Darko Milinović

'Kampanja za izbore je prljava. HDZ-ov kandidat vrijeđa i omalovažava'

Darko Milinovic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
14.06.2024.
u 11:47

U nedjelju, 23. lipnja, bira se novi gradonačelnik Gospića. U drugi krug izbora ušli su dr. Darko Milinović iz stranke LiPO, nekada HDZ-ov ministar i lički župan koji je u prvom krugu izbora za gradonačelnika dobio podršku 43 posto birača, te HDZ-ov Joso Vrkljan za kojeg je glasalo 32 posto Gospićana.

Gospićani će za devet dana ponovno na izbore i u nedjelju, 23. lipnja, odlučit će tko će biti novi gradonačelnik najvećeg grada Like nakon što ga je sedam godina vodio HSP-ov Karlo Starčević. U drugi krug izbora ušli su dr. Darko Milinović iz stranke LiPO, nekada HDZ-ov ministar i lički župan koji je u prvom krugu izbora za gradonačelnika dobio podršku 43 posto birača, te HDZ-ov Joso Vrkljan za kojeg je glasalo 32 posto Gospićana. Do prijevremenih je izbora došlo jer Karlo Starčević nije predložio proračun grada za ovu godinu, što je bio jedini način, kako je sam rekao, da se promijene čelni ljudi Grada i da ‘spriječi birtiju i PUB da vode Grad’, a pitanje lokacije nove kaznionice, dodao je, bio je paravan za one koje je osujetio. Dakle, s pitanjem proračuna Gospića nosit će se novi gradonačelnik, a Darko Milinović kandidira se za tu funkciju jer, kaže, smatra da su on i njegov zamjenik Ivica Kovačević Ico, u ovom trenutku najbolje rješenje za grad.

Zašto ste se kandidirali za gradonačelnika Gospića; čiju podršku očekujete u drugom krugu izbora?

- Najkompetentniji sam u ovom trenutku voditi Gospić, jer imam iskustvo vođenja velikih sustava, poput ministarstva zdravstva gdje je bilo 80.000 zaposlenih. Biti gradonačelnik znači biti prvi komunalac u gradu, brinuti o cestama, školama, vrtićima, razvoju grada, a stranka LiPO imala je vijećnike u gradskog vijeću, tako da smo upućeni u svu problematiku, znamo što treba raditi, kako unaprijediti sustav. Ovi su prijevremeni izbori došli nepredvidivo, odluka gradonačelnika Karla Starčevića nas je iznenadila, ali sam na njih odgovorio kandidaturom jer smatram da sa zamjenikom Ivicom Kovačevićem mogu napraviti puno za napredak grada i kroz komunalni razvoj i brojne druge projekte. Zato očekujem da ću u drugim krugu imati podršku građana Gospića, zaljubljenika u svoj grad, a tu su zasigurno u većini i HSP-ovci i oni koji su svoje povjerenje u prvom krugu dali uspješnom poduzetniku Danijelu Tušaku.

Darko Milinovic
1/11

Kakvu ste suradnju imali s bivšim gradonačelnikom?

- Surađivali smo dobro kroz rad u gradskom vijeću u kojem je moja stranka imala vijećnike, imao je dobrih rješenja za grad, naravno, koje smo mi podržali, ali uvijek se može i bolje. I sam kao župan vratio 13 milijuna kuna duga, posložio ustroj, pokrenuo brojne projekte i smatram da sam bio dobar župan, ali je činjenica da uvijek sve može bolje. Karlo Starčević je grad vodio transparentno, otvarao nove poslovne prilike, poslovanje grada je potpuno informatizirano i time i funkcioniranje gradske uprave bilo puno otvorenije nego prije. Mi smo bili spremni podržati njegov proračun, no on se odlučio na ovakav korak koji je doveo do ponovnih izbora. Činjenica je da su mu 'nož u leđa' u Gradu zadali oni za koje se uopće ne bi znalo da nije bilo njega; Milan Mataija, direktor Komunalca i Karlova zamjenica Kristina Prša koja je sada na listi HDZ-a kao zamjenica Josi Vrkljanu, mom protukandidatu, tako da ga razumijem zašto se odlučio na to da ne predloži proračun Gospića za ovu godinu. Mislim i da bi bilo bolje da je u drugi krug ušao Danijel Tušak kojeg je Starčević podržao kao nezavisnog kandidata i poduzetnika za gradonačelnika jer je vodio poštenu, modernu kampanju temeljenu na projektima, pa bismo bili bolji rivali.

Kakva se kampanja vodi u Gospiću za ove izbore?

- Kampanja je sada za drugi krug izbora postala negativna, prljava, puna uvreda i omalovažavanja i bavljenja nebitnim stvarima i to potiče kandidat koji je jedva ušao u drugi krug izbora. Zato smatram da bi bilo puno bolje da je Danijel Tušak sada sa mnom u izboru, jer bismo pričali o programima, kao što smo za prvi krug pričali u sučeljavanju, dok je sučeljavanje primjerice, aktualni HDZ-ov kandidat odbio. On sada nas poziva na testiranje na droge; mi ćemo se, moj zamjenik i ja rado odazvati, ali ako na testiranje dođu on i njegov zamjenik, ali i aktualni HDZ-ov župan Ernest Petry. Neka se sve odradi pred novinarima, mi s tim nemamo nikakav problem, ali to nije poanta. Kao liječnik smatram i da svatko ima pravo na intimu, na neke svoje bolesti i probleme. Počeli su propitkivati i obrazovanje mog zamjenika koji ima srednju stručnu spremu, iako stupanj obrazovanje ne određuje uspješnost rada već nečija volja, entuzijazam, sposobnost, ljubav prema gradu. Ja sam liječnik, magistrirao sam, završio menadžment zdravstvu, tečaj za korporativno upravljanje, ali ljubav prema gradu je vodilja.

VEZANI ČLANCI:

Ako postanete gradonačelnik, kako mislite da ćete surađivati sa HDZ-ovim županom?

- Ja sam ga i do sada zvao na razgovor, dogovor, ali se Ernest Petry nije odazivao. Onog trenutka kada izbori završe i kada postanem gradonačelnik, mi moramo sjesti za stol i razgovarati o svemu što zajedno možemo napraviti za razvoj grada, županije, iako su ovlasti župana sužene, ali moramo težiti zajedništvu. Gospić ne smije biti talac nekih naših osobnih odnosa. Ja, naime, nikada nisam govorio ništa protiv moje bivše stranke, jesam protiv pojedinaca, ali ne protiv HDZ-a, za razliku od Kristine Prše koja je svojedobno bila najveća protivnica HDZ-a protiv kojeg je negativno pričala, a sada je na listi HDZ-a na izborima kao zamjenica Josi Vrkljanu. Moj je stav, da kada je u pitanju razvoj Gospića, jedino zajedno možemo ići naprijed, to svakome mora biti jasno.

Koliko je, po vama, Gospić iskoristio potencijal rodnoga grada Nikole Tesle?

- Nikola Tesla je toliko velik da je to neiscrpan potencijal. Još je u mom mandatu započet projekt gradnje Memorijalnog centra Nikole Tesle i završen je, doveo sam i Veleučilište u Gospić koje nosi njegovo ime, a Karlo Starčević je dovršio projekt postavljanja spomenika Nikoli Tesli. Imamo i dane posvećene njemu uz njegov rođendan. Dakle, Gospić je stalno posvećen tom velikanu kroz niz projekata i ta će se priča nastavljati i dalje. Posebno kroz veći brigu o Memorijalnom centru. 

FOTO Pogledajte slike iz zraka iz Batine: Sve je pod vodom, a vrhunac vodenog vala Dunava tek se očekuje

Darko Milinovic
1/26

Komentara 1

JA
Jatiser
14:28 14.06.2024.

Ma nemoguće. Hdz sve pošteniji jedan od drugoga i čistunci. Tko bi vrijeđao. Gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije