Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTAJE MU JOŠ 55.000 EURA

Karlo je nakon teške nesreće ostao gotovo nepokretan, u subotu putuje po spas u Tajland

Karlo je nakon teške nesreće ostao gotovo nepokretan, u subotu putuje po spas u Tajland
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/12
06.06.2024.
u 13:15

Karlov oporavak traje već gotovo dvije godine, ali rezultati su skromni. Danas može samo djelomično pomicati prste i nadlakticu lijeve ruke te prste desne ruke, dok lijevu nogu može tek minimalno pomicati

Pakračanin Karlo Kolar (23) vezan je za kolica i gotovo potpuno nepokretan nakon stravične prometne nesreće koja se dogodila 17. srpnja 2022. u Pakracu. U toj nesreći jedan je mladić poginuo, a treći je zadobio teške ozljede.

Odmah nakon nesreće, Karlo je prevezen u Zagreb u Kliniku za traumatologiju, gdje je tri mjeseca bio u induciranoj komi. Prsnula mu je vratna karotida, doživio je moždani udar i emboliju pluća, imao je slomljenu podlakticu lijeve ruke te su mu pukla dva vratna kralješka.  Nakon Draškovićeve je premješten u Kliniku za plućne bolesti u Rockefellerovoj, gdje je boravio još dva mjeseca i postupno se odvajao od respiratora kako bi mogao samostalno disati.

Od studenog 2022. do lipnja 2023. boravio je u Varaždinskim toplicama, gdje mu je implantirana intratekalna pumpa u trbuh, koja direktno u leđnu moždinu daje lijek za kontrolu grčeva.  Karlo se kući u Pakrac vratio 7. lipnja, 11 mjeseci nakon nesreće. U međuvremenu je morao ići i na operaciju dušnika u KBC Rebro.

VEZANI ČLANCI: 

Nova nada u Tajlandu

Karlov oporavak traje već gotovo dvije godine, ali rezultati su skromni. Danas može samo djelomično pomicati prste i nadlakticu lijeve ruke te prste desne ruke, dok lijevu nogu može tek minimalno pomicati. Nova nada za poboljšanje njegova stanja pojavila se u Tajlandu. Tamošnja klinika nudi kiruršku implantaciju dva uređaja neurostimulatora, koji bi povezivali signale iz mozga sa živčanim završecima i tkivom leđne moždine ispod razine ozljede. Nakon operacije slijedila bi 50-dnevna rehabilitacija kroz fizikalnu terapiju i personaliziranu radnu terapiju, s intenzivnim vježbanjem od 4 do 5 sati dnevno. "Nadam se da će mi operacija vratiti ruke i noge", kazao je Karlo.

Humanitarna Akcija "Korak za Karla"

Za operaciju i rehabilitaciju bilo je potrebno prikupiti oko 190 tisuća eura. Zato je obitelj Kolar pokrenula veliku humanitarnu akciju "Korak za Karla", u koju su se uključili mnogi ljudi dobre volje. Do sada je prikupljeno 135.000 eura, a akciju je podržao i legendarni kapetan Vatrenih i Dinama, Zvone Boban, koji je Karlu poslao video poruku podrške.

Karlo će s majkom Sandrom i sestrom Kasanom put Bangkoka krenuti u subotu 8. lipnja. Tri četvrtine iznosa već je uplaćeno zdravstvenoj ustanovi u Bangkoku, a obitelj se nada da će uskoro prikupiti cijeli iznos. "Nedostaje nam još 55.000 eura. Unatoč tome što nismo prikupili cijeli iznos, Karlo putuje u subotu te se nadamo da ćemo do izlaska iz bolnice prikupiti ostatak", rekla je Karlova sestra Kasana.

Prije nesreće Karlo je radio u lokalnoj tvrtki, a danas je u invalidskoj mirovini i mjesečno prima 550 eura. Karlo Kolar i njegova obitelj zahvalni su svima koji su se uključili u akciju i nadaju se da će ovaj hrabri mladić dobiti priliku za novi život.

"Moja želja kad se vratim iz Tajlanda je da postanem humanitarac i da pomažem svim ljudima koji su kao ja. Hvala svima koji su sudjelovali i koji će sudjelovati u humanitarnoj akciji. Hvala svim ljudima velikog srca", poručio je Karlo.

Ako želite pomoći Karlu možete to učiniti uplatom na:

Josip Hudoba*
Ulica kralja Tomislava 49
34552 Badljevina
IBAN: HR1223400093511208147 – Račun posebne namjene.
Naznaka: Karlo Kolar humanitarna pomoć
SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

*Zbog zakonskih ograničenja po kojima humanitarnu akciju ne smije pokrenuti osoba sama za sebe niti nitko od bliže obitelji, akciju je službeno pokrenuo Sandrin izvanbračni drug Josip.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije