ZARAZA LEGIONELOM

KBC Zagreb nije obavijestio ministra o smrti troje ljudi: 'Nismo mislili da je neophodno'

KBC Zagreb
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
18.06.2024.
u 21:29

"Mi smo postupili po svim zadanim procedurama i propisima", kaže Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb

Troje ljudi umrlo je u najvećoj hrvatskoj bolnici nakon zaraze legionelom, a još je troje oboljelo. Iz KBC-a Zagreb ranije danas izvijestili su kako su odmah po dospijeću nalaza obavijestili nadležnu epidemiološku službu HZJZ-a. 

"Mi nismo šutjeli. Prvi slučaj je bio koncem travnja i od tada smo izvijestili HZJZ i poduzete su sve mjere. Zašto je danas dignuta takva buka?! Moram naglasiti da nema nikakve panike, nema nikakvog posebnog straha, a danas se pročulo samo zato što smo mi danas krenuli u postupak pasterizacije vodovodnog sustava", rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Zagreb, za RTL Danas.

Pojasnio je i zašto s time nisu krenuli već u travnju: "Sukladno uputama jer na jednog bolesnika to nije bilo potrebno. Nama je trebalo vremena dogovoriti se i provjeriti vodu jer voda je jedan od mogućih izvora zaraze. Kad smo dobili pozitivan nalaz pasterizacije, pasterizirali smo te velike spremnike".

VEZANI ČLANCI:

Ministar Vili Beroš kazao je da je tek danas doznao za smrtne slučajeve, a Novak je istaknuo: "Nismo mislili da je neophodno obavještavati ministra jer nema razloga za paniku".

Novak kaže da su pacijenti u bolnici apsolutno sigurni. Na pitanje postoji li odgovornost bolnice, odgovorio je: "Ne. Mi smo postupili po svim zadanim procedurama i propisima. Bolnica tu ne može ništa. U našoj bolnici zadnji slučaj zaraze je bio prije desetak dana".

Komentara 2

DA
darwil
14:30 19.06.2024.

Novak pomočnik ravnatelja za Kvalitetu /čega..zraka,vode,hrane.../ a i Karamarkov kum.

Avatar Aurel
Aurel
22:31 18.06.2024.

prvi smrtni slučaj krajem travnja. i ovom "stručnjacima" u bolnici je trebalo DVA MJESECA da skuže da je problem u zaraženoj vodi??? u bolnici??? halo... pa tko je tu lud???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije