NEMA NOVOOBOLJELIH

Karlovačka bolnica nakon 50 dana od danas Covid free bolnica

Opća bolnica Karlovac
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
05.05.2020.
u 11:38

U samoizolaciji se nalazi 375 osoba, a u protekla 24 sata evidentirano je jedno kršenje mjere.  U karanteni Grabovac nalazi se 5 osoba pod mjerama samoizolacije.

Nakon gotovo 50 dana od kada je u karlovačku Opću bolnicu primljen prvi pacijent zaražen koronavirusom, danas više nemamo niti jedne osobe koja se liječi u OB Karlovac (Covid free bolnica ). Na kućnom liječenju još ih se nalazi 4, u Zagrebu je 1 osoba, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji su izliječene 24 osobe. Jučer je testirano 57 osoba, a nalazi se očekuju tijekom dana (ukupno je testirano 1601 osoba) - poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Stoga će se Opća bolnica Karlovac (donja zgrada) danas dekontaminirati, ali će i dalje ostati pripravna za prihvat COVID pacijenata.

U samoizolaciji se nalazi 375 osoba, a u protekla 24 sata evidentirano je jedno kršenje mjere.  U karanteni Grabovac nalazi se 5 osoba pod mjerama samoizolacije.

VIDEO:  Koliki razmak od drugih treba držati ako izađete trčati ili voziti bicikl?

- U Karlovačkoj županiji aktivna su 1.923 obrta. Sukladno Odlukama Stožera Civilne zaštite Hrvatske i preporukama HZJZ-a, u 1.fazi od 27.travnja omogućen je rad za 193 obrta koji imaju registriranu trgovačku djelatnost (10 posto od ukupnog broja obrta) te 288 obrta registrirana za usluge u djelatnostima koje nemaju bliski kontakt s klijentima (15posto) na području naše županije; dakle
sveukupno 481 obrt, odnosno 25 posto svih obrta sa razine županije. Dakle, 9 posto djelatnosti , odnosno 173 su obrta na području županije kojima je dopušten rad u 2.fazi , od 04.05. (frizeri, pedikeri, kozmetičari, brijači, obrti za njegu i uljepšavanje tijela).

U trećoj fazi rada, od 11. svibnja, može raditi još 19 posto odnosno 365 obrta. Oko 47 posto djelatnosti, odnosno 904 obrta spada u kategoriju kojima nije bio ograničen rad, a riječ je o proizvodnim obrtima, poljoprivredni obrti te dio uslužnih obrta kao npr. usluge graditeljstva, usluge mehanizacije, održavanje i popravak objekata; obrti za računovodstvene usluge, intelektualne usluge - podaci su Stožera CZ Karlovačke županije.

No, ističu da su, usprkos tome što im nije bio obustavljen rad, i ti obrti imali poteškoća u radu, od pada prometa, nedostatka sirovina i materijala za rad i sličnih problema.

- Napominjemo da to ne znači da će svi navedeni obrti zaista i započeti s radom, odnosno svaki obrtnik ima pravo donijeti odluku je li mu, obzirom na navedene preporuke, mjere i restrikcije, isplativo raditi u trenutnim okolnostima - poručuju u Stožer.

Razmišljajući na taj način, dio obrta, točnije frizera, ali i dio ugostitelja koji mogu početi raditi od idućeg ponedjeljka, neće otvoriti svoje obrte obzirom da su zaključili da u svega pola mjeseca rada neće uspejti zaraditi dovoljno da bi mogli platiti sve troškove pokretanja rada obrta, pa će početi s radom vjerojatno u lipnju.

Komentara 2

Avatar DeborahZM87
DeborahZM87
23:42 05.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Avatar MargaretUC79
MargaretUC79
23:35 05.05.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k­i︆s︆­s︆­tok︆­.︆­c︆­o︆m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije