubavi, ali ni iskrenih namjera. EU je Ukrajinu uvijek držao na odmjerenoj distanci, a isto su radili i ukrajinski čelnici. I dandanas se među diplomatima s dugim stažem u Bruxellesu prepričava kako je netom nakon Narančaste revolucije 2005., kad je s vlasti prvi put maknut Viktor Janukovič, tipičan sovjetski lider, ukrajinski visoki izaslanik stigao u europsku prijestolnicu s namjerom da zapadna perspektiva, kako se to voli reći, podrži ukrajinsku novu demokratsku klimu.

Jadnoga su slali od nemila do nedraga po bruxelleskim bespućima birokracije. ‘Ajde sad na sastanak s ovim parlamentarcem, ‘ajde s onim, pa razgovaraj s ovim dužnosnikom, pa s onim... Govorili su mu o mjerilima, kriterijima za članstvo. Toliko je bio izluđen da se na odlasku povjerio poljskom veleposlaniku: “Kome se, dovraga, moram točno javiti da ubacim Ukrajinu u EU?” Obećanje Zapada trajalo je kratko: vođe Narančaste revolucije okomili su jedni na druge, političke osvete išle su ruku pod ruku s korupcijskim skandalima, a 2010. krug je bio zatvoren Janukovičevim povratkom na vlast.

Na papiru je bio za Europu, no Ukrajina je u stvarnom životu klizila sve dublje od “zapadnih” mjerila – opozicija iza rešetaka, pljuštale su optužbe za namještanje izbora, kontrolu medija...  EU nikad nije održao svoje obećanje. Jesu, sastavili su Sporazum o pridruživanju. Na tisuće stranica, Bruxelles je jako pazio da Ukrajinu ne nazove europskom državom.

Ukrajina je odbacila vize za državljane EU, ali nije bilo reciprociteta. Notorna je priča kako je 2007. njemačko veleposlanstvo u Kijevu natjeralo ukrajinski dječji zbor da im pjeva ispred zgrade, u snijegu, kako bi dokazali da su zaista zbor i da idu na neko natjecanje. A Rusija je djelovala. Prvo je u Gruziji – tenkovima i bombama – pokazala i Ukrajini “kako se treba ponašati”, 2009. odsjekla im je plin, a 2010. smjestila je mornaricu u luke na Krimu. Lani je, nekoliko tjedana prije potpisivanja sporazuma EU – Ukrajina u Vilniusu, “podsjetila” na dug od milijardu eura za plin. Zar je itko očekivao da će se Janukovič latiti olovke tog 21. studenoga?

I ukrajinska elita balansira između Rusije i EU na vlastitu korist. Janukovič pak, priznaju diplomati, nikada i nije bio za EU. Njemu je prostor između Rusije i EU poluga ostanka na vlasti. I dok kozmopolitski Ukrajinci gledaju na Zapad kao na bastion slobode, apstraktna sloboda malo znači u realnoj politici. Točno je da EU nikada nije mogao baciti adut na ruske ponude. Kad bi Putin pozivao ukrajinske čelnike na razgovore, nitko iz EU nije i neće reći: “Zaboravite Putina, prebacit ćemo vam milijardu dolara.” Ili: “Zazvecka li oružjem, eto nas.” Sad je kristalno jasno da EU ne zna djelovati u okviru postsovjetskih geopolitičkih pravila. Europski diplomati tako Ukrajincima govore o konceptima poput win-win situacije, a Ukrajinci ih dočekuju s votkom i kavijarom. Drugu je slabu točku sažeo bruxelleski dužnosnik u rečenici: “Kad radimo s Ukrajinom, treba mi graf da vidim koji političar podržava kojeg oligarha.” Jer obavještajci EU očito ne rade svoj posao. Teško se oteti dojmu da ovaj status quo odgovara EU. Jer, što su europski čelnici “teške kategorije” radili nakon debakla 21. studenoga?

Osovina Francuska – Njemačka je šutjela. Mnoge je šutnja Merkel i Hollandea podsjetilo na Jaltu 1945. – kao da su kimnuli su glavama i rekli: “Ovo nama. A ono preko, e to je rusko.”

>> Prosvjednici ne odlaze s ulica, Kličko: Borba se nastavlja!

Komentara 16

DU
Deleted user
13:03 31.01.2014.

3. s bivšim "kolhoznicima i sovhoznicima" na vlasti i u ukupnoj politici, iznjedri se korupcija, lopovluk (idilični prikaz jedne Timošenko ne može prebrisati njen teški kriminalni dosje, kao i kod naših procesuiranih ili onih, koji su tek "na čekanju"), partitokracija, nekompetentnost, nemoral, beskrupuloznost, izdizanje iznad svakodnevne realnosti i naroda, pa države,

XA
xaron
19:31 31.01.2014.

Bezvezni članak. Prvo je trebala reci da je zapadni dio Ukrajine ( galicija ) bio dio Austrougarske te da magije ka Zapadu, a da je istočni dio bio u Rusiji te da tamo i magije .Vezno je napomenuti da su tamo i 4 religije koje određuju neke granice. Bez ove opaske, bilo kakva rasprava o današnjoj Ukrajini je besmislena.

VE
Vercingetorix
12:53 31.01.2014.

Kvalitetan i realističan članak! Čisto sumnjam da će Rusija ikada dozvoliti svom "mekom trbuhu" Ukrajini da pristupi u EU i/ili NATO (kavkaskim zemljama također). Najveći geopolitički poraz Rusije jest pristupanje pribaltičkih zemalja u NATO, čime su se Sjedinjene Države posrednono približile jezgri ruske države. Gubitkom Ukrajine Moskva bi bila u nezavidnoj geostrateškoj poziciji. Nastavak hladnog rata je očit, dovoljno je imati na umu američki plan raketnog štita u Poljskoj i Češkoj, tobože zbog Irana (kojeg Izrael može zbrisati s lica zemlje dok ne kažeš "keks"). Ukrajina je dobar primjer velike i mnogoljudne zemlja, a opet nesuverene, rastrgane zemlje (ta nesuverenost najviše proizlazi iz nejedinstva unutar naroda, unutar elita i između naroda i elita). Da sam Janukovič i sam bi koketirao i sa "Zapadom" i sa "Istokom", a da se ni jednoj strani ne bi u potpunosti podao. Kao lukava žena koja koketira s više muškaraca, a da se nijednom ne dava do kraja. Pri tome od svih pokušava namaknuti nešto korisno za sebe. Međutim, pojavljuje se opasnost da će muškarci raskrinkati njenu igru i da će je svi ostaviti (u slučaju Ukrajine izolirati). Međutim, Ukrajina je prebitna, makar ruskoj strani, da bi je se olako prepustilo. Situacija u Ukrajini je očitovanje sukoba dva imperijalistička koncepta; zapadnog imperijalizma, umotanog u tobožnja ljudska prava i demokraciju i ruskog imperijalizma koji, zbog svoje iraženije izravnosti i prezentacije medija, više liči na klasični imperijalizam. Nadam se da će se Ukrajina konsolidirati, da će se narod i elite ujediniti za samostalnu i koliko-toliko suverenu Ukrajinu, koja će profitirati iz svoje pozicije između "Istoka" i "Zapada", koja će postati vezivno tkivo Rusije i EU (koja bi trebala voditi proeuroazijsku ekonomsku politiku), na dobrobit svih stanovnika Starog kontinenta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije