Učitelji upozoravaju

Kanale za nastavu na daljinu učenici koriste i za objavu neprimjerenog sadržaja

14.03.2020.
u 09:24

Javila nam se učiteljica hrvatskog jezika u jednoj osnovnoj školi i upozorila na neprimjereni sadržaj koji učenici objavljuju putem ovog kanala koji bi trebao biti korišten kao kanal za razmjenu obrazovnih materijala.

Od ponedjeljka će se u Hrvatskoj, zbog opasnosti od širenja koronavirusa, provoditi nastava na daljinu. Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, a jedan od alata putem kojeg će se provoditi nastava na daljinu je i Carnetova platforma Yammer koju učenici i ne koriste baš samo u svrhu obrazovanja. Javila nam se učiteljica hrvatskog jezika u jednoj osnovnoj školi i upozorila na neprimjereni sadržaj koji učenici objavljuju putem ovog kanala koji bi trebao biti korišten kao kanal za razmjenu obrazovnih materijala. 

- Jučer i danas naš je kolektiv na kratkoj obuci upoznat s Carnetovom platformom Yammer u svrhu provedbe škole na daljinu. Dakle, pomoću Yammera ili sličnog alata trebali bismo, prema preporuci ministrice, provesti nastavu tijekom sljedećih 14 dana na način da objavljujemo u virtualnim razredima obrazovne sadržaje i zadatke za učenike, a oni nam istim putem odgovaraju. Međutim, očito je da Carnetov Yammer ne služi samo za razmjenu obrazovnih materijala, već funkcionira kao potpuno slobodna društvena mreža na kojoj za sada apsolutno nitko ne kontrolira primjerenost sadržaja koji se objavljuje – zgrožena je učiteljica i dodaje kako učenici na ovom kanalu objavljuju neprimjerene fotografije, fotografije marihuane i zlonamjerno se objavljuju kontakt podaci od strane drugog učenika.

Ova učiteljica nam kaže kako ju je na ovakav sadržaj na Yammeru upozorio njezin 13-godišnji sin i rekao je kako među tim učenicima ima i onih koji pohađaju peti razred i boji se kako bi oni mogli shvatiti objave koje se pojavljuju na Yammeru. 

>>Od ponedjeljka učenici u virtualnoj učionici: Na HRT-u 3 nastava od 8 do 19 sati

Tema: Koronavirus

 

Ključne riječi

Komentara 6

ZA
zagabria4
13:55 14.03.2020.

Oštro kazniti takve učenike, ukor pred isključenjem

IS
ispajic
12:16 14.03.2020.

Yammer nije CARNetova nego Microsoftova platforma, a problem je sto bilo tko moze izrađivati grupe. No nista sto se ne bi rjesilo pravilnikom i upozorenjem da ja a)to nastavno sredstvo i da se primjenjuju iste disciplinske mjere kso i u skoli i b)da administrator ima pristup svemu pa cak i privatnim grupama i porukama

VI
viviann
13:35 14.03.2020.

Bezobrazni klinac treba biti izbacen iz zajednickog kanala i treba dobititi kanal na kojem je sam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije