Karadžić zahtijeva pristup dokazima o navodnom dogovoru s Holbrookeom

07.11.2008.
u 14:50

Bivši politički vođa Srba u BiH Radovan Karadžić zatražio je pristup svim dokumentima koji dokazuju da bi ga navodni tajni dogovor s američkim pregovaračem Richardom Holbrookeom mogao zaštititi od kaznenog progona, piše u dokumentima koje je u petak objavio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Karadžić zahtijeva pristup "svakoj informaciji u posjedu optužbe glede dogovora koji je s Radovanom Karadžićem zaključio Richard Holbrooke oko 18.-19. srpnja 1996.", piše u zahtjevu koji je objavio ICTY.

Prigodom prvog pojavljivanja na sudu 31. srpnja Radovan Karadžić rekao je kako je 13 godina izmicao međunarodnoj pravdi zahvaljujući tajnom dogovoru s američkim pregovaračem.

Holbrooke, tvorac Daytonskog sporazuma kojim je završen rat u BiH (1992.-1995.), uporno opovrgava takav dogovor.

U svojem zahtjevu Radovan Karadžić traži da mu tužitelj preda "preslik zaključena pisanog dogovora ili memoara, pisama, izvješća ili snimaka razgovora s osobama koje nešto o tome znaju".

Karadžić tvrdi kako su ti dokumenti "podaci za pripremu njegove obrane". U njegovu zahtjevu piše da mu je Holbrook obećao da ga "iz Den Haaga neće kazneno goniti ako se potpuno povuče iz javnog života".

- To se obećanje može primijeniti na ICTY jer je dano u ime ili pak u dogovoru sa zemljama koje sjede u Vijeću sigurnosti UN-a - dodaje optuženik.

To bi "moglo navesti na nevinost optuženika ili smanjiti njegovu kaznu ako bude osuđen", kaže on.

Radovan Karadžić (63) uhićen je 21. srpnja u Beogradu. Ne smatra se krivim prema 11 točaka optužnice za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije